Pages

There was an error in this gadget

Wednesday, August 15, 2012

Preparation For Trouble at Sea

Kali nie ak nk share salah satu rutin yg kitorang selalu buat kt atas kapal..Boat Drill namenye..boat drill nie kebiasaannye akan dibuat setiap bulan ataupon setiap kali adanya new comers (on-signer)..tujuannye adalah utk mem"familiar"kan crew yg baru on / baru join dengan aspek2 keselamatan atau safety2 operation or equipment yg ad kt atas kapal nie..


Antara safety and emergency equipment yg ad kt atas kapal adalah, Life Boat (biasenye ad dua, depends kt size kapal or bilangan crew kt atas kapal tu, lau dua, kt kiri ngn kanan kapal, lau satu, kt aft atau belakang kapal), portable fire extinguisher (selalunya kt atas kapal jenis foam, carbon dioxide, dan dry powder), fixed fire extinguisher (biasenye CO2 la), fire hydrant, life buoy, life raft, life jacket, immersion suit, emergency fire pump, emergency generator, EPIRB, SART, GMDSS..ape bnda nie? haha..kindly ask Google for easier understanding :) Secara kebetulan plak, tugas ak sepanjang ak sail 8 bulan atas kapal nie adalah weekly routine check kt sume equipment nie..tp xsume ak sorang yg check, ad sebahagiannye dibawah tnggungjawab 3rd officer Yusri dan 3rd officer Farid..ak tukang check je, bukan big boss kt equipment nie..hehe~

Sume duk ready nk drill

Chief Mate duk bagi penerangan pasal drill

Nie la lifeboat kapal ak

Demonstration naikkan life boat

OS Fitri ngn Greaser Soleh

Demonstration fire drill (care nk guna fire hydrant)

Nie emergency fire pump

Pas abes drill, mase utk safety briefing lak

Sebahagian crew yg terlibat dlm menjayakan drill nie


Monday, August 13, 2012

Gone Fishy II


Kehidupan dan kerjaya aku kt laut nie sememangnya xmenentu..kadang2 normal, keje cam biase, turun pagi, balik petang..kadang2 lak too busy, dua tiga hari keje without rest..dan kadang2 lak too relax, main poker je dr pagi sampai ptg..da lumrah kn? lau busy, keje laa, lau da xde keje, xbusy, buat ape sibuk2 nk merajinkan diri buat keje..even kitorang nampak cm xbuat keje and enjoying our day, tp at least kitorang still kt tempat keje..makan, minum, berak, mandi, tido sume kt tempat keje..24hours 7days 6months laa katekan..so, thats it, seaferer's life :)

Kali nie ak share pengalaman ak kt atas kapal time2 xde keje nak buat..lau dlm entry taun lepas, ak ad citer pasal mancing..kali pon same jgk, pasal mancing..yela, duk kt laut nie ape lagi yg kitorang bley buat slain mancing..cume kali nie beza cket laa citernye..hehe~


Mase tu kitorang sume tersadai kt Port Kelang, tgh mnunggu turn nk masuk port utk discharge cargo (kotak2 kosong actually)..dekat 2 mnggu kitorang kt sini..mula2 tu keje agak paras laa, sampai malam keje, duk repair engine, maintenance sane sini..pastu bile sume da settle, kitorang pon terfikir ap yg patut kitorang buat utk isi mase lapang..mula2 electrician kitorang (lecky Syadan) laa yg start mancing..pastu sorang demi sorang mula terjebak..tambah pulak lecky berjaya mendaratkan beberapa species hidupan laut..makin tambah excited kitorang sume nk ikot mancing..kadang2 ak duk candat sotong sorang2 kt blakang kapal time duty..dapat jgk laa hasil..haha~ So, inilah hasilnye...








Hari2 kitorang dapat sekitar 20kg..mula2 tu kitorang goreng, makan ramai2..pastu da lame2 kitorang naik muak daa hari2 makan cencaru, last2 kitorang decide utk jual je ikan2 tu kt nelayan2 area tu..dapat jugak duit lebih cket..rezeki Allah :)

Ikan yu yg lecky tangkap

Nie sotong yg ak candat sendiri, same panjang ngn selipar ak size 8