Pages

There was an error in this gadget

Sunday, September 25, 2011

Syawal 2011

Okeh, kali nie ak nk citerkan pengalaman raye ak pada taun nie..raye taun nie ak rase berbeza berbanding taun2 lepas (time puasa rase lain, so time raye pon mesti rase lain jgk )..even persiapan raye kali nie pon ak rase sgt berbeza..haha~ nk tau nape?


Persiapan raye taun nie, cam family ak, kitorang xdecide pon nk beli baju warna ap, kain jenis cane..sbb family ak ingat ak tak balik raye taun nie (ak nie cam org penting lak kn?)..so bile ak balik mengejut cani, kitorang masing2 pon beli je laa kain ikut warna kesukaan masing2..kebiasaanye, seperti taun2 lepas, ayah ak laa org yg paling banyak habiskan duit utk kitorang..nk beli baju raye, kuih raye, makanan2 utk open house..tapi utk raya taun nie, segala baju2 raya, kasut2 raya, kain tudung raya, dibelanja oleh ak sendiri..bukan nk berbangga, tp juz nk share yg ak pon mampu tolong family ak yg dah banyak berjasa kt ak selama nie..ad jgk laa rase bangga tu cket2..haha~ kitorang pegi shopping kt Billion Kota Bharu mlm 2 minggu sebelum raya..sume benda kitorang borong mlm tu..tp ak xkisah, seronok jgk tgk org yg kite belanja nie happy..rse dihargai..hahaha..tp mlm tu ak xbeli lagi baju raya utk diri sendiri..sbb ak da plan ngan si A nk pegi beli same2 =)

Ok, nie part ak plak..ak text si A, gtau nk pegi beli baju raya same2..so, bincang2 punya bincang, kitorang pon decide laa nk kuar hari isnin..sebab lau weekend, takot jalan plak jam..lagipon mase tu lagi seminggu je nk raye..tp lau kuar hari isnin, kitorang xleh nk bawak bodyguard, sbb dorang sume pegi sekolah..so, dengan terpaksanya kitorang buat keputusan berani mati, nk kuar same2 without bodyguard..pagi isnin tu ak dtg laa umah si A, gtau mommy die yg ak nk pinjam ank dara die nk pegi KB, utk teman ak beli baju raye..mommy die izinkan kitorang kuar same2, tp jangan balik sebelum pukul 2ptg..mase tu baru pukul 9 pagi, lame jgk laa ak bley kuar ngn si A nie..hahaha~ for the 1st time kitorang kuar berdua pegi KB..kt supermarket tu, si A lah yg tolong pilih baju raye utk ak..die pilih warna hijau coklat utk ak pakai raye taun nie..ak pon berkenan ngan warna yg die pilih tu, sbb warna tu seem different from others..haha..then kitorang pon pegi jalan lagi sekitar supermarket tu, awal lagi nk balik nie, baru pukul 11..pusing punya pusing, smpai laa kt bahagian kasut lak..ak pon belikan die kasut raya sepasang..ak suruh die yg pilih sbb honestly ak xpandai nk pilih2 barang yg die suke..belum cukup expert lagi ak nie upenye..pastu kitorang jalan2 pusing supermarket tu lagi, saje ak nk luang mase ngn die lame cket hari tu..tepat pukul 12.30, ak pon kena lah hantar si A nie balik..takot2 jalan jam, lewat plak ak hantar die..due pukul 2 ptg..lambat kang kena saman lak ak..hahaha~ thats all utk persiapan raye..

Masa raye lak, raye 1st, cam biase laa, lepas solat sunat aidilfitri, kitorang pegi ziarah kubur arwah atok ngan arwah nenek..bace2 yassin, then cabut2 rumput cket..pastu kitorang balik umah atok sebelah umi..kat sane kitorang raye laa kt umah atok, pakcik makcik belah umi..dapat laa mkn macam2 jenis makanan yg jarang jumpe time hari biase..lepas zohor barulah kitorang balik umah..fuhh, memang penat laa raye 1st nie..sbb sebelum nie kn puasa, juz rilek2 kt umah je..kutipan duit raye ak taun nie, still kosong ringgit..xde sape pon yg nk bagi duit raye kt ak..nie laa salah satu kelainan raye taun nie, ak xdapat duit raye anymore..hahaha~ okeh, nie raye 1st..

Raye kedua lak, ak pegi umah mak long ak..die buat open house hari nie..ramai laa ak jumpe saudara mara yg ak xkenal kt sane..sorang demi sorang ak jumpa..pastu ak cam biase laa, jd pengasuh sementara anak2 kazen ak..paling ak suke, Syamrin (xtau spell btol ke x), anak Abg Mil (Fazmil Mat Ariffin, seperti nama di FB)..ank die nie sangat cute, kecik dan xbanyak buat hal..ak suke dukung die..kadang2 sampai tertido die kt atas dukungan ak..hahaha~ memang best jd seorang papa upenye..actually, ak nk pegi raye umah si A hari nie, tp xjadi lak sbb die kena pegi raye umah mertua abg die kt KB..tp xpe, raye lame lagi :D

Raye ketiga, hari raye yg ak tunggu2..kali nie ak nk pegi beraya kt umah si A..pagi2 lagi ak siap2, mandi, pakai lawa2, wangi2, then gerak ke umah die seawal 9 pagi..ak pegi ngan adik2 ak, Nini, Nina, ngan Aqilah..dorang nie laa excited nk ikut ak, kononnya nk pegi jumpe si A, or Kak Amy, name panggilan dr adik2 ak..kt sane kitorang mkn bihun goreng special yg dibuat khas utk kitorang..hahaha~ bagus kn family si A nie?After makan, sesi bergambar lak..banyak laa gmbar yg ak snap spanjang 4 jam raye kt umah die..sampai habes bateri camera ak..haha..after raye umah si A, pukul 1 ptg tu, ak terus ke umah makcik ak kt Gunong, Bachok..die pon buat open house hari nie..ak raye sampai jam 3 ptg..balik umah tu, terus tido..penat~

Raya keempat, hari nie ak buat open house..seawal 5.30 pagi lg ak dah bangun utk bakar2 sate..200 batang sate yg ayah ak tempah, ak bakar ngn adik laki ak, Amam, pagi tu..lagipon, hari nie, someone special nk dtg makan sate2 yg ak bakar nie..sape lagi lau bukan si A..haha~ so, ak bakar laa sate2 nie sume ngan penuh kasih sayang..hahaha..lepas tu ak siap2 laa nk sambut tetamu, pakai lawa2, tggu tetamu datang..pukul 8 pagi, oranng mula ramai datang kt umah ak nie..kitorang buat nasi dagang, sate, cocktail buah buahan, puding, tapai, dan macam2 lagi..si A datang pukul 11 pagi, die datang ngn family die..abah, ma, abang, akak ipar, adik laki, ngan anak sedara die 2 orang..abang die tetiba lak kamcing ngan ayah ak..abg die businessman, so, ayah ak tertarik laa ngan abg die nie..masing2 duk share experience keje..tp xsempat ak nk sembang lame2 ngan si A, sbb ak malu kt akak ipar die..segan lak ak sbb ak xkenal die..haha~ majlis kt umah nie sepatutnya abes pukul 12 tgh hari, tp xsangka lak sampai ke ptg org still datang xputus2..penat jgk laa hari nie, tp sangat puas hati =)










Wednesday, September 21, 2011

Ramadhan 2011

Aku sampai kat umah betol2 sehari sebelum datangnya Ramadhan..alhamdulillah, taun nie, dapat jgk ak sambut bulan yg penuh bermakna nie kt umah bersama2 keluarga..puasa kali nie ak rase ad sedikit perbezaan berbanding dengan taun2 sudah..xtau laa part mane yg berbeza, tp ak dapat rasekan kelainan Ramadhan taun nie..mungkin perasaan ak je sebab xsangka dapat puasa kat umah..dan puasa taun nie, Alhamdulillah, ak berjaya puasa cukup sebulan tanpa sebarang keuzuran..haha~ (si A, diam2 kan je ok?) dan terawih taun nie plak, ak cuma skip kurang dari sepuluh kali =)


So, ak juz nk citer ape yg ak buat sepanjang puasa kt umah taun nie..pagi2 cam biase laa, bangun sahur, dalam umah ak nie, ak laa orang yg paling last bangun..lau bukan ak, ayah ak, gilir2 laa, tengok cuaca..haha~ da jadi habit ak, bangun je dari tido, ak kena mandi, baru laa selesa nk makan pagi tu..pas mandi, ak sahur, then sementara nk tunggu subuh, ak online dulu..kadang2 sebelum sahur tu, ak mesej si A, kejut die sahur, kalau die kat kolej laa..lepas solat subuh, ak terus melelapkan mata, bangun dekat2 pukul 9 pagi..kadang2 ak xleh tido, si A selalu kacau ak, xnk bagi ak tido, makruh katanya..haha~ adik2 ak plak, lepas sahur, dorang terus siap2 nak pegi sekolah..so, bile ak bangun je dari tido after subuh tu, umah ak da sunyi sepi tanpa suara..kadang2 ak terjaga sbb dengar bunyi gesekan penyapu umi ak duk sapu daun2 kering kt tepi umah..bile ak bangun je dari tido tu, ak mandi2, pakai lebih2 kurang, terus ke belakang umah..mmg da jadi keje rutin ak tiap2 pagi ngan petang utk kutip telur2 puyuh ayah ak..utk pengetahuan, ayah ak ada bela 100 ekor puyuh, sehari ak kutip lebih kurang 80 biji, dan telur2 nie sume kitorang jual..kadang2 bile xde orang nk beli, kitorang juz sedekah je kat sape2..lepas siap keje2 rutin, kutip telur puyuh, bagi sume pets makan (arnab, burung merpati, burung baji, kura-kura, ikan kaloi, ayam, itik, angsa), ak naik atas umah, then online, bukak FB..hari2, memang tu je laa keje ak..

Dekat2 nk bukak puasa plak, lau adik laki ak ade kt umah, kitorang akan sepak2 bola dulu, sementara masuk waktu..mase nie laa nk abeskan sisa2 tenaga sebelum menjamah makanan time berbuka nanti..penat sepak terajang bola, lau still ade mase lagi, kitorang pegi belakang umah, bakar2 sampah ke, sapu2 sampah ke, anything yg bley buat kitorang lupakan mase..time berbuka, of coz kitorang makan same2..then mandi, semayang maghrib..pastu habit kitorang di penghujung Ramadhan lak, lepas maghrib, ayah ak akan ajak ak ngn adik2 ak utk bakar mercun..ape lagi, bile da dapat greenlite dr ayah sendiri, kitorang pon bakar laa segala mercun yg dah ayah ak belikan..bergegar laa kampung ak nie dgn bunyi2 mercun bukan hanya dari kitorang, tp jiran2 ak pon turut serta menbingitkan suasana malam tu..dah jadi adat tiap2 taun, kitorang akan berperang antara satu same lain..masing2 nk tunjuk mercun sape yg paling power..haha~ tp, kitorang main mercun pon, penuh hati2..xde laa sampai nk buat mercun sendiri, main meriam buluh, tu sume kitorang xpenah buat..lepas sesi bakar2 mercun nie, sebelum azan isya' lagi, kitorang dah pon siap2 utk ke surau utk solat isya' dan terawih berjemaah..lepas terawih lak, cam biase laa, tengok2 tv, xpon kuar mkn ngn family, online bkk fb ke, msg2 ngn si A, even calling2..

Puasa taun nie jgk, ak penah bukak puasa same2 ngan si A..ak kuar pegi bazar ngan die, then bukak puasa same2 kt umah die..parents die mmg sporting..so, ak xlaa segan sangat nk makan ngn dorang sume..si A pon penah jgk bukak puasa same2 ngan family ak, ayah ak da lame nk ajak die bukak puasa same2, so taun nie termakbul jgk..tp kitorang xbuat kt umah, ayah ak juz booking kt satu kedai di Kota Bharu..kitorang makan kt sane laa..sebab tu ak rase puasa taun nie agak special cket berbanding ngan taun2 sudah..maybe nie last ak dapat bukak puasa same2 mcm taun nie sbb mengikut pengiraan, pasni ak akan sambut puasa ngan raya kt laut utk 2, 3 tahun akan datang..so, moment nie, ak mmg xkan lupa..nasib baik jgk laa si A sanggup nk bukak puasa ngan family ak..actually, die xnk join kitorang, sebab die nie pemalu yg amat..haha~ pujuk punya pujuk, akhirnya die nk jgk join..maybe die kesian kt ak..hahaha~ So, inilah sahaja yg ak nk citer pengalaman puasa ak taun nie =) Happy Ramadhan !







Tuesday, September 20, 2011

Memories of Bunga Raya Dua

Sepanjang 4 bulan ak sail atas kapal nie, banyak benda yg ak dapat belajar..mase mula2 on tu, mmg laa rase takot2 sebab da ad rank engineer, takot sebab banyak benda yg ak xtau..dibuatnye chief or 2nd engineer suruh ak service pape, cane ak nk buat..lau xbley buat, komfim laa kena maki..tp yela, sebab kena maki tu laa buat kite jadi ingat pape yg kite baru belajar..lagi2 kapal yg ak naik nie kekurangan senior engineer..yg ade chief, 2nd, 3rd..masing2 sorang..pastu yg lain2 5th engineer 2 orang, junior 3 orang..yg amik duty, kitorang laa..so, a lot of things yg kitorang gain sebenarnye..cam ak, ak tau serba sedikit pasal purifier, cane nk overhaul, nk troubleshoot, nk bace manual, sume nie ak belajar mase problem tu datang, bile purifier tu buat hal..mase tu ak refer jgk mane2 engineer yg lebih berpengalaman, mintak nasihat dorang, pandangan dorang, so ak apply time buat keje..same laa jgk cam junior2 yg lain, Faiz ngan Mus..so, kapal nie da banyak berjasa kat kitorang sebenarnye..crew2 pon sumenya sporting dan best2..mmg susah nk lupa kt dorang sume nie..thanks Bunga Raya Dua =)

Narrator cuci FWG

Narrator service purifier

Deck Crew

Azhan

Joe

Narrator, Joe and Faiz

Narrator and Faiz

Engine Crew

Kitorang on duty sambil tengok movie

Faiz

Electrician Hamka

Aliff

Farid

Putra

Rolling at Bridge

Farid tgh plot chart

Deck Crew

Narrator and Mus

Cook, Sufran and A.O

Joe and Adi

Faiz

Narrator

Monday, September 19, 2011

Surprisingly at Home

Lepas kitorang da penat2 pusing bandar Melbourne semalam, pg tu kitorang bgn lewat..subuh pon subuh gajah je, kol 7.30 pagi..kitorang mandi manda, then packing2 barang smula, siap2 nk pegi airport..so far yg tau ak balik, hanyalah si A..family ak langsung xtau yg ak sebenarnye balik hari nie dan insyaAllah akan sampai umah pagi lusa..ak nk buat kejutan kt dorang..pagi tu ak call umi ak, die tny ak xkeje ke hari nie, ak ckp yg ak cuti..actually mmg berat nk ckp bohong ngn umi ak nie, sbb xpenah lagi ak bohong (percayelaa...) kt die..nk pegi mane2, even nk pegi toilet pon ak gtau umi ak nie..haha~ maafkan ak ye umi, diz just for fun =) lgpon lot of things yg ak beli kt family ak nie..hehe~



Tepat kol 10.30 pagi, kitorang masing2 bergerak kuar dari bilik, then terus ke kaunter utk check out hotel..lepas check out, kitorang masing2 duk tunggu ejen..semalam die janji nk dtg amik kitorang pukul 11 pagi, dan terus bawak ke airport..tunggu punya tunggu, pukul 12.30 tgh hari jgk die baru datang..buang karan betol, baik ak lepak je kt bilik td..nasib baik laa negara nie sejuk, haha..kitorang pon punggah laa segala beg2 letak dalam mpv mewah ejen tu..perjalanan utk ke airport mengambil mase 1 jam sahaja..ops, lupa lak, pagi tu kitorang dah pon breakfast kt hotel tu..kitorang makan kenyang2 sebab pasni xyah nk pegi beli makanan daa, lagipon alang2 makanan free, santap je laa..pukul 2 ptg, kitorang dah pon tiba di Melbourne Airport..suasana happy mula terasa bile dengar ngauman enjin kapal terbang..xsabar rasenye ak nk balik umah, a lot of thing menanti ak kt Malaysia..rindu kt haiwan2 ternakan, rindu kt sawah padi belakang umah, rindu kt bola sepak buruk kepunyaan adik ak, rindu kt basikal kecik adik2 ak, rindu kt macam2 laa~ cam da setaun lak ak pegi..haha~ Inilah antara view2 kt sekitar airport tu =)







Penerbangan utk ke Malaysia mengambil mase 8 jam..selama 8 jam kt atas flight tu, ak ngan Mus duk bersembang ngan steward and stewardess yg ad kt atas flight nie..flight yg kitorang naik nie, pesawat MAS, Boeing 777..mula2 tu kitorang juz tgk movie, mkn2, tp da lame2 jd makin boring, kitorang pon pegi ke pantry dorang..so, sempat laa kitorang kenal2 ngn dorang nie sume..stewardess sorang nie name die Azlina, umur die da 35, anak dua, suami die businessman..orangnya peramah, bnyak tanya kitorang pasal hal keje, cane kitorang keje, contract bape lame, macam2 laa..baik sangat akak sorang nie..pastu yg kitorang kenal lagi sorang, name die Marsya, umur sekitar 30-an jgk, pon dah kawen, anak 4, suami die pilot MAS..pastu kitorang kenal2 jgk ngan steward sorang nie, name die Imran, panggil Im..umur da 35, pon dah kawen, anak 2..die nie pon peramah, cume slalu kalut ke hulu ke hilir duk layan penumpang keling yg selalu mintak beer (bengang betol ak kt mamat keling nie, mentang2 beer free, 10 mnit skali duk main mintak je, ak benci sbb bau benda alah tu tengik, pedih hidung ak, seat die da laa depan ak je....)

Setelah 8 jam terbang, akhirnye flight ak selamat tiba di KLIA..mase tu dah pukul 9.30 mlm..kt main entrance penuh dengan ibu bapa yg duk tggu anak2 dorang pulang..sebab kebetulan mase ak balik nie, sekali ngan budak2 study abroad yg pulang ke Malaysia utk sambut puasa dan raye..penuh laa parents dorang duk menunggu kt situ..masing2 tercari-cari anak dorang..kitorang yg lalu depan dorang mase tu rase cam segan gile, perasan cam orang duk tgk kt kitorang lak..hehe~ Ak ikut Mus balik umah die, tumpang tido utk semalaman..esok nk kena pegi ofis dlu, then baru ak cari tiket, balik Kelantan =) Family Mus nie, family seafarer..arwah ayah, abang die, die sendiri, even awek die pon keje kapal..saje promote kt sini..so, esok mlm tu, ak naik bus then balik ke kampung halaman..sampai je kt depan pintu pagar umah, mase tu pukul 6 pagi, ak terus call umi ak..die tanya ak ktne sekarang, ak jawab "Depan pintu gate umah"..terkejut umi ak, terus sume ahli kuarga ak bangun mase tu, sambut kepulangan ak..hahahaha~ dorang mmg xsangka yg ak balik hari nie..umi ak ckp rase cam mimpi lak ak balik awal, dapat puase, raye kt umah taun nie, alhamdulillah =)

Sunday, September 18, 2011

2nd Trip to Ausie (Melbourne) - Signing Off

Selepas pengembaraan yg menyeronokkan kt Sydney, mlm tu ak dpt jgk calling yg tersayang..ak gayut sepuas-puasnye..nk qada' balik yg xleh call tempoh hari..lepas ak call parents, ak call si A..sedar xsedar, mase tu da pukul 3 pagi..cane2 pon ak kena tido jgk, esok still keje, hari isnin lak tu, hari yg paling ak xsuke..pape pon, ak mmg puas hati, esok dapat lah ak buat keje sambil tersenyum, hahaa =)
 
Kapal ak bergerak meninggalkan Sydney pagi Isnin tu..keadaan laut xlaa bergelora sangat, so bley laa kitorang buat keje masing2 ngan tenang..cam ak, ak kena service purifier ak nie..hari nie 2 biji purifier sekaligus ak kena service..tapi bile hati da hepy nie, buat laa pape keje pon, muka maintain lagi bley senyum..haha~ lagipon pagi nie ak dpt msg kata2 semangat dari si A, tu laa sebabnye..masing2 sibuk buat keje hari nie..ak ngan Joe duk service purifier, ak amik LO Purifier, Joe plak amik FO Purifier..Mus plak duk repair ME FO Circulating pump..Faiz lak duk layan karenah boiler die yg still lagi xley fire auto..dan hari nie, Faiz ngan Joe on duty..opss, lupe lak, sorang lagi 5th engineer yg baru on, Jan, duk mengelap FO yg bersepah dlm tray kt purifier room nie..

Setelah 2 hari kapal kitorang gerak, akhirnye kapal kitorang tiba di Melbourne..mase tu hari Rabu, 27 haribulan 7..tarikh yg sungguh "bertuah" bagiku..korang tau nape? sebab hari nie, dengan tidak disangka - sangka ak sign off kt sini..ak BALIK UMAH !!! hahahahaha..actually, ak sendiri pon xtau kenapa ak bersama 2 orang lagi sahabat ak, Joe dan Mus kena balik kt sini..kitorang dipaksa balik sebenarnye..pagi tu, ak cam biase laa bgn kol 6.40 pagi, mandi then smayang subuh..lepas da siap2 nk turun keje, ak mesej si A sekeping, gtau die yg ak da smpai Melbourne, dan mlm nie insyaAllah dapat calling2 cam biase..so, ak pon turun laa nk pegi breakfast, then terus ke engine room..mase kt changing locker room, ak, Mus, Faiz dan Joe serentak sampai kt situ..kitorang pon masing2 bersembang laa sambil2 duk sauk coverall tu..duk ngumpat2 kt chief cket, ngumpat 3rd engineer cket, cam biase laa kn..haha~ sedang kitorang bersiap2 tu, tibe2 dengar paging "Attention to 5th Engineer Faridzul, Junior Engineer Khalis, and Junior Engineer Mustakim, please report to master cabin now (ulang 2x)"..Terkejut kitorang mase tu..blur..ape lagi, kitorang tanggal semula coverall, then terus ke bilik Master / Kapten..kapten pon briefing laa cket kt kitorang, mcm2 die ckp, bagi "nasihat" yg berguna..die pon bg laa tiket flight kt kitorang..then kitorang pon off dengan rasminya hari tu =)

Kalut jgk ak duk packing2 last minute nie..ape daa, nk suruh org balik pon last2 minute, buat seksa org je..mase tu da pukul 9 pagi..ak kena tinggalkan kapal nie jam 1 tgh hari sbb van ejen akan datang pick up kitorang pastu..pas da siap2 packing, ak pon pegi laa ke bilik kawan2 ak, Farid ngan Zai..dorang nie 4th mate, besfren ak jgk time atas kapal nie..ak lepak2 ngn dorang jap, sembang2, pastu pegi mkn ramai2..last laa tu mkn2 ngan dorang..pasni xbley daa kitorang lepak same2 lagi tiap2 mlm, makan megi berjemaah..rase cdey jgk laa bile kena off nie..sedih + happy..hahaa =) tepat kol 1 tengah hari, kitorang turun dari kapal tu..actually ak teringin nk jumpe sume crew kapal nie, tp xsempat..last2 minute tu, Faiz dtg jumpe kitorang..muke die mase tu mmg tension, sedih kena tinggal sorang2 kt atas kapal tu..yela, selalunya ak, Mus, Joe, ngan dia duk lepak same2 xkire tempat..dan pasni die mmg sorang2 laa..sempat jgk ak pesan mcm2 kt die, saje nk buat die makin sedih..hahahaa~ kirenye, happy ending laa journey ak kali nie..off kt Melbourne seh !! Wheeee........

5th Engineer Joe

Mus

Narrator

Nie bilik hotel kami kt Melbourne

Luas dan selesa

Mini bar kt bilik ak

Meja layan internet

Bendera Malaysia pon ade kt sini

Bekalan makanan ak utk hari esok

Mase ak off nie, ak xgtau sape2 pon termasuklah family dan si A..saje nk buat surprise..sepatutnya ak off awal bulan 10, lepas raye..tp xsangka lak dpt balik awal cani, siap bley sambut puasa ngan raya kt umah lagi..alhamdulillah~ nie lah namenye rezeki ramadhan..haha..ak off 27 hb, flight 28 hb tgh hari..so, kitorang punya bnyak mase utk jalan2 pusing Melbourne..lepas je kitorang arrive Hotel Bayview On The Park, Melbourne, mase tu pukul 3 ptg, lepas letak je brg2 dan smayang zohor, kitorang terus kuar jalan2 pusing bandar Melbourne nie..jalan2 sampai laa pukul 11 mlm..abes sume kedai kitorang masuk..mula2 pegi China Town kt sane, saje jalan tgk suasana..pastu mula masuk dr satu kedai ke satu kedai..beli brg xpon, saje masuk suka2..pastu kitorang mkn Mc'd dlu, buat alas perut..then sambung jalan balik..utk pengetahuan, kitorang off nie dengan Cook kapal kitorang..die nie ade masalah kt die pny mind cket, thats why kena hantar balik..kitorang jalan same2, so kena laa jaga si Cook nie..lagi susah dr jaga budak2 tau jaga org tua nie..huhu~ sabo je laa..pastu kitorang singgah kt sebuah kedai makan Malaysia..sume yg pekerja kt kedai mkn nie, rakyat Malaysia..so, xde masalah laa nk mkn pape pon, dijamin halal..

Kat kedai mkn nie, kitorang sempat laa sembang2 ngan salah sorang pelanggan kt sini..die rakyat Malaysia, orang Kelantan..mula2 tu ak dgr daa care die ckp, macam familiar je die punya bahasa @ loghat, so ak tegur laa die..die ckp die cuti sekarang nie, sbb tu die dtg Australia, teman isteri die study kt sini..die dtg ngan akak die, orangnya peramah laa, byk ckp..die tnya ak macam2, buat apa kt sini, keje ape, umur ak pon die tanya..bagus dia tu~ haha..so, bile da kenyang, kitorang pon sambung lagi perjalanan kitorang menjelajah bandar nie, sambil snap2 picture..tepat pukul 11 mlm, kitorang dah pon berada di bilik hotel masing2..ak pon ape lagi, terus gayut ngan si A, sbb ptg td da janji nk call die..so, akhirnye ak gtau jgk die yg ak off kt sini, dan sekarang berada kt hotel..esok naik flight balik umah..punya laa hepy si A nie bile dapat tau ak boleh balik..mula2 die xpercaya, pastu die terkejut laa bile tau ak balik seawal nie..dapat jgk kitorang sambut bulan Ramadhan ngan raya sama2 lagi taun nie..alhamdulillah~ =)

Acara mengisi perut

Kitorang duduk atas giant purse

Mus

Joe and Cook

Narrator