Pages

There was an error in this gadget

Thursday, February 24, 2011

My Life at ALAM

Kali nie ak nak citer pasal kehidupan seharian atau rutin harian ak kt ALAM. Korang mesti xtau cane kitorang hidup hari2 kat tempat nie. Ianya agak best, dan totally different dari hidup kt universiti ataupon lain2 kolej, percayalah. Sebab ak sendiri pon penah rase hidup kt matrikulasi dan universiti cane sebelum masuk ALAM nie =)


Ok, mula dari seawal 6 pagi, kadang2 sebelum pukul 6 pagi ak dah bangun. Bukan saje ak nk bangun awal nie, dan bukan juga utk ke surau. Tapi juz xnak queue up dalam bilik air lame2. Selalunya, bile dah pkul 6.30, bilik air kt sini memang akan full. Ramai giler yg beratur tunggu turn nk masuk mandi. Satu bilik air tu kadang2 sampai 3 orang tunggu nk masuk. Korang bayangkan, kitorang kt satu aras dah satu batch. Bilik air kt satu aras cuma ada 16 kalau xsilap. So, 200 orang nk share 16 bilik air setiap pagi ?? Ak sendiri pon kadang2 mandi dalam toilet je lau xmau beratur panjang, tp tu pon still kena beratur jgk, but xselama beratur kt bilik air. Sebab, yela, xselesa kot mandi dalam tandas, tempat orang menabung. Kalau mandi pon kejap sangat je, juz mandi2 kerbau~ Lepas mandi, ak kejut mane kawan2 ak yang xbangun lagi, then semayang subuh. Lepas semayang, ak pakai uniform siap2 (without baju laa), then landing sampai member2 ak yang pegi breakfast balik semula ke bilik. Bile dorang balik, ak plak yang breakfast. Juz buat air Milo, then makan roti or biskut or bijirin2. Camtulah hari2 ak breakfast, xpenah ke galley, sebab ak tau makanan time pagi memang hampeh kt sini. Kalau pegi pon buat bazir tenaga ak je laa~


Lepas breakfast, dalam pukul 7.45 barulah kitorang gerak ke kelas, itupon kalu R.O (Regimental Officer) xbising. Lau R.O terpekik terlolong, kitorang pegi awal laa, 7.20 da clear asrama. Sebelum kelas, kitorang kena ke tapak perhimpunan dulu, utk colours. Colours nie, sape2 yang boyfren atau member die bdk ALAM, mesti da tau ape benda colours nie. Mase colours, kitorang kena tggu loceng pukul 8 pagi (ketuk 8 kali) berbunyi, dan kemudian nyanyi lagu Negaraku, lagu negeri, dan lagu ALAM, sambil naikkan bendera. Pastu kitorang tunggu dan dengar la R.O ke, sape ke, yang datang ke depan, untuk sesi membebel. Tepat jam 8.30, kitorang pon proceed ke kelas utk belajar.


Kat dalam kelas, ak duk sebelah Muammar Faqhrullah, atau Jobot. Time belajar, kalau lecturer tu xdatang mengajar, kitorang amik peluang utk tido. Xkira lah berapa lame, selagi xde lecturer yang datang, selagi tulah kitorang tido xbangun2. Kalau xtido, kitorang duk bersembang sampai lecturer datang. Bile kitorang dapat info yang lecturer xdapat datang mengajar, kitorang terus laa ke cafe SESAWANG (name cafe tu) utk makan2, lepak sambil tengok tv. Kalau korang nk tau, kitorang nie, even kelas cancel sampai ke petang pon, still xboleh balik ke bilik. Ianya peraturan, kitorang juz boleh balik ke bilik time lunch, dan after kelas petang pukul 4 je. Kalu balik jugak ke bilik, terkantoi ngan R.O or warden, kitorang terus dapat demerit point. So, better jauhkan diri dari bilik pada waktu2 kelas. Actually, kitorang pon xboleh ke cafe time2 kelas, tapi pandai2 lah nak hidup. Kadang2 R.O ngan warden datang jgk jenguk kt cafe nie, lau die nmpak kitorang kt sini, die jerit laa kuat sambil menyumpah2. Kitorang pon ape lagi, sume bertempiaran lari ke kelas sambil gelak2 tutup muka. Xde disiplin kan? Hahaha~ Sape suke disiplin beb time2 dah dewasa cani. Kitorang jelez ngan kehidupan budak2 kolej lain...


Lepas dah habis kelas pukul 4.30 petang, kitorang pon baliklah ke bilik. Mase nie lah waktu terluang cket, sape2 yang xnak pegi main sukan or riadah, time nie lah korang nk tengok movie ke, main game ke, mesej awek ke. Bagi ak, ak suke main sukan, pukul 5.30 je ak turun ke court ngan member baik ak jgk, Syahir. Ak minat main volleyball ngan member ak nie. Kitorang bersukan hari2 dari 5.30 sampai lah pukul 6.30. Pastu kalau ade selera, ak pegilah ke galley untuk dinner. Mandi ? Tak, mandi lepas dinner. Dengan badan yang separa kering tu jgk, ak pegi ke galley utk makan. Kalau ak rase betol2 xselesa barulah ak mandi dlu, then pergi dinner pukul 7 malam ngan Rijal. Rijal nie selalu main bola time2 petang, dan die biasanya mandi dulu sebelum ke galley. Dan die lah yang paling lewat pegi dinner tiap2 hari. Lepas dinner, da siap mandi, semayang maghrib, kitorang pon bersiap-siap lah utk ke kelas. Tiap2 malam kitorang kena prep tau, da jadi cam budak sekolah plak. Prep start pukul 8 malam sampai 10 malam. Kalau kitorang xde assignment, kitorang xkan ke kelas, kitorang akan lepak kt SESAWANG sampai 10.30. Cam biasalah makan2 sambil tengok tv. Awal2 dalam pukul 8 tu kitorang pegi kelas dulu, sebab warden or lecturer yang bertugas akan amik attendance. Lepas attendance da kena tick, kitorang pon terus ghaib ke SESAWANG or ALFA MELI (tempat budak2 INSTEP makan dan beli makanan).


Lepas prep adalah waktu yang paling terluang bagi ak, itupon kalau xde room inspection (selalunye kalau ade pon, kejap je). Mase nie lah ak akan luangkan mase ak dengan yang tersayang sepenuhnya, itupon kalau die available, xbusy, and free. Ak akan mesej die banyak2, calling2 die lame2, sampai ak puas hati, cam dah setaun xcontact. Yela, seharian xcontact kan? Rindu kot~ Ak sayang awek aku =P Hahahaha..Elehhh, korang pon camtu jgk laa, bukan ak je, bahkan ade yang lagi teruk dari ak. Pastu bile dah puas hati layan yang tersayang, kalau esok ade kelas, ak pon tido awal laa, dalam pukul 12.30 or 1.00 pagi. Kalau esok weekend or time2 weekend, kitorang layan tengok movie ramai2 sampai 5, 6 pagi. Lepas subuh barulah kitorang tido. Waktu lepas prep nie, R.O xkan kacau kitorang langsung. Warden je kadang2 datang kt bilik kitorang and tolong padamkan lampu. Kadang2 dengar jgk suara die duk bebel kt kitorang yang memang liat nk light off. Hahaha~ Pastu ap yang ak citer mula2 tadi pon start balik. Camtulah yang akan kitorang sume buat sepanjang study kt ALAM nie. Tiap2 hari, benda yang sama berulang-ulang. Sumenye same. Cume time weekend je kitorang buat sendiri extra aktiviti, cam outing ramai2 ke Lata Tembakah, Air Terjun Sekayu, Masjid Kristal, dan banyak lagi. So, bersyukurlah dengan kehidupan korang sekarang wahai budak2 universiti or kolej2 yang bagi ak xseboring kehidupan kami kt Akademi Laut Malaysia nie. Dan, korang xkena kawad !! Hahaha..Ape kaitan ntah~ So, tu saje =)

Wednesday, February 23, 2011

My Convocation Day

2 sem berlalu bagaikan angin, xbegitu terasa sepanjang study kt ALAM nie. Selama setaun ak belajar kt sini, macam2 yg dah ak lalui bersama ngan kawan2. Dari 1st sem sampai lah ke final sem, segala pahit manis kitorang lalu dan kongsi sama2. Kalau mase sem satu dulu, lepas kena hell ngan senior, ak akan ke bilik member ak dan share penat ngan dorang. Sambil2 duk kutuk senior yg bagi hell tadi, kitorang makan2, sembang2 kosong, pastu duk fikir ape yg nk dibuat esoknye. Kalau mase final sem, lepas prep malam kitorang juz lepak dalam dorm, tengok movie ramai2 sambil makan nasik lemak member jual, xpon kitorang main game Counter Strike beramai2. Most of the time kitorang memang rilek giler mase final sem nie, xkira lah dalam kelas ke, luar kelas ke, kitorang banyak waktu nk rest. Even assignment banyak nk kena buat, kitorang still rilek sehinggalah ke saat akhir. Mase last2 minit mulalah sume start jd mesin fotostat, sume assignment juz copy paste je. Satu habit yg xpatut anda, para pelajar tiru~ Elakkan ok...


Sem kitorang ended ketika dalam bulan Ramadhan, kira2 seminggu sebelum raye. Mase tu kitorang last paper final exam, subjek Engineering Knowledge Motor. Mase last paper nie, ak jawab main tibai je, dalam kepala ak, ak nk balik, dah lame sangat rasenye ak xbalik umah since peristiwa tu (adelah, malas nk story kt sini, hehehe). Kepala ak pon dah jam since 1st day exam lagi. Mane taknye, dah jadi habit kitorang sume, budak2 ALAM, bile tiba time final exam je, kitorang xkan tido malam. Nak tau nape ? Yes selain kitorang study, kitorang tunggu REZEKI. Rezeki ape ? Yang tu lah xboleh ak gtau kat sini. Yang penting rezeki nie bakal bantu kitorang utk menempuh minggu final exam dengan jayanya =) Lepas abes jawab exam dan main baling2 mercun kt luar dorm (nk celebrate kemerdekaan, hari kebebasan kami dari terus meringkuk kt ALAM) ak terus punggah segala barang2 yg dah ak packing seminggu sebelum, dan letak atas kereta ayah. Ayah ak datang jemput kali nie, sebab banyak sangat barang2 yang ak nk bawak balik umah. Then ak salam2 ngan sume kawan2 ak, xkire lah cina, india, bangla, sume ak salam. Da 3 taun kitorang bersama, bile tiba time cani, rase sedih sangat la plak. Tapi xkisah laa, nanti konvo kitorang jumpe lagi =) Then, ak pon chow ke rumah...


Lepas raye, ak ke Jabatan Laut Kelang utk oral exam. Oral exam nie lah yg paling penting selain final exam, sbb kalau ak pass exam nie, barulah ak nie qualified nk jadi sorang marine engineer. Perasaan memang gemuruh giler time nie, sebulan ak xselera makan. Hari2 ak duk ngadu kt si A yg berat badan dah susut (da laa sedia kurus, xtau cane bila lose weight lagi). Tension giler mase nk oral exam nie. Dengan ilmu xcukup di dada, assignment yg xberapa nk complete, tasks pon ade yg xsign, masalah rumah tangga lagi tiba2 happen that time, perghh~ Dugaan. Tapi Alhamdulillah, ak berjaya lalu jgk detik tu dengan jayanya, one shot, terus pass exam tersebut. Ape lagi, dengan gumbiranye ak gtau kt family ak ngan si A, yang ak da pass !! Hahaha~ Abes part oral exam. Sebulan pastu, ak ke ALAM Melaka plak utk majlis graduasi. Seminggu kitorang stay kt sini utk rehearsal. Dan inilah hasilnye =)






*******

Tu picture yg official, time dalam dewan, yang nie plak yang ak snap2 lepas majlis tu selesai. Special buat buah hatiku yang xdapat datang tengok ak di hari gilang gemilangku ini =)



















*******

Itu saje majlis konvokesyen ak. Tamatlah sudah pengajianku selama tiga tahun yang penuh dugaan dan cabaran~ Semua nie akan ku simpan buat kenangan dan akan ku citer balik tatkala ak dah bercucu nanti =)

Monday, February 21, 2011

Perfect Life and Live at ALAM

*Lame giler xupdate blog nie. Sori sebab ak ade sedikit masalah peribadi. Family matter~ Hehe


Berbulan sudah kami berada dirumah selepas sign off dari kapal tempoh hari. Dan kami dikehendaki kembali semula belajar di ALAM dan hendaklah melapor diri di Kampus Melaka (main campus). Rindu betol ak kt kawan2 baik ak, Muammar Faqhrullah, Haffis Ariffin, Ricai Pelis (mamat nie yg paling ak xrindu, tp saje mention name die, takot terasa) serta semua budak2 kelas ak dan lain2. Tujuan kitorang beramai-ramai datang kt sini disebabkan oleh kes H1N1 yang kian menular di negara kita waktu tu dan pernah juga jadi kes kat atas beberapa buah kapal MISC Berhad yang pernah melawati negara2 yang terlibat dengan virus ini. Kat sini, kami dikuarantin selama 2 minggu lamanya (lau xsilap, ak pon ingat2 lupa daa), serta menjalani pelbagai kaedah medical check up. Rambut kami pon turut digunting bagi mengelakkan jangkitan. RO cakap, lau gunting pendek no. 1 kami akan selamat dari virus nie (sumpah betol). "Sayang" jgk RO kt kami sume nie =)


Setelah 2 minggu kitorang stay kt sini, tibalah masa utk pulang semula ke sarang kami, ALAM Terengganu, the best place in the world. Kt sini, kami akan sambung balik study utk sem seterusnya, iaitu sem 5 dan sem 6. Dan utk pengetahuan juga, taun nie merupakan taun terakhir kami belajar kt sini. Lepas nie kitorang akan grade dan InsyaAllah terus ke laut utk keje mengikut kapal company masing2. Yela, kitorang budak2 diploma. Budak diploma kejap je belajar, 3 taun, xcam budak2 lain yg dibangga-banggakan oleh mak bapak dorang. (Actually, sakit hatiku bila ak dibandingkan dengan student2 lain, ngan ahli keluarga terdekat sendiri lak tu, memang hampeh, lau terasa, padan muke korang...) So, what if im just diploma student ? Fuh, nasib baik awek ak ade, at least ade jgk orang2 yg cool down kan hatiku yg agak mendidih nie. Opsss, sambung citer~ Hahahaha...Maka kehidupan kami yang agak boring dan "best" akan bermula lagi sekali kt sini. Tapi kali nie kitorang da jadi senior. Da xmacam dulu lagi daa, kena raging, punishment ngan senior, kena hell ngan senior, kena wish senior, hidup yang susah sebab senior, dan macam2 lagi yang xbest. Sekarang, kitorang plak yg berkuasa kt sini. Siaplah korang sume wahai junior !!


Hidup kami kt sini makin teruk utk sem nie, bukan saje makanan yg teruk, malah segala kemudahan utility seperti bilik air, tandas, even bilik tempat kami nak tido pon teruk. Kitorang tinggal kt dalam dorm beramai2, satu dorm 24 orang paling kurang. Katil double decker, bilangan kipas yang xmencukupi, suasana halaman yang xde pokok2 kayu (lau time tengah hari memang azab, panas gile cam duk dalam microwave or boiler space, lagi azab lau time2 xde letrik), most of the time xde letrik dan air, dan macam2 lagi benda yang buat kitorang sume xselesa kt sini. Kalau kitorang komplen pon, xde respon jgk dari pihak2 berwajib. Dorang duk kip cakap "Ok, kitorang akan buat ape yang termampu, korang kena bersabar." Padahal, habuk pon tarak. Kalau da hari2 lepas balik class xde air, xde letrik, boleh ke nk sabar? Camni lah kalau korang nk tau, ALAM punya style, we dont care about others, we care only our own ass ! Makanan kt sini memang yg paling worst dalam dunia, bukan ak saje nk komplen, tp lau sampai dah ade ulat sampah dlm lauk, korang nk makan jgk ke ? Lauk kt ALAM bukan cam kt universiti2 lain, kitorang makan satu jenis lauk je tiap2 hari. So, kalau ade ulat ke, lalat ke, lipas ke, sume lauk pon terpalit jua. Lau kitorang komplen cakap kicap xde, dorang akan ckp stock xsampai laa, pastu lau komplen pasal air teh yg tawar tanpa gula, dorang akan ckp biasa laa, teh cina xpakai gula. Itu teh cina, lau sirap xde gula, ape kes plak ? Itulah gambaran sebenar Akademi Laut Malaysia Kampus Batu Rakit, Terengganu....


Pastu ade lagi nie, bila company datang nk buat inspection, nk check cane tempat tinggal kitorang, mase tu barulah dorang nk mainkan peranan yang sepatutnya. Galley pon masak yang sedap2, bilik kitorang pon da touch up baik2, tandas sume repair, cuci bersih2, xde lagi mangkuk tandas yang tersumbat, letrik, air sume ade dan berfungsi dengan baik mase tu, dobi pon buat keje leklok. Pendek kate, condition ALAM Batu Rakit mase tu memang bagus dan sempurna laa, tp juz utk satu hari tu je. Esoknye, da kembali kepada tak normal cam biasa. Management kt sini pon xcekap, berterabur, sometime kucar-kacir kitorang punya jadual class, lecturer xcukup, dan ade segelintir lecturer xade pengalaman mengajar langsung (only happen kt kampus Batu Rakit). Kadang2 nk handle satu2 benda pon dorang xmampu dan xboleh nk tolerate each other. Kitorang jugak xdibenarkan utk ke library (resource centre) kepunyaan INSTEP utk pinjam2 buku. Alasan sebab kitorang pinjam xpernah nk antar balik, dan akan memburukkan name baik ALAM. Bile ALAM ade nama baik? Kalau buku yg kitorang dapat sepanjang study kt sini cukup, xpe la jgk. Ini, 2 taun kitorang belajar kt sini, kitorang juz dapat handout je. Buku mase 1st sem je dapat. Sem seterusnya? Cumalah handout yang xberapa complete. Pastu nk salahkan kitorang plak ilmu xcukup, xtau pape langsung mase sail. Patut ALAM kenalah berubah, demi melahirkan graduan yang hebat. Kata nk jadi world maritime axademy. Tapi cani ke caranya korang treat kami? Hurmm~ Bad, really really bad condition and atmosphere here~


Itulah hakikat yang terpaksa kami telan. Pape pon, lagi setaun je kitorang kena stay kt sini, pasni da xkan jadi cadet kt sini lagi dah. Itupon kalau exam kitorang sume pass, dan xde repeat2 sem kt sini laa. Actually, ak xe lah rase teruk sangat pon stay kat sini, sekarang start rase sunyi balik, teringat kt kawan2, teringat kt akak2 dan makcik2 yang jaga cafe Sesawang. Ngeh3~ Sume tu kenangan yang memang akan ku kenang sampai bila2. Yang paling penting, ak xkan bagi anak2 ak datang belajar kt sini. Dan itu yang pasti !!!

Thursday, February 17, 2011

Memories of Bunga Teratai Dua

Ini adalah sedikit sebanyak pic yg sempat ak snap sepanjang ak berada kt atas kapal Bunga Teratai Dua. Banyak yang xsempat ak nk upload, maklumlah line internet kawasan umah ak terlampau sangat laju, sehingga gambar2 ak terlajak tah ke mana~ Kali nie korang xperlu baca banyak2, juz gambar je yang nk ak tunjukkan. Hehe...























*******

Hurm, itu sajelah gambar yg sempat masuk dlm entry ak nie. Yang laen2 ntah la terbang kemana. Pape pon, semua kenangan kitorang sepanjang bersama kat atas kapal nie memang xkan aku lupakan. Dari peristiwa manis sehinggalah ke peristiwa pahit, akan ak simpan buat kenangan utk ak citerkan kt anak2 cucu ak nanti~ Hahahaha =D Sekian~

Wednesday, February 16, 2011

End of All Journey

Berkali-kali nama ak ngan Rijal keluar list signing off crew, berkali-kali jugak kapten kami tolak nama kami hidup2, dan berkali-kali jugaklah ak mengamuk kt steering gear, frust sebab xdapat nk balik umah. Ak mengamuk kt steering gear sorang2, sebab kt situ je tmpat yg paling sesuai nk releasekan stress bg ak. Abes sume tali mooring ak buat punching bag, tumbuk smpai lunyai. Ak rase lau setahun ak buat camtu, sure tumbukan ak setanding ngan Muhammad Ali, atau Mike Tyson. Tension betol bila kami yg patut dah sign off nie kena stay atas kapal dan buat keje2 overtime yg bagi ak xpatut kami buat. Dah la keje siang malam, deck side, engine side, galley side, sume kami kena buat. Lau time ak off duty, baru nak tido pukul 9pagi tu, kapten da call, suruh buat keje itu, keje ini, bile ak nk rest? Tengah hari, pukul 2 dah kena turun engine room lagi, sambung keje. Malam nk kena duty atas deck lagi sampai pukul 4pagi. Lau gaji kitorang naik, bertambah, xpelah jgk. Nie duk maintain sebanyak tu je. Memang tension !!


Dengan berbekalkan alasan assignment kami xcomplete, kapten suruh kami stay sampailah die sendiri yg sign off dulu. Kami dah hari2 call ofis, ckp sendiri ngan Cik Baizura (in-charge training onboard), gtau die yg kami dah terlebih seatime, dan nk balik umah. Tapi die sendiri pon ckp, xboleh nk buat apa2 selagi kapten kami xbagi turun. Nak tak nak, kenalah stay jgk kt sini. Nak terjun kapal, kami xpandai berenang. Hahaha~ Sabar je laa. Lagipon kapten nk sign off da xlame. Lepas die sign off, kitorang pon boleh lah sign off jgk. So, sabar utk beberapa minggu lagi, dan keje diteruskan macam biasa walaupon dalam mood tension.


Hari ini, pada tarikh 23/06/2009, bersamaan dengan 4 bulan ak kt atas kapal nie, nama kitorang pon kuar lagi dalam list signing off crew, sekali ngan nama kapten kami. Kami sepatutnya gembira, tapi sebab sebelum nie da 3 kali nama kami direject, so kami xrase apa2 lagi da mase. Juz tgk kt list nama, oh, nama kami pon ade, pastu buat biasa. No impression at all. Da serik nama kami kuar, tapi xdapat2 sign off pon. Kami pon turun engine room dan sambung buat keje mcm biasa. 5 hari berikutnya, kapten panggil kami berdua (ak ngan Rijal) ke bilik die. Die tanya pasal assignment, pastu tanya kami nie nk sign off ke tak. Of coz laa kami nk sign off, assignment pon dah 95% siap. Cume ad sikit xsiap kt bahagian drawing, tp tu sume bley settle kt umah. Pastu die buat muka serious, kami dah risau, pastu die ckp kitorang akan sign off sehari lepas die sign off. Kapten sign off esok, means kitorang akan sign off lusa laa. Apa lagi, gembiralah kami mase tu. Da 2 bulan xpernah senyum, tiba2 hari nie kami dapat berita gembira yg xdiduga. Alhamdulillah~


Kami pon terus turun engine room, sambung buat keje dengan wajah baru =) 2nd engineer pelik tgk mood kami tiba2 baik, dan keje yg diberi kt kami dpt kami settlekan dengan cepat. Malam tu, 2nd dapat tahu yg kitorang akan sign off lusa, so kitorang pon kenalah masak something special utk 2 mlm nie berturut2. Kami xkisah, kami buat je sebab hati dah happy sangat dah nie, nk balik. Haha...Cian kt Yus, die dah laa kena stay sampai bulan Ogos nie, sebab seatime die still xcukup lagi, tp apakan daya, ak ngan Rijal dah xtahan lagi nk stay atas kapal nie lama2. Dengan problem generatornya yg selalu trip, slalu blackout, dengan keje overtimenye yg buat kami xcukup rest selama sebulan, dan macam2 lagi masalah lain yg boleh buat kami dapat high blood pressure. Kami nak balik, dan kami xkira !!


Malam last sebelum kami sign off, mase tu Rijal duty kt engine room, ak plak duty kt atas deck, ak ngan Rijal sempat lagi mencandat sotong kt belakang kapal. Dari pukul 12mlm sampai pukul 4pagi kitorang duk candat sotong. Khusyuk sebab sotong mlm tu banyak dan senang dapat, sebaldi penuh kitorang dapat mlm tu. Sotong2 nie sume, kitorang letak kt peti ais, so next day chief cook bley laa masak buat lauk. Lepas candat sotong, ak xterus tido, tapi ak turun engine room lagi, saje nk sembang2 ngan Rijal, nk tengok Rijal buat ap mlm last nie. Tengok2 die tengah buat2 rajin, duk cat railing engine room sorang2. Ak tergelak tengok die buat2 rajin mase tu, da pukul 5 pagi kot, sume orang tengah tido. Sebab lau hari2 lain time die duty, die tido malam then bangun pukul 6 pagi. Mentang2 hari last, die pegi buat rajin lak. Pastu kitorang sembang2 sampailah pukul 8 pagi, then sama2 ke bilik lepas handing over duty kt Yus. Kitorang belom lagi packing, dan baru nk start mase tu. Kami dapat info yg bot service datang pukul 10pagi, so, still banyak mase utk packing2.


Lepas dah siap packing2, jam dah pukul 10 pagi, dan kami pon dah siap mandi dan pakai hensem2. Tiba2 rase cam lapar plak. Baru teringat yg kitorang xbreakfast pon lagi hari tu. Terus la kitorang ke dapur, makanan utk breakfast dah habis, so kitorang pon masaklah maggi ngan telur separuh masak. Tiga bungkus maggi sorang kitorang nk makan mase tu, last day makan maggi kapal, kenalah banyak. Ini kalau 3rd engineer kapal Melati ak dulu tau, komfim die marah. Ak selalu berebut maggi, milo, koko krunch ngan die dulu. Selalunya, ak yg menang. Haha~ Selingan =) Tengah kitorang duk tunggu maggi jadi lembut, tiba2 kitorang dengar announcement kt speaker "Kepada cadet Khalis dan cadet Rijal, sila ke ship office sekarang. Bot service sedang menunggu anda di ship side, terima kasih." Terperanjat laa kami, dengan maggi yg xsempat kitorang makan, mase tu tengah duk buat air, kitorang juz tinggal camtu kt atas meja (chief cook, kami xsengaja, kami nk cepat, minta maaf) dan terus punggah beg2 kami dan keluar menunggu kt luar. Kt ship office, kitorang juz amik segala dokumen2 penting utk dibawa bersama.


Maka, pada tarikh 30/06/2009, bersamaan dengan 4 bulan 6 hari kitorang kt atas kapal nie, kitorang berjaya jugak sign off, proudly ! Kat atas bot, kitorang tengok kapal Bunga Teratai Dua buat kali terakhir, dan harap xkan ke kapal tu lagi next time. Kt darat nnti, ak da plan nk jumpa kekasih fantasiku, si "A". Berjayakah ak? Hahaha~ Itu yg kite xtau. Ape pon, yg penting sekarang, ak dah pon bebas dari segala masalah dan stress yg sekian lama ak pendam. Pelayaranku tamat pada tarikh tersebut, dan lepas nie ak akan sambung study kt ALAM serta kembali menjalani kehidupan normal semula.


Total sea-time, 10 months and 2 days (required 9 months)


Saturday, February 12, 2011

Love Story "Fantasy Couple"

Based kt tajuk entry ak kali nie, korang mesti da tau kan ap yg ak nk bebel? Sedang ak mengimbau kembali kisah2 ak kt atas kapal nie, tiba2 teringat kt satu kisah yg agak menarik dan xmungkin ak lupakan, iaitu kisah perchentaanku. Peristiwa nie terjadi time kapal ak nie masih lagi berpenghuni. Actually ak xnk gtau pon pasal kisah ak nie kt sape2, tapi ntah nape ak rase cm nak share jgk kt korang. Tapi jgn ambil dan simpan di dalam hati, ianya cumalah sebuah kisah rekaan alam fantasi ak sahaja. Betol nie. Xcaye, korang bace lah sampai habis. Hehe =)



Semuanya bermula disebabkan oleh ancaman dari pak arab Fateh. Citer die camni, satu hari tu, Fateh tanya ak pasal awek. Ak ckp laa kt die yg ak nie single, xde awek, tapi ak ad kenal ngan ramai kawan2 pompuan. Die ckp die pon single jgk "I'm still searching. I think Malaysian girl is better rite? They all nice. And pretty of coz." Pastu kitorang pon sembang laa pasal pompuan, da memang xde tajuk lain da kalau ak sembang ngan Fateh nie. So, ak citer laa kt die setiap girls yg ak kenal, sambil2 ak promote sorang2 kt die. Ak citer laa kt die yg ak minat kt sorang minah nie, nme die, ishh, perlu ke ak gtau? Ok, juz bagi nickname je laa, si "A". Ak suke bagi nickname nie kt sape2 je tau, jgn cepat buat andaian ! Hehehe~ So, ak citer laa sebijik2 kt mamat nie, dari awal ak kenal minah tu sampai laa sekarang. Tapi ak xsure Fateh tu faham ke tak ap yg ak duk citer tu, sebab English ak totally hancus. Ak xkisah laa die faham ke tak, yg penting ak bercakap jgk ngan mamat ni, even ak xberapa suka kt die.


Tiba2 Fateh getting excited, die terus mintak gmbar si "A" dengan ak. Ak yg sememangnya berniat nk menunjuk2 kt die, terus je ak tunjuk gmbar si "A" tu. Ahahahaha~ Die pon ap lagi, terus laa duk puji2 minah nie, xtau laa die puji ikhlas ke tak, atau juz nk amik hati ak. But, ak memang xkisah pon. Die tau yg ak selalu duk contact minah nie since awal2 ak on lagi. Die pesan kt ak, lau time ak call minah nie, gtau die, sebab die nk cuba cakap ngan Malaysian girl. Ak pon kesian jgk kt die, so satu hari tu ak call laa minah nie. Cakap 2, 3 minit, ak bagi plak Fateh cakap. Punya laa lame die gayut ngan minah nie, sampai naik jeles ak. Perghh, nyesal ak bagi kt die. Perkara nie berterusan sehinggalah pada suatu hari, Fateh gtau ak, yg die jatuh hati kt minah yg ak suka nie, si "A". Ak xkata pape, juz buat2 cam gelak je laa. Tapi dalam hati ak, sape yg tau. Memang ak xsenang duduk mase tu. Die ckp, die dah amik nombor fon si "A" dari fon ak. Pastu die ckp, die ada call si"A" mase ak tengah duty. So, bertambah xtenang jiwa ak. Tiap kali die off duty, ak mesti intip ap yg mamat nie selalu buat time kt bilik, betol ke die selalu contact si "A". Ak juz nk kepastian je. Jelez actually~ Hak3 =P


Pada suatu malam, ak masih ingat lagi tarikhnya, 06/05/2009, ak cam biasa laa duk mesej2 ngan si "A". Si "A" nie tny ak pasal Fateh, ak pon citer laa kt die Fateh nie cane. Actually ak memang jelez giler time nie, ak ingat si "A" pon da jatuh hati kt Fateh. Kecewa sungguh hati ak mase tu. Sape suruh ak slow, lau nk nape xcakap, kn? Pastu si "A" tanya laa ap yg kitorang sume selalu buat time atas kapal, ak pon citer laa "Mesej2 awek, calling2 awek, pastu tengok movie, makan2, sembang2 kosong, pastu bile da ngantok, tido." Pastu die tny ak something, very shocking question (private and confidential), then ak memang terkejut amat mase tu. Die duk keep asking me the same question, makin gelabah ak jadinya. Xsenang duduk, ak berdiri, berjalan sambil fon tergenggam erat kt tangan, mesej still xreply. Last sekali, ak ckp kt die, dengan terketar2 ak taip "Sy minat kt awak dot dot dot...." Bile diajak kapel, ak jwb "We will try" Amacam ? Hahahaha~ Pastu, sungguh ak xsangka, yg die rilek je dgr jawapan ak, die trima ak. Hampir2 demam ak waktu tu, happy, xpercaya, takot, sume ak rase. Makin xsenang duduk. Ak mesej balik, tny betol ke tak, serious ke tak die nie. "Yup, sy serious laa." Terus demam ak, sampai jatuh fon terlepas jatuh ke lantai~ :P


Maka, mulai detik tu, ak declare yg ak dah pon bercouple ngan die,  far sight girl. Ak lamar die time atas kapal kot. Lain dari yg lain kn? Yes, i know. Hahahaha~ Mula2 memang ak malu nk mesej ngan die as a boyfren. Xtau ak nk ckp cane ngan die nie. Ak mesej pon biasa2 je, xpernah nk jiwang2. Dan die pon tau ak nie bukanlah mamat jiwang yg pandai bermain kata2 romantis. Tapi ak xkisah laa, asal die da jd yg ak punye. Ak betol2 happy mase tu. Turun duty pon senyum je non stop, sume keje ak sanggup buat. Xkira lah kena maki ngan sape2 pon, ak buat2 cool je. Bila hati dah happy, sume disturbance dari luar dah xboleh effect kt emosi ak lagi daa. Tiap2 malam ak call die, mesej die. Skrang da bley laa luah2 anything da kt die. Bley manja2 ngan die tiap2 malam. Hehe....Yela, badan da penat keje seharian, at least bile dah ade awek, bley jgk ak luah2, manja2 gitu. Agaknya cani lah yg orang2 yg da kapel rase kan? Hahaha~ Ah, xkisah laa. Yang penting ak rase happy sangat, dan rase lain dari biasa. Rase cm hidup ak da berubah sangat. Minah nie banyak nasihat kt ak, bagi semangat kt ak. Ak kena extend kt atas kapal, extend dekat dua bulan lau xsilap. Patut da lame ak bley sign off. Ak dah janji nk date ngan die once ak da sign off nnti, cakap nk bagi hadiah laa kt die. Tapi sampai sekarang ak still xbagi2 lagi ap yg ak janjikan tu (sekarang macam2 da ak bg kt die, haha). Tapi die nie memang xkisah, yg penting ak ikhlas dan jujur ngan die, die xpentingkan hadiah2 yg bersifat kebendaan nie. Sebab tu ak sayang sangat kt awek ak nie. Hahaha~


Awek ak punya perangai nie, bile die start bercerita, die akan cerita panjang2 kt ak dengan laju tanpa sempat bg ak peluang utk mencelah. Nie lah part yg paling ak suke kt awek ak. Bagi ak, die nie memang pompuan yg lawak. Nada suara die time cakap memang cam selamba je, telus dan jujur giler, cm xkisah ak fikir ap kt die. Memang ak suke. Hahaha~ Die nie banyak cerita nk share ngan ak tiap2 hari. Hari2 keje ak gelak je, sebab die nie banyak cakap dan suka melawak sentiasa. Die kadang2 suka jgk usik2 ak, sebab die xpuas hati ak duk usik2 die tiap2 hari.  Lagi satu, ak memang suke dengar die gelak. Lau time ak buat lawak, die gelak2, cam die support setiap citer ak, makin excited laa ak bercerita kt die. Pastu die nie jenis ala2 warak cket, selalu tanya ak pasal semayang, mengaji, puasa. Kira seimbang lah die nie dari segi sosial ngan agama. Lagi satu pasal awek ak nie, lau die betol2 nak something, die akan cakap kt ak, tapi die xsuruh pon ak beli, die yg beli sendiri. Korang tau tak, die nie xpernah pon mintak pape dari ak, belanja makan pon ak xpernah buat kt die tau. Die cakap sume tu xpenting, tapi lau ak bagi something, die akan terima dan akan menghargainya. Die nie jujur tau, everythings die akan gtau dan citer kt ak, xkira lah benda tu bakal buat ak jeles or sakit hati, die tetap gtau kt ak jgk. Even nk kuar outing pon mintak izin ak dulu tau, bagus kan awek ak nie? Bagi ak, itu memang yg ak harapkan dari bakal pasangan hidup ak.


Ops, wey, korang jangan meluat lagi dengan citer ak nie. Actually, untuk pengetahuan korang, kisah chenta ak nie, memang betol2 fantasi. Sumenya hanyalah rekaan dan ilusi semata2. Setelah sekian lama ak rase diri ak nie dah kapel dan happy, rupa2nya ak hanya bermimpi dan berangan dengan gadis idaman ak tu. Dan ak hanya bangun dan tersedar pada tarikh 07/05/2010. Fuhhh, setahun lamenye ak bermimpi~ Tapi ak rase cam betol2 indah dan best, even sekadar bayangan dan story yg ak create di dunia ak sendiri. Memang hidup ak penuh dengan imaginasi. Korang tau nape ak ckp nie sume mimpi? Sebab dari 1st day ak kapel ngan die, sampailah setahun kemudian, ak xpernah pon jumpa ngan die, not even once, juz masing2 hantar gambar lau rindu, mesej2, calling2, dats all. So, sampai kt situ sajelah mimpi ak ngan awek ak tu dan ianya berakhir pada tarikh tersebut. Sebab pastu kitorang da start jumpe2, dating2, dan kuar bersama with bodyguard (adik dia, adik ak). Inilah yg ak katakan kisah fantasi perchentaan ak dan die...Hahahaha~

Friday, February 11, 2011

Pressurize !!

Setelah 2minggu kami tersadai di muara Sungai Linggi, maka tibalah hari yg ditunggu2 oleh kebanyakan crew kt atas kapal ak nie. Iaitu hari pengurangan crew. Seperti yg dijanjikan oleh pihak ofis company, sebilangan besar crew akan sign off dari kapal dan pulang ke rumah. Setelah sume kerja2 atas kapal yg patut disettlekan siap, dorang sume nie packing2 malam tu dan juz get ready utk sign off. Malam tu, kitorang masak banyak2 utk dorang sume. Burger special sebijik sorang, maggi goreng special semangkuk sorang dan teh tarik special. Sumenye special for the sake off last nite we were together. Actually ak punya seatime, dah pon reach 9bulan, dan sepatutnya da boleh sign off sekali ngan dorang nie sume. Tapi disebabkan assignment TARB (Training and Assessment Book) ak xsiap, so kitorang terpaksa laa stay sehinggalah sumenye settle. Hampeh betol rasenye waktu tu. Name kitorang da ade dlm list signing off kot, tp kapten Nazri lah penghalangnya. Benci betol ak rase kt beliau (benci mase tu je, tp skrang baru ak realize, he juz want to help us only).


Dorang sume sign off tepat jam 10pagi by boat service. Sebiji bot yg disewa oleh company datang ke kapal kami utk memunggah crew yg sign off. Nama bot tu, ASMAH 2. Hehe~ Dan inilah wajah2 crew yg ceria dapat sign off dan pulang ke rumah =)










*******

Akhirnye berkurang juga bilangan crew atas kapal ak. Dan lepas nie, segala duty kt dalam engine room akan diambil alih oleh cadet, iaitu kami berlima, ak, Rijal, Yus, Fateh, dan Zaidi. Kami sume yg akan take over kapal nie. Setiap hari, kami akan buat duty mengikut giliran yg telah ditetapkan. Mula2 ak, pastu Fateh, Rijal, Zaidi dan last sekali Yus. Actually time kitorang duty nie, kitorang xde lah buat cam engineer biasa buat, repair sane, operate machinery tu, kitorang juz buat round check, sounding, update logbook. Pastu lau time xduty, kitorang juz buat keje2 rutin biasa, lap sana, lap sini, mop sana, mop sini. Jarang2 sekali kitorang overhaul machinery cm generator, purifier dan lain2 dengan 4th engineer Syam (baru sign on).


Time ak duty, start dari 8pagi tu sampai lah 8pagi esok, ak memang xkan tido. Nk tido cane, duk dalam engine room sorang2 time malam. Bunyi generator xstabil cket (hunting, kejap kuat kejap slow), ak terus ke panel, tengok oil pressure ok ke tak. Lau oil pressure drop, generator akan stop, then kapal kitorang akan blackout. Lau kapal blackout, matilah ak duk dalam gelap sorang2 kt engine room. Thats why ak xtido. Lagipon generator kapal ak nie tiba2 meragam since lepas ramai2 sign off tempoh hari. Memang saje nk buat ak xsenang duduk. Kadang2 lau ak rase ngantok, ak naik ke atas jap, ak pergi galley, buat maggi ke, goreng pape ke, then makan sampai kembung. Kadang2 ak pergi memancing kt belakang, dengan greaser Akai. Greaser Akai nie tiap2 malam die akan memancing kt belakang kapal, start dari pukul 11mlm sampai lah pukul 4pagi, tiap2 hari. So, selagi die ad kt belakang, ak berani laa stay kt engine room sorang2. Once die da xde, pegi masuk bilik, tido, ak pon naik keatas jgk laa. Hehe~ Kadang2 ak pegi gym main ping pong sorang2. Start pukul 6pagi, chief cook akan start masak, ak pon naik laa ke galley utk sembang2 ngan die sementara tggu pukul 7pagi. Tepat pukul 7pagi, ak turun balik ke engine room, buat last round check, kejut engineer2 (2nd ngan 4th, greaser Akai, nagn cadet2 lain). Pastu bile duty cadet da turun engine room, ak akan handing over duty kt die then terus proceed ke bilik. Apa lagi, tido laaa~


Naik je kt atas, ak makan2 kejap then terus ke bilik utk tido. Kejap lagi, lepas lunch pukul 2 ak kena turun balik engine room, join geng2 xduty or dayworkers buat keje pape. Fuhh, penat jgk laa lau camni hari2. Tapi ok lagi sebab kami still berlima, keje pon rilek2 je, xde ap yg nk dikejar. Tiba time malam je, kitorang pakat2 buat assignment yg tertangguh and get the signature from 2nd engineer dan another officer yg berkaitan. Kitorang kena mintak signature utk beberapa tasks yg disediakan kt dalam TARB. Nanti buku nie kena tunjuk kt company once da sign off nanti. Thats why laa kena get sume signature nie secepat mungkin. Lagipon kapten cakap bile sume tasks ngan assignment da siap, kitorang boleh laa sign off. Makin semangat laa kitorang, siang keje, malam je tido lewat buat assignment. Nak balik beb, tension lame2 tersadai kt sini. Tapi lame2 kitorag makin dapat biasakan diri ngan keadaan cani. Duty, keje, masak then assignment...


Baru je kitorang nk feeling better, kitorang receive plak email dari ofis pasal cadet2 yg kena transfer. Mane2 cadet yg still xcukup seatime, dorang kena transfer ke kapal lain utk truskan practical kt kapal yg active. Kat kapal layout cani, dorang yg xcukup seatime xkan dapat belajar pape, bazir mase dan rugi seatime je. So, ketiga-tiga deck cadet kena transfer ke kapal lain. Requirement dorang utk sailing adalah setahun, kami pulak (engine cadet) juz 9 bulan je. Bagi Fateh ngan Zaidi plak, dorang special case. Dorang kena sail setahun jgk sebab dorang amik dual tickets (6 bulan kt steam ship, 6 bulan lagi kt motor ship). Maka, dorang berlima pon transfer laa ke kapal lain, Bunga Pelangi Dua. Tinggallah kami bertiga yg terpaksa bergilir2 duty (ak, Rijal ngan Yus). Sehari duty, sehari keje halfday, dan sehari keje fullday. Bagi ak, rase cm biasa je, makin rileks ade laa, lagipon da xpayah gaduh ngan Fateh lagi daa pasni. Hahaha.....Tapi, keje kami makin bertambah. Disebabkan deck department juz tinggal kapten, 2nd mate dan sorang AB je, khidmat kami as a cadet amat diperlukan. So, kitorang pon kena jgk duty kt atas deck as a deck cadet, kena buat round time malam dari pukul 12mlm sehingga pukul 4pagi. Rotationnye camni, hari nie ak duty fullday kt engine room, then esoknye keje halfday, malam tu duty atas deck, then lusanya keje halfday jgk. Then start duty fullday semula kt engine room, camtulah seterusnya. Terasa makin tertekan, dah laa kami patut kena balik umah, da cukup seatime, kena keje lebih plak. Tiap2 malam kena terima order utk masak2 lagi. Lau elaun makin bertambah xpe la jugak. Geram sangat actually !!!! Tapi hidup mesti diteruskan.....walaupon terasa sedikit azab~