Pages

There was an error in this gadget

Friday, January 28, 2011

Road of Halal Service

Kali nie, ak ngan Rijal sign on bersama-sama 2 orang lagi engine cadet, iaitu Fateh dan Zaidi. Dua orang cadet nie berasal dari Yemen. Dorang nie amik dual tickets, means kena naik both type of ship, motor and steam. Sure korang xfaham. Haha~ Perbezaan antara dua jenis kapal nie adalah jenis main engine nya atau type of propulsion. Motor ship, kapal jenis nie pakai engine motor yg guna minyak diesel dan heavy fuel oil utk beroperasi. Steam ship, kapal jenis nie plak pakai turbine yg digerakkan oleh kuasa steam (wap air senang citer). Kebanyakan motor ship nie tergolong dalam golongan kapal veteran (kapal lama), keje pon bley tahan banyak laa. Steam ship plak banyak yg baru, terutama Puteri Class. Lau yg lama lak, lagi veteran dari motor ship, contohnya Tenaga Class, yang nie memang old-school pnya kapal dan keje pon lebih kurang cam motor ship jgk. So, dua jenis kapal nie memang jauh beza dari segi operation, keje dan life. Maka, xhairanlah kalau dua orang cadet Yemen nie suka komplen dan banyak songeh =)

Aku ngan Rijal

Aku ngan Yus

Rijal ngan Yus

Rijal

Yus

Aku

Bergambar di buntut kapal

*******

Kitorang dapat tau yg kapal nie punya voyage xjauh, juz ke kawasan sekitar timur tengah je. Cam India, Pakistan, Arab Saudi, Iran, camtu je la. Voyage nie dipanggil, Halal Service. Mengikut ap yg ak dengar dari orang2 lame atas kapal nie, perjalanan kali nie agak bosan, sebab tempat yg kitorang nk pegi nie sama je, dari awal2 sign on sampailah sign off. Pastu xsemua tempat boleh turun shore, depends pada security levels. Tapi yg bestnya, sebulan sekali dapat balik Malaysia, kt Port Kelang dan Tanjung Pelepas. Ahh, xkisah laa boring ke tak, asal sebulan sekali ak dapat contact yg tersayang, cukup laa. Boring ke xboring ke, terima je laa. Itu xpenting sangat. Bukan boleh turun jgk shore leave pon~


Lepas sesi berkenalan, cam biasa laa kenal2 setiap crew atas kapal nie, kitorang pon proceed laa ke bilik. Kali nie kitorang xde laa janggal sangat sebab 2nd time naik kapal. Lau 1st time cam kt Melati Satu dulu, duk ikut sebijik2 ap yg 2nd cakap. Selagi die xsuruh naik, sampai pukul 2pagi pon ak stay kt ECR lagi. Kitorang pon da dapat overall ngan safety shoe masing2. Baru nk proceed ke bilik, kapten panggil then bagi penerangan pasal bilik yg bakal kitorang tinggal nie. Plan asal, ak nk duk sebilik ngan Rijal lagi. Tapi xbley laa plak, kapten xmau kitorang hidup berpuak. So, ak tinggal sebilik ngan Fateh, Rijal plak sebilik ngan Zaidi. Lau korang nk tau, ak memang xsebulu ngan Fateh nie, since kt Alam lagi kitorang cani, jarang bertegur. Tapi okla, xde laa sampai gaduh. Juz xbanyak cakap je. Die buat hal die, ak buat hal ak. Kesimpulannya, trip kali nie memang TERBAIK !!!


Malam tu, Fateh tanya ak macam2 pasal motor ship nie. Cam cane kitorang keje, ap yg kitorang selalu kena buat, keje penat ke tak, pastu dia mintak tolong ak suruh tunjuk2 dan ajar2 die anything pasal motor ship. Ak pon sanggup je la, kate kawan. Hehe~ Malam tu, 2-3 jam ak duk bercerita kt die pasal motor ship nie. Juz bagi die review laa ap yg bakal berlaku atas kapal nie. Siap xketch2 lagi atas kertas kosong, ap yg ak lukis pon ak xtau. Actually, ak sendiri pon xde laa tau sangat, juz ikut ap yg ak lalui mase last ship itu hari je. Dan ad jugak laa tokok tambah, nk suh sedap citer. Kah3~ Pastu last sekali, ak ckp kt die, juz tunggu esok je laa, tengok ap akan jadi esok, senang citer. Duk citer camtu pon, bukan die betol2 paham. Tambah2 lak nk kena speaking nie, lemah betol.....


Maka, kehidupan ak sebagai engine cadet bakal bermula lagi sekali esoknya. Dan tidurku malam tu mula xlena. Da start balik rase goyang2, hayun kiri, hayun kanan, bunyi enjin kapal, bunyi turbocharger, bunyi alarm, dan bau minyak. Huuuu, nasib, nasib. Tah ape laa yg bakal jadi esok........

Thursday, January 27, 2011

Another Journey Begin

Dua minggu lamanya ak berada di rumah. Duit pon makin berkurangan~ Sedang ak mengelamun sambil layan Friendster, berbalas2komen dengan 2 sahabat baikku, Muammar Faqhrullah Beig dan si "A", tiba2 ak terdengar lagu Dear God, nyanyian Mr Shadow dari band Avenged Sevenfold. Ak tercari2 dari mana datangnya lagu tu. Oh, fon ak rupanya, lupa lak ak buat ringtone lagu tu. Ak pon jawab la panggilan tu. "Hello. Encik Khalis Kamarolzaman ke?" "Ye saya" "Ok, awak hari tu sign off Melati Satu kan? Da 2 minggu awk cuti kt umah kn? Ok, Isnin nie awk datang KL, awk sign on 2nd ship, saje inform awal2 sebab xmau bagi awk gelabah." Mase tu baru hari khamis, ofis saje inform awal2 sebab ak duk pantai timur, jauh kot nk pegi KL. So, cepat2 ak inform family ak tentang hal nie. Hurm, xlama lagi, bermula baliklah kisah hidup ak sebagai seorang pelaut. Ntah kapal ap laa yg bakal ak naik kali nie. Masih ak ingat lagi pesan 2nd ku dulu "Kalau korang nk naik 2nd ship, better naik container. Time cadet nie laa korang nk rase sume jenis kapal. Tanker korang da rase, kali nie cuba try rase life kt liner plak."


Sehari sebelum ak ke KL, ayah ku membawa ak sekeluarga dinner kt luar. Actually, memang almost tiap2 malam kitorang makan kt luar, tp kali nie agak special sebab ak akan berpisah ngan dorang agak lame. Memang da jadi adat dlm family ak, lau salah sorang nk tinggalkan umah, xkiralah nk kembali ke asrama ke, musim sekolah nk start ke, memang ayah ak akan bwk kitorang sekeluarga dinner kt luar. Kitorang dinner kt New Horizon Restaurant di Jalan Pasir Mas Kota Bharu. Macam2 benda kitorang makan malam tu, memang best. Maklumlah, malam last bersama family. Esok ak da naik bas ke KL, pastu ak nk ke middle of no where. Ntah ke manalah ak nk pegi sail kali nie. Kt restoran nie penuh sesak ngan pelanggan. Nk datang sini, kenalah book dulu dengan owner. Barulah meja dorang akan reserved utk kite. Sebab kt sini, pelanggan yg datang xputus2, dengan VIP, VVIP yg datang buat function, foreigner pon ramai yg datang makan kt restoran nie. Kira cam ala2 5 star restaurant jugak laa. Pape pon, makanan kt sini memang totally best. Xrugi datang. Hehe~




*******

Sesampainya di KL, sekali lagi, ak ngan Rijal still akan sama2 sign on same ship. Memang da jodoh agaknya ak ngan mamat nie. Hahaha~ Kitorang terus ke Hotel Midah utk check in atas nama company, so hotel free, xyah bayar, company uruskan. Esoknya kitorang akan ke Dayabumi utk pengesahan persediaan naik kapal. Dan petang esok jgk, dalam pukul 3 petang, kitorang akan sign on. Malam tu, sempat jgk ak text si "A", gtau die yg ak akan sign on dan sailing once again. Dan malam tu jgk die meluahkan her biggest problem kt ak. Sungguh ak xsangka. Memang sebelum nie, anything die akan gtau kt ak, even kitorang xde pape, tp malam nie, lain pulak masalahnya. Dan demi status ak sbg seorang besfren ever, ak bagi die nasihat dan suruh die sabar. Sejak dari malam tu, kami jadi lebih rapat. Ada chance =) Hahahahahaaa~


Esoknya, ak dapat tau kapal yg bakal kitorang sign on adalah container ship atau liner, Bunga Teratai Dua. Dan kitorang akan sign on kt Port Kelang. Lepas da siap packing dan check out hotel, kitorang masing2 gayut2 ngan family, gtau detail pasal ap yg berlaku dan bakal berlaku. Sekali lagi kami akan meninggalkan segala yg kami ad utk seketika. Family, life, si dia, everything. Dan kami berdua tengok bandar KL sepuas-puasnya sebelum sekali lagi masuk ke alam biru putih (laut dan langit). Maka, tamatlah kehidupan normal kami buat seketika. Perasaan mase nk say goodbye kt family ngan si "A" mase tu, memang sedih. Xsanggup ak nk stop messaging and calling that time. Tapi itulah hakikat yg bakal kitorang, ak ngan Rijal tempuhi. Lagipon, kami dah bersedia dan sudah sanggup nk lalu nie sume mase interview ngan company tahun lalu. Sumenya kerana jiwa kami dikelabui oleh wang. Pape pon, nk nyesal xguna, ap yg ak korbankan selama nie, mesti diteruskan jgk. Bunga Teratai Dua, here we come. Lets start our "enjoyable" life together.


Maka, start pada saat tu, hari yg bertarikh 24/2/2009, kisah pejalanan hidup ak yg bergelora pon bermula lagi~

Wednesday, January 26, 2011

Melampias Nafsu di Kuala Lumpur

Gambar Hiasan

Sudah sekian lama ak xtengok Kuala Lumpur. Ak rindu ngan bunyi2 hon kereta, bunyi enjin bas rapid KL, suara puji caci warga kota, sudah lama benar ak xmasuk kedai2 or supermarket, dan yg paling penting, dah lame ak xdengar bunyi azan. Sampai2 je, kebetulan waktu maghrib, ak terus ke masjid berdekatan utk solat maghrib berjemaah. Lepas nie ak akan lawat sume tempat sepuas2nya sebelum ak sign on 2nd ship xlama lagi. Akan ku takluk semua kedai2 yg sebelum nie hanya dapat ak tinjau dari luar sahaja. Sebenarnya, ak nk stay lama kt KL nie, nk pegi sana, nk pegi sini. Tapi apakan daya, beg ak da penuh dan umi ak plak tiap2 waktu duk penuhkan inbox fon ak dengan mesej2 "Bile nk balik umah?". Rindu katanya~


Lepas check in Hotel Midah utk 2hari 1mlm, ak, Rijal dan Azlan (deck cadet, lau korang lupe), terus cari teksi utk memulakan "Ops Jajah KL". Lokasi kitorang utk malam nie adalah Midvalley Megamall. So, kitorang naik lah teksi yg disediakan pihak hotel utk ke sana. Dari jauh lagi ak nampak bangunan Mid yg tersergam indah. Xsabar rasenye utk ak bazirkan duit ak kt sana. Actually ak sendiri pon xtau ap yg ak nk beli waktu tu, juz tengok je laa dulu nnti. Yang penting, utk family, tetap ada dalam senarai (si "A" pon tersenarai jgk, cuma mase tu ak xtau betol ke x ak nk bagi kt die ap yg ak bakal beli nnti). Sesampai je kt Mid, kitorang terus serbu Maybank pny money changer. Ape lagi, nk tukar wang laa. Mase tu ak banyak US Dollar, sebab most country yg ak pegi, pakai USD. Duit lain pon ad jgk ak tukar, cm EURO, RIYAL, Singapore Dollar, YUAN. Rupiah pon ad jgk, tp lau tukar pon bazir je, so mane2 matawang yg currency agak rendah tu, ak simpan je la buat koleksi. Bila duit da tukar, ak rase cm orang kaya la plak. Memang rase bongkak dan takbur mase tu. Hahaha~ 1st time kot ad duit banyak cani (actually, xde laa banyak sangat pon, saje nk berlagak dan sedapkan citer). =)


So, macam2 benda laa yg ak beli. Utk adik no.2 (pompuan), ak beli camera, jam tangan ngan purse. Adik no.3 (lelaki), ak beli handfon ngan helikopter control. Adik ak no.4 (pompuan), ak beli baju ngan coklat2. Adik ak yg bongsu (pompuan), pon same ak beli baju ngan coklat jgk. Kt umi, ak beli kain, kt ayah ak beli jam tangan. Settle, cukup sume dalam list. Kt si "A" ak beli kt die kain pasang, warna biru + hijau + hitam. Ak beli kt Butik Gaya Warisan, agak cantik laa kain nie, seswai ngan harganya. Actually, ak xtau pon nk beli kain cane, juz main petik je. Dengan penuh confident ak cakap "Kak, nk kain nie satu." Ak xfaham nape akak tu gelak pastu. Memang pelik. Lantaklah~ Maka terbeli jgklah kain tu utk ak beri pada si "A", utk pertama kali ak beli kain pasang dalam idup ak. Xlupa jugak teddy bear kecik warna pink, yg niat asal ak, nk bagi kt si "A", tp last2 jadi yg adik pnya. Hehe...Itulah antara benda2 yg ak borong sepanjang malam tu.


Lepas penat shopping, jam pon baru menunjukkan pukul 11 mlm, kitorang pon da start rase lapar. Sekarang baru teringat yg kami xmakan2 since petang td lagi. Punyalah happy shopping tadi, sampai berplastic2 kt tangan ak nie. Then kitorang pon decide la nk try makan kt Starbucks. Ak xpernah pon masuk dalam cafe nie. Nie la 1st time. Yela, ak budak kampung, mane nk rase makan2 kt tempat cani. Nak order pon dekat sejam, duk pilih nk minum ap, nk makan ap. Last sekali ak ckp kt brader waiter tu "Bang, bagi je laa air pape pon, asal best. Pastu makanan lak, bg laa pape yg bley dimakan dan mengenyangkan." Mudah kan? Nasib baik brader tu sporting, die bg kitorang Chicken Pasta Stack ngan Frappucino Blended Cream. Sume menu kitorang bertiga, sama. Harga makanan kt sini xde lah mahal seperti yg disangka (feel waktu tengah ade duit laa). Dan kitorang puas hati makan2 kt sini walaupon xberapa kenyang. Ak pon xsure ap benda yg ak makan td. Telan je, buat cam biasa makan. Hehe~ Lepas da penat, mata da start ngantok, kitorang terus balik hotel, by teksi, then tido. Esok kitorang nk sambung lagi Ops Jajah KL nie. So, perlukan energy yg cukup.


Keesokan harinya, kitorang ke menara Dayabumi dahulu utk report kt ofis yg kitorang da sign off dari kapal serta nk hand over buku training kitorang utk diperiksa oleh pihak berwajib. Selain dari tu jgk, kitorang disoal ala2 oral exam oleh encik,,,ap da lupa name beliau, saje je nk test pengetahuan kami sepanjang sailing as a cadet kt atas Melati Satu tempoh hari. Lepas da settle sume benda kt ofis nie, kitorang balik hotel, utk check out (sampai tengah hari je bley stay, sbb company yg bayarkan). Kitorang pon decide la utk sambung rest kt hotel lain plak. Mase tu, dompet still tebal, dan kitorang pon check in la Hotel Legend utk satu malam. Juz utk letak beg supaya senang kitorang nk jalan2. Kitorang sewa satu bilik je utk 2 orang, sayang jgk nk bazirkan duit kt hotel nie, tp apakan daya, standard kitorang perlu dijaga~ =P (berlagak giler) Azlan terus balik ngan ayah die lepas check out Hotel Midah. Maka, tinggal la kami berdua terkontang kanting kt KL nie.


Pape pon, perjalanan diteruskan ke lokasi berikutnya Suria KLCC. Ak pon xtau nape bley tergerak nk datang sini, blur sebab Azlan xde. Azlan nie da biasa ngan area KL, jadi, bila Azlan xde, ak ngan Rijal jadi cam rusa masuk bandar laa. Mase on the way ke sana, kitorang cam biasa laa, naik teksi. Ala2 orang kaya camtu. Ak text si "A", gtau yg ak sekarang kt KL, nk ke Suria KLCC. Die plak ckp, die kuar ngan kawan2 die, skrang kt Midvalley. Hajat ak memang nk sangat jumpa die nie, da lame giler xtengok si "A" nie depan2. Tp ntah nape ak batalkan niat ak mase tu. Sebab ak fikir, die da ad BF, ak lak nk bagi barang kt die, kain pasang nagn teddy bear lak tu. Nanti ap BF die ckp, xpasal2 lak dorang gaduh sebab ak, pastu BF die cari ak. Uhhuuuuiii~ Kalaulah ak nie BF die, kan bagus. Time2 nie laa bley kuar dating, belanja2 makan.










*******

Sehari suntuk kitorang pusing2 kt sini, rase cm nk tercabut da kepala lutut. Duit pon dah berkeping2 habis kt sini. Macam2 benda kitorang try. Makan sana, makan sini, pastu beli lagi barang2 utk family, timbang berat (saje nk bazir duit), macam2 lagi laa. Then, lepas solat asar (jamak sekali ngan zohor,hehee), kitorang ke Hentian Bas Putra utk beli tiket, niat nk balik pagi esok, tp tiket pagi xde, so kitorang beli tiket malam esoknya. Bila jam dah pukul 7mlm, lampu2 jalan mula nyala, kitorang pon decide la utk stop dulu, then balik ke hotel. Nampaknya, Ops Jajah KL sudah menemui kegagalan, sebab kitorang dah kepenatan. Masing2 family da bising, suruh balik cepat. Malam tu, ak text lagi si "A", ak gtau die yg ak ad something nk bagi kt die. Die tny nape xgtau td, ak bagi alasan ap ntah, then ak ckp nk bagi nnti die balik umah dulu. Actually, sampai sekarang ak still xbagi barang2 tu. Nak bagi cane, kain tu ak da bagi kt makcik ak, sampai koyak2 da die pkai sekarang, teddy bear plak, ak bagi kt adik ak. Nak tggu die balik, xsempat sebab ak nk kena sail lagi 2 minggu. Huhu~ Kecewa rasanya diriku waktu itu. Da nasib, bukan ak punya. Hahaha...Tapi xpe laa, next time ak janji, ak akan bagi je anything yg die nak, tp once die da jadi yg ak punya..Cehhhhh~ Hampagas =P Bagai mengharap bulan jatuh ke riba lak~


Esoknya, lepas subuh pukul 7 pagi, kitorang sambung lagi tido sampai ke tengah hari. Check out hotel pukul 2 petang, jalan2 kejap kt The Mall, beli2 makanan. Then terus tnggu bas kt station. Bas ak awal, pukul 7mlm. Rijal lak pukul 8.30mlm. Maka berakhirlah sudah operasi melepas nafsu kami di KL. Oleh sebab beg yg sedia ada dah penuh, ak beli lagi satu beg ekstra utk letak barang2 ak nie. Home, family, here i come =)

Tuesday, January 25, 2011

Memories of Bunga Melati Satu

Ini adalah sedikit sebanyak pic yg ak snap sepanjang berada kt atas Bunga Melati Satu~ Actually ak nk upload banyak lagi, dan gambar pon ad berfolder2 lagi, tp takot serabut lak nnti. So, lau nak tengok yg lagi best, jemput dtg umah ye =)

Boiler operation (lakonan semata-mata)

IGG Plant kt IGG Room

Water in oil test (bukan lakonan)

Tunggang superbike !!!

Cuci scavenge trunk, rase cam duk dalam oven mase nie

Repair generator turbocharger, Azmi (overall kuning) tengah berlakon

Yang ak ngan Azmi angkat nie, cylinder head (lakonan semata-mata)

Engine Control Room (E.C.R) - Rijal dan Iqbal

Greaser Hanafiah tgh welding tiub economizer yg bocor

Ikan pari nie ak yg pancing, serious !!

Rijal dapat anak jerung katak

Azmi dan tali mooringnya

Santai kenangan sebelum sign off

Ak ngan AB Bob (able body)

Tengah check nama2 yg boleh sign off

Engine crew (mamat nie selalu je ad)

Yang pakai cap putih tu la 2nd engineer, yg sorang lagi tu, oiler

Tengah xde keje, sehari sebelum sign off

Mase nie pukul 10 malam, beberapa jam sebelum sign off

Ak ngan Azmi tgh cuci LT Cooler

Main engine kapal ak

Piston kapal ak sedang dibaiki dan Azmi sedang berlakon cam biasa

Piston skirt

Cylinder head

Rosman dan Iqbal, mase nie kt Kharg Island (honeymoon)

Rijal tengah cuci control panel (esok da nk raya)

Ak dan Drain Cooler (benda nie laa yg kitorang cabut time emergency aritu)

Rijal sedang meninggalkan kapal

Last view Melati Satu, xley tengok da kapal nie esok

Antara crew2 yg sign off, tengah tunggu bas

Rase cam sedih jgk bila nk tinggalkan kapal

Rijal pon turut rase ap yg ak rase

Ak ngan Azlan tgh sembang ngan cadet kapal lain, Cicak (bukan nama sebenar)
*******

Dan yang nie pulak, gambar yg kitorang snap bersama-sama dengan anggota PASKAL yg menemani perjalanan kami sepanjang merentasi Teluk Aden~







*******

Sekian sahaja kenangan selama setengah tahun bersama crew Bunga Melati Satu, panjang umur, leh sail lagi sekali ngan dorang. Bunga Melati Satu crews (that time), they are the best peoples ever !!! =)