Pages

There was an error in this gadget

Friday, January 21, 2011

Hari Raya Aidilfitri at Sibu, Sabah

Dinihari 1 Syawal. Kali nie, 1st time dalam hidup ak, raye berjauhan dari family. Atas kapal lak tu. Sambutan raya kt kapal memang xsama langsung ngan mane2 tempat. Dari segi makanan, sume ada, no problem. Everything chief cook ad sediakan cam sate, rendang ayam, rendang daging, ketupat (yg segera), nasi himpit, kuah kacang, ayam bakar, sume ad. Air macam2 jenis, anggur, oren, epal, laici even sume tu air kotak. Hehee~ Tapi still ad yg xlengkap. Family, of coz laa xde, tp tu bukan main different yg ak nk citer. Cane raye kt sini, akan ak gtau nnti.


*******

Ak bangun dekat pukul 6.30pagi dan lepas semayang subuh, ak terus cari fon. Kapal ak da sampai kt Sibu since semalam lagi. Hari nie sume crew (engine side, kecuali yg duty or watchkeeper) off keje utk satu hari sebab raya. Erm, deck side xcuti sebab hari nie cargo operation, nk loading tank. Cian deck cadet Azlan ngan yg lain2 deck crew. Ehehh~ Ak pon happy laa, dapat cuti raya kot. Terus ak call family ak, wish raye. 1st ak cakap2 ngan umi ak. Ak ckp laa, ak rindu sangat nk makan sate, setaun skali kot makan sate yg ayah ak sendiri cucuk, time2 raye cani laa bru dpt rase. Pastu ak ckp kt umi ak, taun nie jimat laa cket duit ayah, xpayah beli songkok, baju melayu, kain samping, ngan slipar raya utk ak. Ak ckp laa raya kt kapal pon pkai baju melayu jgk, putih plain yg ak bawak mase nk sign on aritu. Umi nangis lepas ak gtau camtu, ak pon of coz laa sedih jgk, dengar ibu kite nangis kot T__T


Then ak cakap ngan ayah ak plak. Ayah tanya pagi nie xboleh turun semayang raye ke? Ak ckp laa xtau lagi cane, lau ad orang turun, ak pon nk ikut same. Kejap je ckp ngan ayah, sebab ayah xde modal nk ckp ngan ak (like usual laa). Haha~ Ayah ad jugak laa bagi advise kt ak, suh ak kuatkan semangat, jangan sedih2. Fuhh, makin sedih ada laa. Mengalir jugak air mata ak 5-6 titik. Pastu ak ckp2 ngan adik2 ak plak (Nini, Amam,  Nina, Aqilah). Ak tanya laa sorang2 ayah bagi bpe ringgit duit raye taun nie. Pastu ak suruh dorang simpan ak punya kt dalam kotak duit bawah katil ak (kotak kasut, tapi ak letak duit2 ak dalam tu...bocor rahsia..hahahaaa~) Sambil ak duk gayut2 selama sejam lebih tu, ak duk tengok gambar family ak yg ak sempat simpan dalam laptop. Untuk hidupkan lagi suasana feeling raye pagi tu, ak pasang lak lagu raye nyanyian allahyarham Sudirman. Memang feel,tp ak xnangis, seriously. Then ak mesej jgk kt si "A", mesej pon sikit je sebab time raya line agak busy for messaging. Nk call, ak segan plak. Hak2~


Lepas siap sesi calling2, ak pon terlintas nk tengok ap yg orang2 lain buat time raya kt sini. Kt alleyway, kosong + sunyi sepi. Ak masuk bilik Rijal ngan cadet2 lain, sume terlingkup tido. Ak jenguk officer lounge (tempat sume crew tengok tv, main games, jamming), pon kosong jugak, tv pon off. Ak masuk kt crew mess room (tempat crew2 makan), ad sorang je deck crew (filipina) duk makan2. Die wish kt ak "Selamat Hari Raya boy" Ak senyum sambil wish balik kt die, then kuar. Ak tengok pintu2 bilik geng2 engine crew, sume tertutup rapat. Dorang sume nie xraya ke? Then ak masuk officer dining saloon (tempat officer makan), fuh makanan sume terhidang rapi kt atas meja. Cukup lengkap. Dengan pinggan mangkuk tersusun rapi, makanan pon sume panas2 lagi. Tapi mane orang2 sume??? Ak jeling kt jam, da pukul 8 pagi. Ah, mungkin awal lagi kot. Ak pon masuk bilik ak smula, then sambung tido.


Bile ak bangun semula, tengok jam da pukul 12tgh hari, baru ak teringat balik, hari nie hari raya. Lepas da siap mandi2, baru nk pakai baju, 3rd engineer Boyord datang bilik ak, lengkap dengan baju melayu, bersamping. Beria dia suruh ak pkai baju melayu, nk p raya kt bilik 2nd. Ak ingat dia nk melawak ke hape, raya atas kapal je kot, buat ap nk pakai baju melayu. Lepas da siap pkai2 baju, kitorang p kejut cadet2 lain plak, nasib baik dorang sume nie da bangun. Da tengah hari, masing2 da start lapar, tido pon xlena laa. Haha~ Then kitorang pon pegi laa beraya kt bilik 2nd. Lepak2, sembang2. Pastu, makin ramai datang kt bilik 2nd. Oiler, lecky, 3rd Sathian, pastu beberapa orang deck crew. Kitorang masing2 pakat duk sembang dalam bilik 2nd sambil salam2 minta maaf. Bila da ramai datang, kitorang pon shifting laa dari bilik 2nd ke officer dining saloon. Barulah majlis sambutan hari raya bermula dengan sempurna. Makin lama makin ramai yg datang, music pon da start menjamu telinga kitorang. Suasana makin lame makin meriah, dengan karaoke, tari menari, dengan bising masing2 duk bersembang. Rupanya cani cara dorang beraya atas kapal, raya start after tengah hari, sebab time2 pagi tu, masing2 sibuk duk raya ngan telefon. Yela, masing2 duk calling2 family sampai abes kredit. Bila kredit da abes, air mata da kering, baru teringat nk makan.


Even kitorang tengah celebrate raya sama2 mase tu, kitorang still lagi keep contact dengan member2 kt atas darat. Ak tengok, sume crew camtu. Lepas sorang, sorang, dorang akan call. Mintak maaf, tny khabar, maybe inilah cara ak raya jgk nanti, raya di telefon. Anyway, SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI =)

Almond London

Kuih Serunding

Aneka biskut (isteri oiler yg bagi)

Chipsmore kot

Ketupat (greaser Hanafiah beli mase turun semalam)

Bersepah lagi biskut kt galley

Biskut ape ntah, best giler, ade coklat kt dalam

Nasi impit kuah kacang

Rendang daging

Rendang ayam

Beef Stew

Ayam bakar BBQ

Ayam madu

Mushroom soup best giler

Mee goreng special

Udang bakar, perghhh...tp sayang, ak xleh makan seafood

*******

Malam tu, kapal kitorang gerak lagi ke next port. Still kat Malaysia, kat Pasir Gudang. Kapal ak nk loading sume saki baki cargo kt sana. 2 hari jugak la kt Pasir Gudang. Mane2 crew yg rumah dekat2 area Johor, sume amik peluang utk balik rumah. Then kapal kitorang gerak pula ke Singapore. Kat sini plak, kapal ak akan bunker lagi minyak secukupnya sebelum proceed to the next long voyage, Europe......... =)

8 comments:

  1. kau buat aku lapar pagi2 buta ni...haish!

    ReplyDelete
  2. waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa............
    sdey kot.....
    kuat jugak korang eik....
    bgs2.....
    :(

    ReplyDelete
  3. kih3~ kata nk jd pirate,kena laa kuat :D

    ReplyDelete
  4. (Pstttt...miss Rina jgn bgtauu kt sape2 ekk???)
    Bdak khalis nie kwat...
    Kwat sesangat...
    Tp kwat nanesss!!!
    Hahaha~
    ;PPP

    ReplyDelete
  5. haih !!!!! shut up you....hahahahahahaha :D alaa,nangis sekali tu je kot...rosman lagi kuat nangis, haaa~

    ReplyDelete
  6. hye dik salam kenal :)

    nice entry.sayunyaa raya kat kapal kaaan.tapi nampak meriah jugaak.btw kak yat ni wife to marine engineer.akak link kan blog kamu kat list seafarers club yee! keep on blogging.

    ** akak follow blog kamu taw!

    ReplyDelete
  7. salam kenal akak..hehe~ saje je tulis2, bru je dlm dunia blogging nie, still freshie org ckp..btw, thanks a lot :)

    ReplyDelete