Pages

There was an error in this gadget

Wednesday, November 21, 2012

What Did You Sacrifice For Palestine?


Isu hangat sekarang nie di mana aku sering mengikuti perkembangannya dari semasa ke semasa adalah isu kekejaman Israel Laknatullah di bumi Palestine..tiap kali ak bkk je Facebook, mmg benda2 nie laa yg ak akan bace dulu sbb ak dah set FB ak utk get notification dr page yg ak follow iaitu, page Aqsa Syarif, Aman Palestin, Ya Allah Selamatkanlah Palestine, dan Dr Zainur Rashid Zainuddin..page2 nie sentiasa update pasal any news yg berlaku di bumi Palestine..cam page Aqsa Syarif, crew dorang sendiri yg berada di lokasi pada saat nie, so sbb tu lah dorang dapat update pelbagai berita yg berlaku di bumi Palestine, termasuklah menyiarkan beberapa gambar serta video yg diupload oleh mereka sendiri dari sane..mereka mempertaruhkan nyawa mereka utk menyampaikan sendiri berita tersebut kt kite sume, di samping membantu rakyat Palestine dr segi kebajikan..alhamdulillah :)

Dr Zainur Rashid Zainuddin

Aqsa Syarif

Aman Palestin

Itu ap yg wakil dari Malaysia dah buat utk Palestine..mereka sanggup menggadaikan nyawa dorang, tinggalkan anak bini dan keluarga tercinta di Malaysia demi membantu saudara kite kt sane..kalau para pejuang mujahidin Palestine plak, ak xyah nk gtau laa kt sini ap yg mereka dah buat demi negara dorang..dah berdekad lamenye dorang berperang bermati-matian dengan penjajah Israel, demi membebaskan negara dorang nie..perjuangan dorang sgt mulia, dan tiap kali aku tengok wajah2 pejuang mujahidin seperti Briged Izzuddin Al-Qassam (Tentera Penggempur Palestine), tersemat kt hati ak utk join dorang berperang membebaskan bumi Palestine..even tiap2 malam sebelum tido sekarang nie, ak terbayang2 wajah aku bersama2 dengan pejuang Palestine tersebut..rase geram, benci, dan meluat terhadap pengganas Israel membara dalam jiwa ak..tp apakan daya, ilmu serta amal aku xsetanding dorang sume..sememangnya ak nie jauh berbeza dari para mujahidin tersebut dan ak xlayak utk bersama mereka..so, apa yg patut orang2 cam ak lakukan dari Malaysia utk dorang?

1) Berikan sumbangan ikhlas anda kepada tabung Palestine..xkire lah berapa sen yg anda bg, yg penting, niat anda ikhlas utk membantu..even anda rase jumlah 10 sen tu begitu kecil, tp ianya sgt dihargai di sana..dan yg paling penting, apabila anda ditanya di akhirat kelak "Apakah yg kamu lakukan utk agama Allah?", nescaya anda sudah mempunyai at least satu jawapan :) In shaa Allah~

2) Boikot semua barangan buatan Israel Laknatullah dan barangan2 yg memberi dana kepada Israel..even ak sendiri xmampu utk boikot semua barangan tersebut (sbb ak suke minum Milo, Milo tu plak dr Nestle), tp sekurang2nya boikot laa ap yg kite rse mampu..cam Starbuck, McKiller, dan Coca Killer tu, korang xpayah laa beli or pegi ke sane..makan je burger tepi jalan ngn minum je air masak kt umah..dah tentu lebih menjimatkan wang anda dan lebih sihat compare ngn fast food dorang tu..cam ak, ak cuba kurangkan penggunaan Milo tu, try2 minum air masak lak :)

3) Solat hajat dan berdoalah utk mereka di sana..jangan lupe, doa tu senjata orang mukmin..malah ianya senjata yg jauh lg hebat dan canggih dari senjata2 Israel Laknatullah tu..kite xmampu berperang dengan peluru hidup di sisi dorang, tp kite berperanglah dengan mnghantar doa di sisi dorang..senang kan? tp hati kenalah ikhlas semasa berdoa tu..baru laa doa kite tu makbul dan berbisa..so, berdoalah seikhlas dan sekerap yg mungkin :)

4) Amalkan membaca Qunut Nazilah tiap kali selepas solat lima waktu..utk pengetahuan, qunut nie dibaca ketika kaum muslimin terkena bencana, ancaman, penganiayaan, dan penindasan oleh musuh-musuh Allah..berdasarkan hadith riwayat Bukhari dan Muslim, Rasulullah S.A.W membaca qunut nazilah selama sebulan utk mendoakan pembunuh-pembunuh para sahabatnya di Bir Al-Maunah (sila betulkan jika aku tersilap)..so kawan2, pembaca2, amalkanlah qunut nazilah nie, inilah senjata kite..kite patut lebih bangga kerana senjata kite nie ternyata lebih berkuasa dan diiktiraf oleh maha pencipta..In shaa Allah :)

Bagi yg ingin menyalurkan bantuan, tgk gambar di bawah..aku sudah, anda bila lagi? :) aku derma melalui SMS :

Taipkan PALESTIN(Jarak)10(Nilai 10/5/3/1) dan hantar ke 39111.

 

Tuesday, November 20, 2012

What Happen Yesterday on 19 November?

Banyak benda yg berlaku semalam iaitu pada tarikh 19 November 2012..dan kt sinilah ruang utk ak kongsikan ap yang jd semalam kt korang sume..

1st, pengumuman result UPSR bg adik2 yg menduduki exam nie aritu kuar..da la tu, ramai pulak adik2 yg ad kaitan ngn ak dapat result cemerlang 5A..mereka antaranya adalah Muhd Fathi Haikal (kazen aku), Adam Mukhriz (adik bongsu si A yg merangkap adik ipar aku), dan anak2 jiran ak yg ak xtau ape name dorang, dan juga kazen2 ak belah umi ak yg ak xingt name dorang..haha~ pape pon, tahniah and tenkiu uolls, kerana secara xlangsung adik2 sume dah menjadikan tarikh 19 November nie sebagai tarikh paling bersejarah buat uolls..dan sudah semestinya uolls akan ingt kt tarikh nie sampai korang lupe..haha :D


 
2nd, sebuah company perkapalan call ak utk bg ak naik kapal on the spot..kaget ak rase mase tu, xterkata..ak dah laa xready pape lg nk on kapal semalam (lau esok boleh laa)..at least dorang kna bg ak mase sehari dua utk ak ready, packing barang2, kemas balik sume dokumen2, jumpe sanak sedara, and even utk beli tiket bus utk ak ke ibu pejabatnye kt Kuala Lumpur..so, ak mintak utk post pone dulu dan company tu bersetuju..alhamdulillah :)


3rd, semalam merupakan hari kemenangan besar Israel Laknatullah di bumi Malaysia..di mana menyaksikan org ramai berpusu2 beratur utk mendapatkan burger McKiller secara percuma..wahai kawan2 yg baik, pada pendapat ak, itu adalah taktik terdesak mereka menarik perhatian kite utk datang ke franchise mereka setelah usaha kite utk memboikot produk makanan dorang berjaya..baru je kite nk menang, tibe2 kite kalah balik..datang beramai2 kt McKiller, bukan ke tu korang dah sokong taktik mereka? Or mungkin ak yg silap pendapat..wallahua'lam~


4th, semalam merupakan tarikh keramat bg pasangan Kamarolzaman dan Haziah (ibu bapa aku), iaitu kelahiran putera sulung mereka yg handsome, kacak, lagi bergaya, pada 19 November 1989..mereka menamakan ank tersebut Muhd Khalis Bin Kamarolzaman..(actually ak malu nk announce tarikh birthday ak kt orang, so cani je laa kot care nk gtau korang, haha)..so, happy birthday to me..may all my wish will come true..in shaa allah~ azam ak, ak nk jadi lagi baik dari taun lepas..ap yg baik dari taun lepas tu? Hanya Dia dan si A yg tahu ;)


Untuk pengetahuan, si A merancang sesuatu utk "prank" ak di hari kelahiran ak nie..tp perbuatan tersebut berjaya dihidu ak sebelum sempat die menyempurnakan misi die tu..hahaha~ ok, pada awalnye, dari pagi 18/11 tu, smpai pukul 9 mlm, xsekali pon die sebut perkataan birthday ke, ape ke seperti taun2 sebelumnye..dalam kepala ak, ak juz fikir, maybe die saje xnk ckp pape lagi psl birthday ak sbb die bz ngn final year project, tp aku yakin die ingt tarikh 19/11 tu tarikh ape..hehe..pukul 10 mlm lak, die tibe2 ngungkit psl perangai ak yg xberapa elok ngn die sebelum2 nie, dan kitorang almost gaduh..mesej pon dah start pendek2, no more smiley on the text :( pastu dekat2 pukul 12 tu plak, die ckp die da ngantok dan nk tido..ape lagi, ak terus call die..pastu die gelak2 je sepanjang ak call tu..tp still xwish birthday or what..die duk kip saying ckp ngantok, nk tido..tp ak perasan, maybe nie taktik die nk prank ak..ntah cane, die tbe2 ngaku nk prank ak, tp xjadi sbb cm xde effect pon kt ak..hahaha~ ape daa si A, nk prank2 org, blajar laa dulu dr otai nie :P haha..pape pon si A, thanks ye, lawa gmbar kek yg u bg i kt wall tu..mesti sedap lau dpt makan betol2 kn? :D

Monday, November 12, 2012

The Date of 10/11/12

Entry kali nie sesaje je ak tulis utk wish birthday kt si A..sbb lau nk bg hadiah, dah bg awal2 lagi aritu..nk celebrate birthday party, xcukup bajet nk drive pegi kuantan..mesej sudah berpuluh2 send, call pon sudah berjam2..so, even xberapa special, entry nie sajelah buat pengganti :) Here we go~


Sempena dengan tarikh birthday u yg cantik tahun nie, iaitu 10/11/12, dengan panjangnye i ucapkan selamat menyambut ulang tahun kelahiran yg ke-23 buat saudari Amelia Hanim a.k.a Amy a.k.a Nik a.k.a si A, semoga dipanjangkan umur (supaya kite dapat gaduh lagi lame, supaya u dapat dengar i bercerita lagi lama, supaya u sempat tengok i kaya, dan supaya u dapat banyakkan dan mantapkan lagi amal ibadat u yg xcukup), murah rezeki (supaya dapat belanja i makan2 ngn belikan i baju2 lagi, supaya u dapat pergi melancong oversea, dan semoga u dapat graduate 1st class degree seperti yg u hajati), hidup selalu ceria (supaya u dapat lupakan sejarah2 silam yg xbest tu, supaya u look forward dengan  kehidupan u, dan supaya u lebih menghargai ap yg u ad sekarang, family, kawan2, akal dan kesihatan) dan dipermudahkan segala urusan (supaya u dapat belajar lagi tenang, supaya u dapat buat aktiviti harian u dengan lancar tanpa skip amal ibadat, dan supaya u dapat siapkan assignment2 dan final year project on time)..

Nie birthday card utk u

Lau nak hadiah or cake, silalah balik umah dulu ye? Bley u celebrate my birthday plak nanti :D haha~

*actually post nie ak nk post on time 10/11/12, tp nmpak cm post ak kt wall si A nie banyak lak nanti..haha :D pape pon, happy burfday to u !! :)

Sunday, November 11, 2012

I Have No Money !

Macam2 pandangan negatif dan positif ak terima dari org di sekeliling ak sekarang nie..yg positif tu ok laa, yg negatif tu yg xtahan..yes, sekarang mmg ak tengah menganggur, dan xde duit..tp ak xde susahkan korang kn? Wah, time ak senang, korang panggil ak macam2..tukang cop duit lah, orang kaya baru lah..ape kena lah ngn manusia nie kn? Pape pon, korang dah bg semangat utk ak push kehidupan ak sekarang utk maju ke depan !!

Setelah almost 5 bulan ak kt umah tanpa sebarang keje, ak dah xmampu lagi utk buat aktiviti2 yg biase ak buat dulu2..shopping, jalan sane sini, kuar berfoya2..yela, poket dah kempis, nk buat cane..about 30k ak dah spent kt my first car..selebihnya ak buat belanja selama ak kt umah nie..tp nasib baiklah ak ngn si A same2 pegi bukak akaun ASB aritu, so, sempat laa jgk ak saving cket sebelum duit ak abes..cane2 pon ak xkn guna duit tu..bkn byk pon, pastu duit tu utk my future jgk..nk kawen, hehe..so skrg nie, mane2 tabung ak kt umah nie yg ak penah saving dulu2, ak korek balik buat belanja..utk pengetahuan, ak nie xpenah spent duit RM1 kt mane2..tiap kali ak belanja pape, dapat balance yg ad duit RM1, ak letak dlm tabung ak (bekas marjerin Planta)..skrg time xde duit cani, ak bukak blk tabung ak tu, almost RM300 ad kt dalam tu..bley laa ak buat blanja sementara..juz utk topup dan isi minyak kete :) kire okla tu..hehe~


Aktiviti harian ak time xde duit nie, bangun pagi, mandi, makan, pastu online..bukak gmail, check kot2 ade company yg reply application ak, pastu google nama2 company, apply lagi keje..pastu bukak fb, cari lagi lubang2 keje..dah boring, bukak youtube lak, layan top gear BBC smpai tengah hari..pastu amik adik ak balik sekolah, then lunch, smayang, tido smpai petang..bgn smayang asar, then mesej si A..tgk spongebob jap, pastu duk kt belakang umah tengok gelagat kucing2 ak duk main kejar2..kadang2 ak tolong ayah ak bakar sampah kt belakang umah..mlm lak ak sambung online, bukak gmail lagi, bukak fb, bukak youtube..pastu tido..begitulah kehidupan ak sekarang nie selama almost 5 bulan tersadai kt umah..xdatang hasil langsung kn? seriously ak rase cam ak lah manusia paling xguna sekali dlm family ak..

Tapi ak still kuatkan lagi semangat ak utk meneruskan idup ak nie..cewah !! bukannye teruk sgt pon lau nk compare ngn insan2 lain yg lebih lagi merasa kekurangan dari ak..ak nie at least still ad mak bapak, ak lak xde tanggungan pape, cume xsemewah sebelum nie laa, tu je..makan minum still ade, so ap lagi ak nak kn? Alhamdulillah~ Sejak akhir2 nie, after hari raya korban, banyak company yg panggil ak utk interview..sedikit sebanyak dah bg harapan kt ak yg rezeki ak kt laut nie still lagi ad, cume masa je yg menentukan bile ak sail lagi pasni..ramai jgk org yg suruh ak stop keje kt laut, cari keje lain kt darat..mmg ak nak sgt keje kt darat, tp bukan sekarang..ak ad planning utk diri sendiri yg org lain xtahu..ak nk sail lagi utk upgrade experience level ak..seperti yg korang tahu, ak juz study sampai Diploma je, ap sangat laa keje ak lau kt darat tu..gaji dah confirm bawah 2k..so, better ak sailing dulu, get the experience, amik 2nd class or 1st class, baru keje kt darat..tu lah impian ak..sampai ke tak wallahua'lam..haha~

So far ak dah hadir utk interview company APL singapore ngn Gagasan Carriers..alhamdulillah, sume ok, juz tggu dorang panggil je sekarang nie..dapat ke tak tu, hanya Dia yg menentukan..hehe~ pastu ak ada jgk buat part time kt KJwaja Engineering kt Kuantan Port..keje ak jd kuli kt sane, repair2 main engine ngn generator..mase keje kt sane tu ak betol2 menghargai kehidupan ak sekarang..sbb tmpat tnggal yg dorang provide sgt teruk..bilik xde lampu, xde tingkap, xde kipas, xde pape senang citer..juz ad lantai ngn tilam je..dah macam rumah urut pon ad ak tengok tmpat tu, tp lagi teruk..air utk mandi pon xde..keje sehari, pastu kitorang (aku, Malik dan Syer) terus quit dan balik umah mlm tu jgk..hahaha~

Sekarang nie ak juz melepak kt umah, sambung lagi aktiviti2 lame ak, duk online bkk macam2..tp sekarang ak rse agak secure sbb ujung2 tahun nie, agak mudah utk dapatkan keje2 kosong kt laut..org cakap laa..actually ak ad seorang sedara yg keje jd operating manager syarikat perkapalan sendiri..dah lame die suruh ak call die, tp ak je yg segan nak call..bkn ap, ak rase nk usaha sendiri cari keje nie..biarla ap korang nk kate, tp ak rase lau usaha sendiri nie, bile da dapat, lagi puas hati..kn? haha..lagipon ak xde laa terdesak sgt nk pakai duit pon :) yeke? topup fon sendiri pon si A yg tolong topupkan skrg..kah3~ btw, thanks si A sbb memahami diriku yg kesempitan sekarang..insyaallah someday, sume pengorbanan kalian akan ku balas..ayah, umi, dan si A :)

So, pengajaran kt sini, berjimat cermatlah lau time ad duit tu..jgn membazir..ad duit lebih cket, bkk akaun, saving cket2, baru tenang..cam ak sekarang nie haa :P