Pages

There was an error in this gadget

Saturday, August 20, 2011

My Little Hard Time

Kehidupan ak kt atas kapal nie pada mulanya amatlaa seksa..Yela, da 3 taun kt umah, tup2 kena naik kapal balik, nk kena seswai kan diri ngan kapal, machinery, and surrounding mmg amik mase sikit..Dapat lak 2nd engineer yg best (Djony Romainor Kampi - Indonesian) yg guide kitorang, ak ngan Faiz..Tp yela, nk lg best, duk umah je laa kan? Xdapat pape, abiskan duit mak bapak..haha~ So, nk xnak kitorang kena laa trima yg, our life right now is here..ONBOARD SHIP~


Kapal ak nie, road dia seperti yg dah ak citer aritu, HALAL SERVICE (Middle East and Far East), Middle East ; India, Pakistan, Colombo, UAE, KSA, then back to Malaysia and Singapore, isi minyak (bunker) kt Singapore, then heading to Far East ; Korea, Hong Kong and China..Kat middle east, jarak perjalanan kitorang dari satu port ke satu port mmg dekat je, xsampai 3 hari da sampi por lain, dan kitorang akan stay kt setiap port (port stay), sangat sekejap..paling lame pon 23 jam, lau xsilap laa..kebanyakan projek2 mega cam overhaul main engine unit, dan any other job yg ade kaitan ngan service main engine, kitorang akan buat kt sini, iaitu bile kapal masuk port..So, bile port stay singkat, korang bley bayang laa keje kitorang cane kn? Memang paras gile..Kadang2 lau sampai port mlm pon, kitorang  dikerah bekerja jgk..Da la panas suhu kt negara2 belah sini, keje lak cani..Tapi okla, pengalaman yg ak cari kn..hahaha~ Penat keje, ngadu kt si A..hohoho...

Mase kapal ak pegi belah2 far east lak, kt China, kitorang dispose slugde (desludging)..Sludge nie merupakan lebihan minyak atau minyak2 kotor hasil tapisan dari purifier yg dikumpulkan dalam satu tempat / tangki..Sludge nie mmg da xbley digunakan lagi, sama ada kitorang incinerate (bakar dlm incinerator) atau desludging, selalunye dispose laa..Sludge nie lau dispose, kitorang dispose ke atas barge (kapal tangki kecik cam tongkang), dan dorang akan bayar kite, means dorang beli sludge nie..Duit hasil jual benda alah nie, of coz disalurkan ke pihak atasan, kapten or chief engineer..Yang buat keje, kite, yg dapat duit, dorang..Sangat bagus =) Proses disludging nie xlaa leceh, mula2 setting pipe line, pastu start pump, then monitor laa volume sludge tu sampai abes..Ok laa, xpenat, juz rilek2 je..Cam ak, sepanjang disludging nie, ak duk bersembang je ngan Joe (5th engineer) kt pump, sambil2 monitor outlet pressure ngan sounding sludge level..sepanjang ak sail selama 4 bulan aritu, 3 kali jgk laa ak menyertai acara desludging nie..Dan ap yg ak dapat mmg lumayan, cam lighter (sangat berguna bg ak yg tak merokok) dan glove (ok laa, bley pakai mewah2)..

Cam 2nd engineer ak nie, die xboleh tgk ak senang cket, ade je keje yg die nk bagi..Lau die bg ak some job to do, siap je ak buat keje tu, terus dapat keje lain..Xsempat ak nk hilangkan lelah ak yg tadi, da dapat keje lain..Tu ok lagi, kadang2, ak tengah duk buat keje tu, xsiap lagi keje ak tu, da dapat keje lain..Memang tension, sampai kadang2 tu ak xtau nk buat keje yg mane satu..2nd engineer ak yg nie punya style, lau die nk panggil orang, die xkuarkan suara die..Yela, bising kot kt engine room, lau panggil pon, sure kitorang susah nk dengar..Die akan halakan cahaya lampu die kt muka kitorang, haaaa, tu care die..Bile kitorang duk kt satu kawasan, tiba2 perasan ade cahaya tersuluh ke mata or muka, sah laa kitorang dah "ditangkap" dan akan disuruh bekerja..Kadang2 kitorang buat xpaham je, jalan jee straight buat2 xtau, pastu bile die da xnampak, zuppp, kitorang menggaibkan diri..Hahahaha~ Korang yg junior2, jgn nk buat cani, sangat xelok actually..Tapi yela, time tengah duk buat some job yg dah di 'assign' tu, xkan laa nk kena buat keje lain plak kan..Paham2 laa, org pon penat gak, so, pandai2 laa nak idup...

Nie ak nk kena cuci plate FWG (fresh water generator)

Greaser Azhan tengah berusaha mengeringkan sump tank generator

Faiz ngan senjatanya, tengah wire brush piston ring

Greaser Rusdi @ Pok Di tengah membersihkan piston crown bolt

Friday, August 5, 2011

Undesire Event

Kate orang, beringat - ingat sebelum kena..bile daa kena, xgune lagi daa..kali nie ak nk citer pasal accident yg penah ak kena time buat keje atas kapal nie..actually, eksiden2 nie xlaa teruk mane pon, biase2 je..juz nk sharing knowledge and peringatan kt korang sume supaya hati2 time keje :) haha~


1st, mase nie baru seminggu ak kt atas kapal nie, 6 haribulan April..seperti biase, ak ngan Faiz akan ikut 2nd engineer buat keje..kali nie ak kena tolong dia service main engine exhaust valve, yg spare..benda nie nk kena recondition balik sbb nanti nk pakai time overhaul unit next time..mcm biase, ak laa tukang cari spanner, tukang pegang spanner, tukang ketat n longgarkan screw..exhaust valve nie diletakkan di atas seat dia sendiri, di mana seat nie boleh berpusing2, kire mudah laa nk service benda alah yg besar dan berat melebihi satu tan nie..nk dijadikan citer, mase nk pusing seat dia tu, dia punya gear tiba2 jam, xleh nk pusing..tolak punya tolak, benda tu still lagi jam..so, 2nd engineer suruh ak tuil pakai crowbar, nk bagi loose cket, so that benda tu bley berpusing, pastu dia tolak pkai tangan..but, still lagi jam..dia pon amik crowbar from my hand, dan tuil sendiri..mase tu ak kt depan dia laa..tengah dia duk tuil2 gear tu, POMMM !!! hujung crowbar tu hinggap kt mulut ak (kat tepi mulut sebelah kanan)..ape lagi, berdarah laa mulut ak..tembus sampai ke dalam mulut..agak sakit waktu tu even lukanya kecik..pastu ak sapu2 ubat, 2nd buat rilek je..da laa xmintak maaf pon ngn ak, siap suruh sambung keje lagi..bagus betol~ :D haha..effect dia, ak nk makan ngn minum pon susah, pedih mulut..dekat seminggu jgk laa, baru ok :)

Mase nie da 3 hari after kejadian
2nd, kejadian nie lak terjadi on 12 haribulan May, hari ke - 43 ak kt atas kapal nie..mase tu kapal ak on the way ke Colombo lau xsilap laa..tiba2 boiler xleh nk fire..boiler nie kegunaan dia utk produce steam..steam lak digunakan utk heat up anything like oil, jacket water, pipe line, tank, and else..bile xleh fire, big problem laa..so, mase tu, ak, Faiz ngn 2nd engineer baru, Glecerio R. Esperanza (warga Filipina), try to settlekan problem tu..macam2 care kitorang cuba utk buat boiler tu kembali berfungsi, tp gagal..antara cara yg 2nd cuba buat, kuarkan burner tu (put it outside), then try to fire outside, sbb nk tengok ade api ke tak, and nk check spark kuar atau tak..so, Faiz ngn ak kena pegang bucket dan tadah muncung burner tu, sbb minyak akan kuar mase nk try fire (fire pakai minyak diesel)..2nd engineer lak operate burner from remote..kitorang pon get ready, then, api pon kuar !! besar sangat api yg kuar mase tu, sampai terkena tangan ak ngan Faiz..so, bila da kena api, of coz laa melecur..yg paling banyak kena, tangan ak laa sbb ak yg paling dekat ngan burner tu..2 hari jgk laa ak tahan pedih~ xlaa banyak pon, cket sangat je, tp yela, saje je nk citer kn..hahaha :D

Da xleh jadi model cincin
3rd, kejadian nie lak berlaku pada 8 haribulan Julai, hari ke - 100 ak kt atas kapal nie..mase tu ak baru pas service H.F.O Purifier, mase tengah test run purifier tu, ak observe ade minyak terpercik kt atas lantai tiap kali desludging..so, ak try laa act like an engineer (ceh, hampeh gile kan??), kononnye nk try cari laa ape sbbnye..ok, ak tau minyak tu kuar dari mane..ak tengok tmpat yg minyak tu kuar, from discharge funnel..maybe gasket dia daa lame, so, pecah, kena replace yang baru..tengah ak duk observe, pk cane nk bukak discharge funnel tu (yela, sbb sebelum nie ak xxpenah buat lagi, 1st time kot jaga benda alah nie), tiba2 desludging proses take place..TUPPP, minyak tu da kena ak..kena kt mata lak tu..sebelah kiri~ perghh, mmg pedih gile..minyak tu panas, more than 90 degree celcius, heavy fuel oil lak tu..ape lagi, berlari ak pegi cari kain, nk lap..tp kain xde lak mase tu..ak jumpe L.O satu bekas, so, ak lumurkan L.O tu kt mata ak..fuhh, baru laa lega cket..nasib baik jgk laa xmasuk dalam mata..juz sekitar keliling kelopak mata je kena..da cam bruang panda ak mase tu~ hoho..sakit oooo..alhamdulillah, eksiden yg nie xtinggalkan parut kt muka ak..tidak, jatuh lagi r saham ak..hahaha :D 3 hari jgk ak merana, pedih tiap kali nk mandi ngn amik air semayang..sory, xde pic utk eksiden ni~

So, itulah sedikit sebanyak eksiden yg penah ak sendiri kena sepanjang ak kt atas kapal nie..actually banyak lagi yg jadi, dan bukan ak sorang je yg kena, boleh dikatakan setiap crew atas kapal nie or kapal mane2 pon penah kena eksiden2 cani..cuma, yela, haruslaa beringat stiap kali buat keje..umi ak ngan si A pon selalu pesan suruh keje leklok, bile da kena cani, marah laa dorang..marah sebab sayang :D hahahaha~ so, mari laa kite praktikkan ape yg company nak, Zero Incident, Zero Accident, insyaAllah :)

Thursday, August 4, 2011

Easy Money

Lepas ak on je kapal nie, kebetulan kapal ak tengah service main engine, so, ak ngn Faiz pon join laa dorang service benda alah nie..disebabkan ak nie baru je lagi dlm dunia perkapalan nie, ak kena laa belajar lebih, dan keje lebih mase..yela, pasni ak nk kena manage engine room like others did..so, ak kena laa rajin2..bru je psanag niat td kn?? :D haha..sambil2 keje tu, ak sempat kenal2 and salam2 ngn sume crew Bunga Raya Dua..pasni senang, da tau sape 2nd engineer, 3rd engineer, 5th engineer, greaser, and else..lgpon, da mmg sepatutnya ak kenal2 sume crew atas kapal nie, snang nk deal time buat ape2 keje nanti..so, terpaksa laa ak yg pemalu dan pendiam nie, act jd seorang yg peramah :)

Ak ngn Faiz dibimbing atau dengan perkataan lain, dididik / diasuh / disuruh / diatur / dipaksa bekerja oleh 2nd engineer, Djony Romainor Kampi (warga Indonesia) spanjang berada di atas kapal nie..2nd engineer nie mmg sangat rajin orangnye..dia rajin xkire waktu dan ketika, even malam2 buta pon dia sanggup lagi suruh ak ngn Faiz keje..mmg best :) yela, ak accept ak nie still baru, still banyak yg nk kena tau dan belajar..so, no komplen and no komen..keje selagi termampu~ haha..keje ak mase mula2 naik kapal nie, juz ikut any kind of job yg 2nd engineer bg..paper work, maintenance, even cleaning2 pon kitorang buat tau..setakat mngemop, menyapu satu engine room tu, da mmg jadi rutin ak setiap minggu..cuci, mop, sapu, cuci, mop, sapu..senang kn? lau nk ikot, mmg best r, keje jd cleaner je tp gaji beribu, tp sampai bile ak nk jd cani..ak kena amik tau jgk pasal machinery, watchkeeping, and paper work..so, ak ngn Faiz amik alternatif sendiri..tiap kali hari Ahad, kitorang akan cuti satu hari..so, mase tu laa ak ngn Faiz turun engine room utk belajar anything ngn duty engineer..tiap2 mlm pon kitorang turun jgk, belajar itu, belajar ini, topup itu, maintain ini, sampai kitorang paham sistem atas kapal nie..xpaham banyak pon, at least we got an idea on how this ship system's work..something is better than nothing, rite? poyo gile~ hahaha :D

Nie laa antara keje2 ak time mula2 bergiat dlm kareer nie~

Mase nie ak kena cuci tank top (lantai)

Nie junior rating Adi

Nie lak Faiz, same rank ngan aku

Penat wooo duk mengelap benda nie

Mase nie lak ak kena cuci control room

Nie lak ak tengah cuci tray dlm purufier room

Banyak lagi tempat ak mengemop, mengelap, dan mencuci actually..tp ak xsempat nk amik gambar~ mmg cukup sadis keje ak dibawah bimbingan 2nd engineer nie..patut tukar je rank ak, cleaner..but, rezeki tetap rezeki kn? hehe..keje patut diteruskan..xde keje yg xde pekdah atas dunia nie, yg penting hati kena ikhlas~ lagipon, cleaning and housekeeping nie sangat3 penting utk sume kapal..kitorang keje start from 8 pagi, smpai laa 5 petang..sepatutnye laa~ kadang2 penah jgk drag sampai mlm, itupon lau tibe2 ade emergency laa..kadang2 xde emergency pon drag jgk sampai mlm, saje je 2nd buat rajin keje malam2..bile abes je buat keje2 nie sume, ak naik atas, kt bilik, lau ade line, means, ade laa mesej2 from si A..lau ak ade kredit, ak reply mesej2 dia tu..haaa, untuk pengetahuan kepada yg still xtau, nie utk awek2 seaman laa, haha, kitorang bukan xnk reply tiap msg yg kamu send tau..disebabkan kos yg tinggi serta xde orang yg jual topup atas kapal nie, kitorang xleh nk reply msg2 kamu..dan utk pengetahuan jgk, even kitorang xrespon, tp kitorang bace, at least bley buat penawar di kala kitorang stress keje..itu je the only hiburan yg kitorang ade, msg from si dia~ dan u all mmg sangat2 diperlukan dan dihargai kami waktu tu :) dats y kitorang balas jasa kamu sume once we going home~ orang2 lain xkan tau ape yg kitorang, para seaman rase nie..

Abes part jiwang !! So, after keje, kitorang rilek2..makan2 sambil sembang ngan kawan2 or crews..kadang2 kitorang pegi main ping pong, main PS2, any games, layan movie, and else..anything yg bley buat kitorang lupe pasal diri kt atas kapal, kitorang akan buat..tp bukan bad bad things laa~ remember, kitorang nie seaman yg terpelajar, nk buat benda xelok pon, kitorang pk jgk baik buruk setiap perbuatan tu..cam one night stay, langgan pelacur, taking drug, alcohol, kitorang xbuat sume tu..sume tu bergantung kt diri masing2 kan?? hehe..cam ak, alhamdulillah, so far ak xpenah lagi buat sume tu..if u read this, si A, dont worry 'bout me, ok ?? :D hahaha~ Lepas da penat layan sume tu, its time to sleep..cam ak, tiap kali sebelum tido, ak tulis diary..haaa, nie nk start jiwang balik..si A bagi ak sebuah diary, kt dlm tu, macam2 kata2 semangat dan perangsang dia tulis kt ak, dia wakilkan diary tu as herself for me..so, anything yg ak nk luah, nk citer, nk share, ak akan tulis kt diary tu..so that, once ak da balik umah, ak akan hand over diary tu kt die, then dia akan tau everything yg ak buat sepanjang ak sail atas kapal nie..yg penting, jangan tipu2 time nk tulis tu, sbb lau tipu, korang da tipu awek sendiri !! haaa~ so, thats all..esok ak akan bangun pagi, start a new day, dan keje lagi~ camtu laa rutinnya sehinggalah ak balik umah nanti...  ~~~

Making Way to Ship - Part 2

Pagi 30 haribulan Mac, ak bangun seawal 5 pagi..time last briefing aritu, mdm Baizura ckp, flight pukul 9 pagi, so ak kena bangun awal sbb van yg datang nk pick up kitorang datang pukul 6 pagi..after breakfast and check out hotel, kitorang terus naik van yg da lame tggu kitorang..ak sempat gtau umi yg ak da otw ke airport, ak jgk sempat kejut si A pagi tu, last time before ak pegi..kitorang tiba kt KLIA tepat jam 7 pagi..flight kitorang, SRI LANKAN AIRLINES, departure time 0900 hours..

Sementara tggu depart, ak sempat lagi call si A, last time before fly..pg tu dia tgh study, lagi 3 hari kot nk exam..ak ingat nk tambah semangat cket kt dia, before exam..tp nmpaknya ak da ganggu mood study dia pagi tu, hahaha :D mula2 ok laa ckp2 ngn dia, pastu suara dia start berubah slowly2..cian gak kt dia, baru ak nk pujuk, tiba2 ada announcement..ak pon gtau laa dia yg ak da nk embark flight..cepat2 dia ubah suara dia, dia pesan kt ak supaya jaga diri, jaga semayang ape sume, sebak jgk laa ak time tu..hampir berkaca mate ak dibuatnye, tp kena control laa, hahahaha :D hero mane nangis~ kah3...kn ?? then, ak pon embark flight tepat jam 8.30 pagi dengan GAYAnya...

Logo Company

Antara stewardess Sri Lankan Airlines, suuuuuume cun :)

 Atas kpl terbang tu, ak duduk sebelah Faiz, kt depan, kiri, dan belakang ak lak org Colombo..dorang nie ad special perfume yg dorang pkai, mmg pening laa kitorang mase tu..tp, atas sebab kitorang nie nk jd "foreign going seaman", kitorang pon terpaksa laa trima sume tu..hahahaha~ mmg ak da pening sgt2 daa, sakit kepala naik flight nie..sempit, da laa orang depan ak jatuhkan seat dia, then tido..ak lak terpaksa berhimpit ngn beg laptop and kusi dia tertindih kaki ak..beg laptop ak da xmuat nk isi kt box atas, penuh ngn barang2 dorang..huuu, hampeh tol..makanan yg dihidangkan plak, ak xtau ape benda, ak juz makan je..nk usyar stewardess yg cun2, hurm, maklum saje laa kaum nie..kah3~ :D

Setelah 5 jam ak berhempas pulas di dalam flight yg selesa tu, akhirnya ak selamat tiba di Sri Lanka Airport..kt sane, ejen sedang menunggu kitorang..so, kitorang juz follow ejen nie utk ke kapal..imigresen, kastam, transport, sume da diuruskan oleh ejen yg dibayar oleh company nie..nothing to worry about laa orang kate..hehe~ ak sempat texting umi ak dan si A, juz nk gtau yg ak da selamat sampai dan pasni nk terus on kapal..kitorang ke port by van, a big, nice and comfortable van..perjalanan ke port lak amik mase selama 2 jam setngah..negara nie mmg panas, dengan jalan jam, driver lak cap ayam, kitorang sume da pening2, muke masing2 da tension duk tahan loya..ape bley buat~

Sempat lg r snap2 picture, mase nie bateri da low gile2..so, xleh nk snap bnyak2~








Akhirnya, selepas beberapa kali ak tersengguk2 ngantok, ak pon tiba kt Port of Colombo..dari jauh ak da nampak kapal yg bakal ak kerahkan segala tenaga ak, tersergam indah di tepi pelabuhan..perasaan ak mase tu, excited, happy, takot, sedih, bangga, sume bercampur aduk..xtau laa cane ak nk lalui 6 bulan nie..bley ke tak ak survive as a freshy engineer..harap sgt ak dapat belajar anything secepat mungkin~ risau nie..hahahaha~ takot2 ak xleh buat keje, abes laa ak..so, ak pasang niat awal2 sebelum ak melangkah kaki naik ke kapal, ak tekad ak nk belajar betol2, and buat keje sungguh2, xnak "mengula" or menuang :P ak akan ingat sume amanat orang tua ku, dan pesanan dari si A..haha :D lepas settlekan imigresen dan kastam, ak pon melangkah kakiku ke atas kapal tu..Bunga Raya Dua, here i come !! Wushhhhh~ hohohooo.....

Wednesday, August 3, 2011

Making Way to Ship - Part 1

Tanggal 27 haribulan Mac, sedang ak lena tido dibuai mimpi indah, ak dikejutkan oleh satu panggilan fon yg sungguh xdiduga..waktu itu, ak sedang tggu si A call, sbb biasenye lau dia xmsg ak time2 pagi, dia akan call ak..lagipon, lau time2 camtu, mmg xde org lain yg call ak selain dia..skali ak tgk kt screen fon "Mdm Baizura"..huh, berdebar ak nk jwb fon time tu..mdm ckp "Hello, Khalis? haa, kmu akan on kapal Khamis nie, 31hb..venue, Colombo..kmu akan naik skali ngn Faiz Kasim, bdk Johor..so, u all akan fly from KL mlm esok..report ofis by tomorrow, ok?" Tergamam ak waktu tu, da la baru bgn tido..lain yg ak tggu, lain plak yg datang..cane laa ak nk gtau si A nnti~

So, ak pon cepat2 laa inform parents ak, yela, tonite nk kena naik bas pegi KL..mase tu plak da petang, pukul 2 lebih xsilap ak..sementara tggu ayah siap lunch and smayang, ak call si A..die terkejut, pelik nape ak call time tu..yela, selalunya dia yg call ak..ak xterus citer, ak tny dulu dia bt ap sbb ak tau dia ada sesi fotografi class, ak tny dia katne waktu tu, da mkn ke blom ape sume, then baru ak citer hal sebenar ak call dia..mula2 suara si A normal, happy cam selalu, tp lepas ak gtau dia pasal ak nk kena sail immediately, suara dia terus berubah, makin slow..ak tau dia sedih, xterkata, xjangka lak ak kena pegi secepat nie, tp ape yg kitorang mmpu buat..dia sempat ckp kt ak "Tahniah bang, sbb da start keje, im hepy tau"..ak tau dia xnk buat ak sedih..dia nk ak pegi sail dgn penuh smangat, tinggalkan dia smentara utk mencari rezeki di dunia lain, dunia yg jauh dari kehidupan, cm 2 taun lepas....


Lepas da siap2, ak pon pegi laa ke bandar ngn ayah utk beli tiket dan laptop (laptop ak rosak, so terpaksa beli yg baru, nk guna atas kapal nnti)..lepas da settle sume, packing2 and siap smayang asar, ak terus ke rumah sedara mara ak, umah atok, makcik2, pakcik2, juz nk gtau dorang yg ak da kena sail..actually ak nk ke rumah si A, nk jumpa parents dia, tp xsempat sbb da nk dekat maghrib..so, ak juz call dorang, minta2 maaf ape sume, n gtau yg ak da nk start keje lusa..petang tu ak sempat call si A, sembang2 ngn dia sekejap..dia gtau ak citer yg bt ak xtenang, tp mase tu ak juz sabar..hehe~ lau hari2 biasa, ak da xtentu arah bile dia gtau pasal tu, ak mengamuk marah2 dia, tp hari tu, last day ak kt umah, tah pasni bila dpt jumpa dia lagi, so ak juz sabar and bertenang..act COOL~ haha :D

Malam tu, my kazen, Alia, call ak, ckp2 kejap sbb dia tau ak nk kena sail (sbb ak post kt FB), wish gudluck kt ak, wish moga ak selamat..then ak gerak ke bus station..tepat 9.30mlm, ak bergerak meninggalkan negeri tumpah darahku..perasaan ak mase tu mmg sedih sangat, xtau nape ak jd sedih, patutnya ak laa org yg paling happy sbb ak da nk start keje..ofis panggil ak suruh keje, bukan panggil pegi buat benda xde pekdah, dapat gaji lak tu..hurm, maybe ak sedih sbb ak xdapat puasa and raya kt umah taun nie..maybe jgk ak sedih sbb banyak benda lg yg ak xsempat buat spanjang setengah taun ak kt umah..or maybe jgk ak sedih sbb ak xdapat nk jumpa dgn si A utk very last time sebelum ak pegi jauh tinggalkan dia, xmacam org lain, selalu jumpa depan mata..ak lak juz jumpa depan fon, by mesej and calling, paling2 tidak pon FB..tup2 ak da kena pegi, xsempat nk tggu dia balik 2 mnggu kemudian..hurm,,ntah laa~

Kt KL, ak diberi tinggal kt sebuah hotel yg mewah, yg disewakan khas oleh company utk setiap crewnya..penat badan ak mase mmg xterkira..lepas check in hotel (ak arrive pukul 5.30 pagi), ak terus tido (pas semayang subuh laa...), bangun dlm pukul 10pg, siap2 then terus ke ofis utk sesi briefing..ak dpt tau yg kapal ak delay satu hari, so flight yg patutnya malam tu cancel, dan ditunda pada pagi lusa..fuhh, berterabur sume bdk2 nie (shipmate ak..) pegi jumpa kekasih hati masing2..ak lak juz stay kt hotel, calling2 si dia..itu je yg mampu ak buat..hehe~ puas calling2, ak jalan2 sorang diri kt the mall, tepi hotel tu..mlm lak ak balik bilik, then calling2 lagi sampai puas hati..mlm last ak kt Malaysia, ak call si A utk last time..mase tu mmg kitorang sedih sangat, mula2 ak sedih sbb dengar suara umi, ayah, adik2, pastu dengar lak suara si A..da la xdapat jumpa dia..mmg sedih..macam2 nasihat ak bg kt dia, ak harap dia kuat spanjang ak xde nanti..ak risau sbb final exam dia makin dekat mase tu, by next week..so, ak call dia lame2, pujuk2 dia, bg nasihat kt dia, bg kata2 semangat kt dia..dan mlm tu, ak dengar suara si A sepuas-puasnya xseperti sebelum nie..haha~ :D

Nie laa bilik ak sorang sepanjang 3 hari 2 mlm kt KL...




Tuesday, August 2, 2011

Orang Laut Kembali - INTRO

Setelah sekian lame ak xupdate blog due to shipboard service, kini ak akan kembali menaip kisah2 pengembaraan ak bersama kawan2 di lautan dalam..kali nie, kapal yang ak join adalah Bunga Raya Dua..sedikit sebanyak tentang kapal nie..Nama penuh dia, Bunga Raya Dua, panjang 258 meter, berkelebaran 40 meter, bilangan crew 35 orang, dan jenis kargo yg dibawa adalah kontena dan dangerous goods (same like my last ship, Bunga Teratai Dua)..kapal nie dilahirkan pada tahun 1998 di Korea, kire Korean laa kapal nie, still in good condition, cantik, elok rupanya, berkelajuan 21 knot (maksimum), dan merupakan kapal kontena ketiga terbesar MISC Berhad selepas Bunga Seroja dan Bunga Pelangi..itulah sedikit sebanyak tentang kpl ak nie, my 1st ship as an Engineer :) My rank onboard? "Special" Junior Engineer :)

Kapalku yang cantik

Mase mula2 ak naik kapal nie, road kitorang adalah HALAL SERVICE..nk gtau sekali lagi ke, ap itu HALAL SERVICE ?? ok, halal service tu adalah road yg halal, dimana melibatkan negara2 sekitar timur tengah, Arab Saudi, Pakistan, India, Colombo dan lain2..pas jalan kt kawasan timur tengah, kapal ak akan balik semula ke Malaysia and Singapore..kire2 sebulan sekali laa ak akan masuk Malaysia..then kitorang akan ke sekitar Far East pulak, China, Hong Kong, and Korea, then balik semula ke Malaysia and Singapore..2bulan jgk laa kitorang ikut road nie..then kapal kitorang ditukarkan haluannye ke Australia, iaitu, Brisbane, Sydney dan Melbourne..dan ak sempat ikut ke Australia 2 trip sebelum ak mninggalkan kapal "kesayangan" ku itu utk pulang berhari raya kt umah :) Bagi ak, road yg paling best adalah Australia..sbb kt Australia sahaja ak dapat turun shore (darat) bg menghilangkan muak2 berada di atas kapal..kesimpulannya, Australia mmg best !! dan ak suka kapal ak nie, BUNGA RAYA DUA !!

Itu saje lah entry ak kali nie, da name pon pengenalan, haruslah pendek dan padat..xgitu?? :D haha~ lau panjang umor, line broadband elok, akan ku citerkan ap yg ak buat sepanjang ak sail selama 4 bulan bersama Bunga Raya Dua :) Sekian~