Pages

There was an error in this gadget

Wednesday, November 21, 2012

What Did You Sacrifice For Palestine?


Isu hangat sekarang nie di mana aku sering mengikuti perkembangannya dari semasa ke semasa adalah isu kekejaman Israel Laknatullah di bumi Palestine..tiap kali ak bkk je Facebook, mmg benda2 nie laa yg ak akan bace dulu sbb ak dah set FB ak utk get notification dr page yg ak follow iaitu, page Aqsa Syarif, Aman Palestin, Ya Allah Selamatkanlah Palestine, dan Dr Zainur Rashid Zainuddin..page2 nie sentiasa update pasal any news yg berlaku di bumi Palestine..cam page Aqsa Syarif, crew dorang sendiri yg berada di lokasi pada saat nie, so sbb tu lah dorang dapat update pelbagai berita yg berlaku di bumi Palestine, termasuklah menyiarkan beberapa gambar serta video yg diupload oleh mereka sendiri dari sane..mereka mempertaruhkan nyawa mereka utk menyampaikan sendiri berita tersebut kt kite sume, di samping membantu rakyat Palestine dr segi kebajikan..alhamdulillah :)

Dr Zainur Rashid Zainuddin

Aqsa Syarif

Aman Palestin

Itu ap yg wakil dari Malaysia dah buat utk Palestine..mereka sanggup menggadaikan nyawa dorang, tinggalkan anak bini dan keluarga tercinta di Malaysia demi membantu saudara kite kt sane..kalau para pejuang mujahidin Palestine plak, ak xyah nk gtau laa kt sini ap yg mereka dah buat demi negara dorang..dah berdekad lamenye dorang berperang bermati-matian dengan penjajah Israel, demi membebaskan negara dorang nie..perjuangan dorang sgt mulia, dan tiap kali aku tengok wajah2 pejuang mujahidin seperti Briged Izzuddin Al-Qassam (Tentera Penggempur Palestine), tersemat kt hati ak utk join dorang berperang membebaskan bumi Palestine..even tiap2 malam sebelum tido sekarang nie, ak terbayang2 wajah aku bersama2 dengan pejuang Palestine tersebut..rase geram, benci, dan meluat terhadap pengganas Israel membara dalam jiwa ak..tp apakan daya, ilmu serta amal aku xsetanding dorang sume..sememangnya ak nie jauh berbeza dari para mujahidin tersebut dan ak xlayak utk bersama mereka..so, apa yg patut orang2 cam ak lakukan dari Malaysia utk dorang?

1) Berikan sumbangan ikhlas anda kepada tabung Palestine..xkire lah berapa sen yg anda bg, yg penting, niat anda ikhlas utk membantu..even anda rase jumlah 10 sen tu begitu kecil, tp ianya sgt dihargai di sana..dan yg paling penting, apabila anda ditanya di akhirat kelak "Apakah yg kamu lakukan utk agama Allah?", nescaya anda sudah mempunyai at least satu jawapan :) In shaa Allah~

2) Boikot semua barangan buatan Israel Laknatullah dan barangan2 yg memberi dana kepada Israel..even ak sendiri xmampu utk boikot semua barangan tersebut (sbb ak suke minum Milo, Milo tu plak dr Nestle), tp sekurang2nya boikot laa ap yg kite rse mampu..cam Starbuck, McKiller, dan Coca Killer tu, korang xpayah laa beli or pegi ke sane..makan je burger tepi jalan ngn minum je air masak kt umah..dah tentu lebih menjimatkan wang anda dan lebih sihat compare ngn fast food dorang tu..cam ak, ak cuba kurangkan penggunaan Milo tu, try2 minum air masak lak :)

3) Solat hajat dan berdoalah utk mereka di sana..jangan lupe, doa tu senjata orang mukmin..malah ianya senjata yg jauh lg hebat dan canggih dari senjata2 Israel Laknatullah tu..kite xmampu berperang dengan peluru hidup di sisi dorang, tp kite berperanglah dengan mnghantar doa di sisi dorang..senang kan? tp hati kenalah ikhlas semasa berdoa tu..baru laa doa kite tu makbul dan berbisa..so, berdoalah seikhlas dan sekerap yg mungkin :)

4) Amalkan membaca Qunut Nazilah tiap kali selepas solat lima waktu..utk pengetahuan, qunut nie dibaca ketika kaum muslimin terkena bencana, ancaman, penganiayaan, dan penindasan oleh musuh-musuh Allah..berdasarkan hadith riwayat Bukhari dan Muslim, Rasulullah S.A.W membaca qunut nazilah selama sebulan utk mendoakan pembunuh-pembunuh para sahabatnya di Bir Al-Maunah (sila betulkan jika aku tersilap)..so kawan2, pembaca2, amalkanlah qunut nazilah nie, inilah senjata kite..kite patut lebih bangga kerana senjata kite nie ternyata lebih berkuasa dan diiktiraf oleh maha pencipta..In shaa Allah :)

Bagi yg ingin menyalurkan bantuan, tgk gambar di bawah..aku sudah, anda bila lagi? :) aku derma melalui SMS :

Taipkan PALESTIN(Jarak)10(Nilai 10/5/3/1) dan hantar ke 39111.

 

Tuesday, November 20, 2012

What Happen Yesterday on 19 November?

Banyak benda yg berlaku semalam iaitu pada tarikh 19 November 2012..dan kt sinilah ruang utk ak kongsikan ap yang jd semalam kt korang sume..

1st, pengumuman result UPSR bg adik2 yg menduduki exam nie aritu kuar..da la tu, ramai pulak adik2 yg ad kaitan ngn ak dapat result cemerlang 5A..mereka antaranya adalah Muhd Fathi Haikal (kazen aku), Adam Mukhriz (adik bongsu si A yg merangkap adik ipar aku), dan anak2 jiran ak yg ak xtau ape name dorang, dan juga kazen2 ak belah umi ak yg ak xingt name dorang..haha~ pape pon, tahniah and tenkiu uolls, kerana secara xlangsung adik2 sume dah menjadikan tarikh 19 November nie sebagai tarikh paling bersejarah buat uolls..dan sudah semestinya uolls akan ingt kt tarikh nie sampai korang lupe..haha :D


 
2nd, sebuah company perkapalan call ak utk bg ak naik kapal on the spot..kaget ak rase mase tu, xterkata..ak dah laa xready pape lg nk on kapal semalam (lau esok boleh laa)..at least dorang kna bg ak mase sehari dua utk ak ready, packing barang2, kemas balik sume dokumen2, jumpe sanak sedara, and even utk beli tiket bus utk ak ke ibu pejabatnye kt Kuala Lumpur..so, ak mintak utk post pone dulu dan company tu bersetuju..alhamdulillah :)


3rd, semalam merupakan hari kemenangan besar Israel Laknatullah di bumi Malaysia..di mana menyaksikan org ramai berpusu2 beratur utk mendapatkan burger McKiller secara percuma..wahai kawan2 yg baik, pada pendapat ak, itu adalah taktik terdesak mereka menarik perhatian kite utk datang ke franchise mereka setelah usaha kite utk memboikot produk makanan dorang berjaya..baru je kite nk menang, tibe2 kite kalah balik..datang beramai2 kt McKiller, bukan ke tu korang dah sokong taktik mereka? Or mungkin ak yg silap pendapat..wallahua'lam~


4th, semalam merupakan tarikh keramat bg pasangan Kamarolzaman dan Haziah (ibu bapa aku), iaitu kelahiran putera sulung mereka yg handsome, kacak, lagi bergaya, pada 19 November 1989..mereka menamakan ank tersebut Muhd Khalis Bin Kamarolzaman..(actually ak malu nk announce tarikh birthday ak kt orang, so cani je laa kot care nk gtau korang, haha)..so, happy birthday to me..may all my wish will come true..in shaa allah~ azam ak, ak nk jadi lagi baik dari taun lepas..ap yg baik dari taun lepas tu? Hanya Dia dan si A yg tahu ;)


Untuk pengetahuan, si A merancang sesuatu utk "prank" ak di hari kelahiran ak nie..tp perbuatan tersebut berjaya dihidu ak sebelum sempat die menyempurnakan misi die tu..hahaha~ ok, pada awalnye, dari pagi 18/11 tu, smpai pukul 9 mlm, xsekali pon die sebut perkataan birthday ke, ape ke seperti taun2 sebelumnye..dalam kepala ak, ak juz fikir, maybe die saje xnk ckp pape lagi psl birthday ak sbb die bz ngn final year project, tp aku yakin die ingt tarikh 19/11 tu tarikh ape..hehe..pukul 10 mlm lak, die tibe2 ngungkit psl perangai ak yg xberapa elok ngn die sebelum2 nie, dan kitorang almost gaduh..mesej pon dah start pendek2, no more smiley on the text :( pastu dekat2 pukul 12 tu plak, die ckp die da ngantok dan nk tido..ape lagi, ak terus call die..pastu die gelak2 je sepanjang ak call tu..tp still xwish birthday or what..die duk kip saying ckp ngantok, nk tido..tp ak perasan, maybe nie taktik die nk prank ak..ntah cane, die tbe2 ngaku nk prank ak, tp xjadi sbb cm xde effect pon kt ak..hahaha~ ape daa si A, nk prank2 org, blajar laa dulu dr otai nie :P haha..pape pon si A, thanks ye, lawa gmbar kek yg u bg i kt wall tu..mesti sedap lau dpt makan betol2 kn? :D

Monday, November 12, 2012

The Date of 10/11/12

Entry kali nie sesaje je ak tulis utk wish birthday kt si A..sbb lau nk bg hadiah, dah bg awal2 lagi aritu..nk celebrate birthday party, xcukup bajet nk drive pegi kuantan..mesej sudah berpuluh2 send, call pon sudah berjam2..so, even xberapa special, entry nie sajelah buat pengganti :) Here we go~


Sempena dengan tarikh birthday u yg cantik tahun nie, iaitu 10/11/12, dengan panjangnye i ucapkan selamat menyambut ulang tahun kelahiran yg ke-23 buat saudari Amelia Hanim a.k.a Amy a.k.a Nik a.k.a si A, semoga dipanjangkan umur (supaya kite dapat gaduh lagi lame, supaya u dapat dengar i bercerita lagi lama, supaya u sempat tengok i kaya, dan supaya u dapat banyakkan dan mantapkan lagi amal ibadat u yg xcukup), murah rezeki (supaya dapat belanja i makan2 ngn belikan i baju2 lagi, supaya u dapat pergi melancong oversea, dan semoga u dapat graduate 1st class degree seperti yg u hajati), hidup selalu ceria (supaya u dapat lupakan sejarah2 silam yg xbest tu, supaya u look forward dengan  kehidupan u, dan supaya u lebih menghargai ap yg u ad sekarang, family, kawan2, akal dan kesihatan) dan dipermudahkan segala urusan (supaya u dapat belajar lagi tenang, supaya u dapat buat aktiviti harian u dengan lancar tanpa skip amal ibadat, dan supaya u dapat siapkan assignment2 dan final year project on time)..

Nie birthday card utk u

Lau nak hadiah or cake, silalah balik umah dulu ye? Bley u celebrate my birthday plak nanti :D haha~

*actually post nie ak nk post on time 10/11/12, tp nmpak cm post ak kt wall si A nie banyak lak nanti..haha :D pape pon, happy burfday to u !! :)

Sunday, November 11, 2012

I Have No Money !

Macam2 pandangan negatif dan positif ak terima dari org di sekeliling ak sekarang nie..yg positif tu ok laa, yg negatif tu yg xtahan..yes, sekarang mmg ak tengah menganggur, dan xde duit..tp ak xde susahkan korang kn? Wah, time ak senang, korang panggil ak macam2..tukang cop duit lah, orang kaya baru lah..ape kena lah ngn manusia nie kn? Pape pon, korang dah bg semangat utk ak push kehidupan ak sekarang utk maju ke depan !!

Setelah almost 5 bulan ak kt umah tanpa sebarang keje, ak dah xmampu lagi utk buat aktiviti2 yg biase ak buat dulu2..shopping, jalan sane sini, kuar berfoya2..yela, poket dah kempis, nk buat cane..about 30k ak dah spent kt my first car..selebihnya ak buat belanja selama ak kt umah nie..tp nasib baiklah ak ngn si A same2 pegi bukak akaun ASB aritu, so, sempat laa jgk ak saving cket sebelum duit ak abes..cane2 pon ak xkn guna duit tu..bkn byk pon, pastu duit tu utk my future jgk..nk kawen, hehe..so skrg nie, mane2 tabung ak kt umah nie yg ak penah saving dulu2, ak korek balik buat belanja..utk pengetahuan, ak nie xpenah spent duit RM1 kt mane2..tiap kali ak belanja pape, dapat balance yg ad duit RM1, ak letak dlm tabung ak (bekas marjerin Planta)..skrg time xde duit cani, ak bukak blk tabung ak tu, almost RM300 ad kt dalam tu..bley laa ak buat blanja sementara..juz utk topup dan isi minyak kete :) kire okla tu..hehe~


Aktiviti harian ak time xde duit nie, bangun pagi, mandi, makan, pastu online..bukak gmail, check kot2 ade company yg reply application ak, pastu google nama2 company, apply lagi keje..pastu bukak fb, cari lagi lubang2 keje..dah boring, bukak youtube lak, layan top gear BBC smpai tengah hari..pastu amik adik ak balik sekolah, then lunch, smayang, tido smpai petang..bgn smayang asar, then mesej si A..tgk spongebob jap, pastu duk kt belakang umah tengok gelagat kucing2 ak duk main kejar2..kadang2 ak tolong ayah ak bakar sampah kt belakang umah..mlm lak ak sambung online, bukak gmail lagi, bukak fb, bukak youtube..pastu tido..begitulah kehidupan ak sekarang nie selama almost 5 bulan tersadai kt umah..xdatang hasil langsung kn? seriously ak rase cam ak lah manusia paling xguna sekali dlm family ak..

Tapi ak still kuatkan lagi semangat ak utk meneruskan idup ak nie..cewah !! bukannye teruk sgt pon lau nk compare ngn insan2 lain yg lebih lagi merasa kekurangan dari ak..ak nie at least still ad mak bapak, ak lak xde tanggungan pape, cume xsemewah sebelum nie laa, tu je..makan minum still ade, so ap lagi ak nak kn? Alhamdulillah~ Sejak akhir2 nie, after hari raya korban, banyak company yg panggil ak utk interview..sedikit sebanyak dah bg harapan kt ak yg rezeki ak kt laut nie still lagi ad, cume masa je yg menentukan bile ak sail lagi pasni..ramai jgk org yg suruh ak stop keje kt laut, cari keje lain kt darat..mmg ak nak sgt keje kt darat, tp bukan sekarang..ak ad planning utk diri sendiri yg org lain xtahu..ak nk sail lagi utk upgrade experience level ak..seperti yg korang tahu, ak juz study sampai Diploma je, ap sangat laa keje ak lau kt darat tu..gaji dah confirm bawah 2k..so, better ak sailing dulu, get the experience, amik 2nd class or 1st class, baru keje kt darat..tu lah impian ak..sampai ke tak wallahua'lam..haha~

So far ak dah hadir utk interview company APL singapore ngn Gagasan Carriers..alhamdulillah, sume ok, juz tggu dorang panggil je sekarang nie..dapat ke tak tu, hanya Dia yg menentukan..hehe~ pastu ak ada jgk buat part time kt KJwaja Engineering kt Kuantan Port..keje ak jd kuli kt sane, repair2 main engine ngn generator..mase keje kt sane tu ak betol2 menghargai kehidupan ak sekarang..sbb tmpat tnggal yg dorang provide sgt teruk..bilik xde lampu, xde tingkap, xde kipas, xde pape senang citer..juz ad lantai ngn tilam je..dah macam rumah urut pon ad ak tengok tmpat tu, tp lagi teruk..air utk mandi pon xde..keje sehari, pastu kitorang (aku, Malik dan Syer) terus quit dan balik umah mlm tu jgk..hahaha~

Sekarang nie ak juz melepak kt umah, sambung lagi aktiviti2 lame ak, duk online bkk macam2..tp sekarang ak rse agak secure sbb ujung2 tahun nie, agak mudah utk dapatkan keje2 kosong kt laut..org cakap laa..actually ak ad seorang sedara yg keje jd operating manager syarikat perkapalan sendiri..dah lame die suruh ak call die, tp ak je yg segan nak call..bkn ap, ak rase nk usaha sendiri cari keje nie..biarla ap korang nk kate, tp ak rase lau usaha sendiri nie, bile da dapat, lagi puas hati..kn? haha..lagipon ak xde laa terdesak sgt nk pakai duit pon :) yeke? topup fon sendiri pon si A yg tolong topupkan skrg..kah3~ btw, thanks si A sbb memahami diriku yg kesempitan sekarang..insyaallah someday, sume pengorbanan kalian akan ku balas..ayah, umi, dan si A :)

So, pengajaran kt sini, berjimat cermatlah lau time ad duit tu..jgn membazir..ad duit lebih cket, bkk akaun, saving cket2, baru tenang..cam ak sekarang nie haa :P

Thursday, October 11, 2012

Hang in There Little Adam !!

Entry kali nie ak nk share citer pasal kisah menyayat hati seorang bayi bernama Ahmad Adam Syukri..first ak tahu pasal baby nie melalui post someone kt facebook..first time ak tgk picture baby nie, ak tertanya2 dalam hati "nape baby nie jadi cani? ape masalah baby nie? die sakit ape?" So, ak going thru page facebook Ahmad Adam Syukri nie utk mengetahui ape sebenar masalah yg baby nie alami..kat page die, ak scroll2 mouse ak, perhati setiap gambar die yg diupload kt situ..dengan xsemena2, air mata ak mengalir melihat keadaan baby nie..

Bagi yg masih xtahu siapa itu Ahmad Adam Syukri, die merupakan seorang bayi comel berumur 7 bulan, yg dilahirkan pada 4 Mac 2012 tanpa sebarang kecacatan fizikal..namun, takdir Ilahi telah menyebabkan sesuatu terjadi ke atas dirinya dan juga keluarganya..sewaktu dilahirkan, Adam lahir secara vacuum dan keluar dalam keadaan flat dan kekurangan oksigen..scan MRI pada 9 Mac 2012 menunjukkan otak Adam mengalami brain damage (severe HIE) atau lebih dikenali sebagai kerosakan pada saraf otak..Adam tidak pandai menelan air liur dan disebabkan itu, die terpaksa bergantung pada mesin suction utk menyedut air liur dan kahak di dalam rongga hidung dan mulutnya..Adam juga terpaksa bergantung kepada mesin oksigen utk terus hidup..kedua2 belah mata Adam mengalami luka dan tidak dapat berfungsi..begitu juga dengan telinga kanannya yg tidak dapat mendengar kerana mengalami kerosakan pada bahagian dalam telinganya..doktor pakar mengesahkan Adam akan terlantar seumur hidup dan peluangnya utk hidup dan berjalan seperti kanak2 normal lain amatlah tipis..doktor pakar tersebut mengklasifikasikan kerosakan otak Adam sebagai kematian saraf otak..






Berat mata memandang, berat lagi bahu yg memikul..begitulah yg dialami oleh Adam dan keluarganya..pagi semalam ak mengikuti kisah dorang melalui MHI (Malaysia Hari Ini), di mana MHI telah mnjemput kedua orang tua Adam ke studio..ibunya telah berkongsi segala kisah pahit manis hidupnya sepanjang membesarkan Adam..berikut adalah antara kisah yg ak dengar melalui ibunya semalam..

Ibunya terpaksa bercuti tanpa gaji demi menjaga Adam yg terlantar sakit..kos utk menampung perubatan Adam setiap bulan amatlah tinggi, iaitu sekitar RM 3000 sebulan..pendapatan bapanya pula tidak cukup utk menampung perbelanjaan perubatan Adam dan pernah suatu ketika, mereka kehabisan susu utk Adam..ibunya terpaksa menahan malu meminta ehsan dari orang ramai semata2 utk membeli susu kepada Adam..ada jg insan yg sudi membantu, dan ad juga yg memberi seribu satu alasan..kesusahan ini telah memaksa ibunya utk berhutang dengan ceti bagi menampung keperluan Adam dan bg kos perubatannya..

Sewaktu ditanya oleh pengacara MHI mengenai cara penjagaan Adam kt rumah, ibunya menceritakan bahawa Adam tidak boleh dibiarkan bersendirian walaupun hanya satu jam..pernah satu ketika, ibunya yg kepenatan tertidur hanya sejam, dan apabila terjaga, Adam sudah pon kebiruan kerana tidak dapat bernafas..susah kn nk jaga Adam? Ada satu ketika juga, pernah blackout di kawasan perumahan mereka..seperti yg anda tahu, Adam bergantung sepenuhnya pada mesin2 utk terus hidup..so, mesin2 tersebut stop semasa blackout..Adam tidak dapat bernafas kalau mesin2 nie xberfungsi..maka, ibunya sanggup berkorban utk Adam dimana die telah menyedut air liur dan kahak Adam bg membantu Adam bernafas semula sebelum membawanya ke hospital..seriously, air mata ak mengalir setelah mndengar kisah yg ibu die citer nie..

Bagi sape2 diluar sane yg sudi membantu Adam, anda bolehlah menyalurkan sumbangan anda ke akaun ibunya..sekurang2nya, setiap sen yg anda salurkan, dapat membantu Adam dan keluarganya mengurangkan beban dan menjadi saham akhirat utk anda kelak..InsyaAllah~

AHMAD ADAM SYUKRI

NORAISYAH MD MALENA
LOT 432 TAMAN SUSUR JAMBU
JALAN JAMBU SELATAN
96100 SARIKEI SARAWAK

MOBILE : 013-3439702
02040007292201 CIMB BANK
NORAISYAH MD MALENA

Tuesday, October 9, 2012

World of Ghost Ship

Entry kali nie sesaje je ak rase nk share pasal kapal2 hantu yg ak tau kt korang..mne tau kot2 pasni korang nk sailing ke, kot terserempak ngn kapal2 yg ak citer nie, bley jgk korang amik gambar kapal2 tu..lau berani, try follow kapal tu, then naik..mne tau kot jumpe harta karun ke..hehe~

The Octavius
Kisah pasal kapal nie bermula dari tahun 1775 lagi..kapal nie dijumpai kt area Greenland oleh sebuah kapal whaler Herald (kapal penangkap paus)..kapal tu dikatakan sail tanpa arah dan keadaan layarnye agak teruk sbb da koyak2..dorang decide utk boarding kpl tu utk kenal pasti samada kapal tu still ad orang kemudi atau tidak..atas kapal tu, dorang jumpa mayat2 yg beku and almost perfectly preserved..dorang juga turut menjumpai mayat kapten kapal tu yg still lagi duduk kt meja dlm cabin die, dgn pen yg still lg kt tangan die, maybe sebelum die frozen tu, die tgh nk isi log sbb captain's log ad kt depan die..dlm bilik tu jgk, dorang menjumpai mayat wanita ngn mayat kanak2 lelaki kt atas katil..lepas dorang ambil captain's log, dorang terus beredar dr kapal tersebut..berdasarkan captain's log, entry last yg tertulis kt situ adalah pada tahun 1762, means, kapal tu dah 13 tahun drifting kt kawasan Artik..

The Octavious

Schooner Jenny
Kapal kecik nie dikatakan membeku kt laluan berais di Drake Passage pada lewat tahun 1823..kapal nie dijumpai oleh sebuah whaler Hope pada tahun 1840, dengan keadaan sume crew kapal yg mati membeku..same cam keadaan The Octavius jgk..dorang berjaya mnjumpai captain's log, dan kt last page bertulis "May 4, 1823. No food for 71 days. I am the only one left alive"..kapal nie mempunyai tujuh orang crew termasuk seorang wanita, dan seekor anjing..crew whaler Hope telah menyemadikan kesemua mayat Schooner Jenny kt laut..kisah mengenai kapal nie telah diabadikan di dalam puisi Asutralia "The Ship of Ice"..

Schooner Jenny

S.S Ourang Medan
Maksud name kapal nie adalah Orang Medan..kapal nie merupakan kapal kargo Belanda yg telah menjadi shipwreck di perairan Indonesia selepas semua crewnya mati dalam keadaan mencurigakan..kisahnye bermula pada tahun 1948, dimana dua buah kapal Amerika yg melalui Malacca Straits (selat Melaka) menerima distress messages dr kapal Ourang Medan..beberapa code morse yg diterima termasuklah "All officers including captain are dead lying in chartroom and bridge. Possibly whole crew dead." then diselangi dengan mesej2 yg tidak dpt difahami, diikuti oleh mesej terakhir "I die." then terus senyap..beberapa ketika kemudian, kapal2 nie pon tibalah di lokasi di mana kapal SS Ourang Medan menghantar mesej utk misi menyelamat..SS Ourang Medan dikatakan tidak mengalami sebarang kerosakan..apa yg dorang jumpe kt atas kapal tu hanyalah beberapa mayat yg bergelimpangan, termasuklah bangkai seekor anjing dalam keadaan posture yg teruk..tiada yg terselamat, dan tiada kesan cedera pada mayat2 tersebut..selepas itu, api dikatakan tiba2 menyala di bahagian kargo, memaksa anggota2 menyelamat turun dr kapal tersebut..kapal itu pon meletup, dan terus tenggelam..kejadian sebenar yg menimpa crew kapal SS Ourang Medan kekal menjadi misteri sehingga sekarang..

SS Ourang Medan

The Bel Amica
Kapal nie dijumpai di pesisir Pulau Sardinia berdekatan Punta Volpe, Italy pada 24 Ogos 2006..pasukan coast guard Italy menjumpai kapal nie tersadai di tepi pantai tanpa crew..pasukan coast guard tu pon naik atas kapal tu dan bawanya keluar dari pesisir..once dorang naik kapal tu, dorang menjumpai makanan Arab yg separuh terusik, peta Afrika Utara berbahasa Perancis, beberapa longgok baju dan bendera Luxembourg..tiada sebarang dokumen yg dijumpai di atas kapal tersebut..

The Bel Amica

Kobenhavn (Big Dane)
Kapal nie merupakan kapal layar terbesar yg pernah dibina pada mase tu, dan digunakan sebagai naval training vessel..pada pelayarannye yg ke-sepuluh, iaitu yg kali terakhir pada 21 September 1928, seramai 75 orang crew dan seorang kapten menyertai pelayaran tersebut..mereka berangkat dari Europe untuk menurunkan kargo berupa kapur dan simen di Buenos Aires dan mengambil kargo lain utk dibawa ke Melbourne..dan selepas itu pulang semula ke Europe dengan kargo lain dari Melbourne..pada 17 November 1928, mereka selamat tiba di Buenos Aires..selepas itu, pada 14 December 1928, mereka berangkat utk ke Melbourne..perjalanan mereka dijangka smengambil mase selama 45 hari dan pada tarikh mereka sepatutnye, kapal mereka masih lagi tidak kunjung tiba..menurut sebuah kapal steamer William Blumer, mereka pernah bertukar2 mesej dengan kapal tersebut pada 14 December 1928 di Tristan da Cunha, Atlantic Ocean..dikatakan perjalanan mereka adalah menuju ke lokasi yg same..pada mlm tersebut, steamer William Blumer cuba utk mnghubungi lagi Kobenhavn tp xde jawapan..start dari mlm tu, xde pape lagi yg dpt didengari dari Kobenhavn..kehilangan kapal tersebut kekal menjadi misteri sehingga sekarang..

Kobenhavn (Big Dane)

So, inilah sedikit sebanyak citer mengenai kapal2 hantu yg ak tahu..actually byk lagi yg ak tau seperti Mary Celeste, The Flying Dutchman, The Lady Lovibond, The Palatine Light, The Caleuche, dan lain2 lagi..tapi ak xberminat sangat utk citer pasal kapal2 tersebut sbb ak rase ianya sekadar mitos dan lagenda sahaja..hehe~ ap yg ak citer kt atas tu merupakan yg betol2 berlaku (aku rase laa, sbb based kt bahan2 bukti yg orang jumpe)..so, that all yg ak nk share ngn korang, enjoy reading....and for sailors, enjoy sailing =)

Monday, October 8, 2012

My Daddy's Project II Continue (Homestay)

1st thing yang ak nak tengok bile sampai kt umah nie, adalah homestay2 ayah ak..adik2 ak kalut gtau ak, yg ayah ak dah tambah 2 bijik lg umah kt blakang tu mse ak kt atas kapal..lau dulu, sebelum ak sailing, juz ad sebuah je rumah projek homestay ayah ak nie..tp sekarang dah ad tiga buah..siap sekali ngan landskap and pagar..mmg berbeza ngn apa yg ak tengok sebelum ak pegi dulu..ntah bape plak laa modal yg ayah ak dah kuarkan utk projek die nie..pape pon, entry kali nie just nk promote projek ayah ak nie kt u all..lets take a look =)

Homestay Damai :-
  • Dua bilik (bilik tidur dan bilik air)
  • Dilengkapi dengan kemudahan2 seperti penyaman udara, televisyen, pemanas air (untuk shower), cerek elektrik, dan perabot (satu katil saiz master, kerusi santai, meja)
  • Harga : RM100/day
Pandangan depan Homestay Damai

Master bed

Perabot yg simple

Ruangan persendirian @ bilik air

Homestay Mok Teh :-
  • Satu ruang rehat, dua bilik tidur, dua bilik air, dan balkoni / anjungan
  • Dilengkapi dengan kemudahan seperti kipas syiling di setiap bilik, pemanas air (untuk shower), cerek elektrik, televisyen, peti ais, dan perabot (dua katil saiz master, kerusi santai, meja, rak)
  • Harga : RM250/day
Pandangan hadapan Homestay Mok Teh

Ruang anjungan santai

Bilik tidur 1

Bilik tidur 2

Antara kemudahan yg disediakan

Kopi Radix pon ada tau..hehe

Ruang rehat

Tangga depan Homestay Mok Teh

Lagi satu rumah yg 1st ayah ak buat, dah pon ak promote dlm entry sebelum nie..sila klik pada link di bawah utk melihat semula rumah 1st tu..nama rumah yg 1st tu adalah Homestay Pok Teh, harganya cume RM150/day..pape u all boleh lah contact ayah ak utk booking or bertanya dengan lebih lanjut mengenai homestay tersebut..nie no fon ayah aku 019-9324223 =)

http://goodpirate123.blogspot.com/2011/10/my-daddys-project-ii-homestay.html

Gambar kt bawah nie plak adalah next projek ayah ak..ak pon xsure ap yg die nk buat lg kt belakang tu..sekarang tapak tu jadi tempat parking kete bg pelanggan2 homestay kami =) Okeh, sekian saje utk entry kali nie~ Assalamualaikum...


Thursday, October 4, 2012

My First Car

Tengok tajuk pon sure korang da tau ap ak nk citer kan? haha..yup, kali nie ak nk citer pasal my first car yg ak beli hasil titik peluh ak sendiri sepanjang sail 8 bulan aritu =)

2nd day ak kat umah, mase tu hari Jumaat, ak ajak ayah ngn umi ak kuar utk survey kete yg ak nk beli..pagi2 lagi ak bangun, mandi, trus gtau dorang hasrat hati ak nie..semangat gile kn? haha..xsempat rest lagi dari turun kapal, da terus nk cari kete..yela, kete umi ak yg selama nie ak selalu naik, ayah ak dah jual..so, xde kete laa utk ak guna pasni sepanjang ak cuti..mau xtension, kete nie umpama nyawa bagi ak kt umah nie..hehe..so, kitorang pon bersiap2 then kuar lah pagi jumaat tu same2..

1st kedai yg kitorang pegi, kt kedai Mazda..kt situ ad laa beberapa buah kete yg dah di'suggest' oleh seorang akak dealer nie utk ak..antaranya Mazda 3 (hatchback and sedan), Mazda 3 MPS, dan Mazda RX-8..kate akak tu, ramai orang2 kapal beli kete Mazda, sbb kualiti dan harga yg berpatutan..so, ak pon tinjau2 laa kete2 yg akak tu suggest kt ak nie..dlm byk2 kete nie, ak tertarik dgn Mazda 3 MPS, sbb kelajuan dan size kete nie yg kecik..tapi harga lak cam xberpatutan..haha~ juz tinjau2 je laa..try duduk, tgk interior, engine..fuhh, mmg memukau..kalau laa bley test drive, kn best..hehe..pastu ak tgk plak Mazda RX8..kete nie mmg nmpak sporty gile, 2 pintu, kaler plak merah, mmg rse nak amik je kete tu..pk punya pk, better ak survey kete lain dulu sbb ak xpernah terlintas pon nk beli Mazda..sbb kete impian ak since atas kapal lagi adalah Volkswagen Golf GTI =)

Mazda 3 MPS

Mazda RX-8

Mazda 3 sedan

Kedai kedua kitorang pegi, adalah kedai yg jual kete2 import yg recond dan 2nd hand..kt sini, macam2 jenis kete idaman hati ad dijual..antaranya Nissan Skyline GTR, Nissan Fairlady, Golf GTI yg aku nak pon ade..terus ak xtengok kete lain dah..dealer kt situ suh ak test drive..engine newly install dan fully upgrade katenye..ape lagi, peluang terhidang..terus ak start kete nie, then drive..ak mmg sangat2 puas hati ngn engine kete nie, pick up gile..sayangnye, interior kete nie amat buruk..dashboard calar balar, steering cover da kopak2, radio panel pon cam dah buruk..yang baru cuma lah leather seat yg dah di upgrade ke Recaro semi bucket seat..ayah ak bisik kt ak, lau nk golf yg baru, kena tgk kt Kuantan, sbb mase tu ad pameran Volkswagen kt Kuantan..tp ayah ak nie asyik bz je keje, tah bile laa nk pegi Kuantan..ak lak xsabar nk ada kete sendiri..pk punya pk, ak decide laa utk sauk je kete nie..kitorang pon discuss laa ngn dealer situ, die bg hrga 130k..kitorang pon setuju, sbb harga still bley runding lagi..esok kitorang akn bawak segala dokumen utk deal pasal kete tu..kire mmg da 80% setuju nk amik kete tu laa..dalam kete, ak still lagi discuss ngn ayah ak pasal kete tu..umi ak xpuas hati ngn kete tu sbb interior buruk sgt..perasaan ak pon da makin berbelah bagi..samada nak atau xnak..

Nissan Skyline GTR

Golf GTI

Nissan Fairlady

Nak dijadikan citer, ayah ak pon bawaklah ak ke sebuah lagi kedai kete..ayah ak ckp, die ad berkenan kt sebuah kete nie..dan maybe sesuai ngan ak..tp xsure laa, kena ak tgk sendiri kete tu..kawasan tu banyak kedai kete..so, mula2 kitorang ke kedai yg ad kete2 Ford dan Toyota..ayah ak suggest Ford Fiesta kt ak..ak tilik punya tilik, almost suke jgk kt kete nie..tp nmpak cam ramai sangat lak orang duk pakai..ayah ak pon ckp camtu jgk..actually, ak ngn ayah nie punyai taste yg same..kitorang xberapa minat sgt ngn kete yg org dah ramai pakai kt atas jalan..kononnye nk lain dari yg lain laa..hahaha~ so, kitorang survey kt Toyota plak..kt situ, xde satu pon kete yg berkenan kt hati ak..sbb Toyota 86 still lagi xde kt situ mase tu..then kitorang pon beralih laa ke kedai KIA plak..ayah ak cakap, aritu die penah tgk satu kete KIA, tp xsure KIA ap, cun jgk katenye..sampai je kt situ, ayah ak tunjuk kt ak kete yg die tgk tu..oooo, KIA Forte Koup upenye..ak penah tgk kete nie mase kt pameran kt Penang aritu..so, ntah cane, ak pon decide utk beli kete nie..harga pon berpatutan, pastu look sporty..so, sauk je laa~ =)

Toyota 86

Ford Fiesta

Dan kt bawah nie laa kete yg ak beli, my fisrt car..even kete ak nie xlaa semahal cam kete orang2 lain, tp ak still berbangga dan berpuas hati..sbb ak beli kete nie guna duit ak sendiri, hasil titik peluh ak keje selama 8 bulan aritu =) hehehe~

Nie lah kete ak tu :)

Saturday, September 29, 2012

Finally at Home

Ak sign off dari kapal pada tanggal 6 Jun 2012, pukul 5 ptg..mase nk balik tu, disebabkan sume sekali nk balik, bot service terpaksa berulang alik beberapa kali dari kapal ke jeti..dengan barang2 yg maha banyak, orang pon ramai, maka terpaksa laa bot laju tu berulang banyak2 kali utk punggah kitorang ngn barang2 kitorang sume tu..ak bernasib baik sbb dapat naik bot at 1st round..ak dapat naik awal sbb sume machinery ak dah pon dihanding over kt new chief engineer tu..so, xperlu lagi utk ak stay lame2 kt situ..lagipon new crews dah pon boarding kapal ak mase tu, penuh sesak kapal ak ngn orang2 baru..kebanyakannya warga Bangladesh..


Bile sampai kt darat tu, kitorang tggu each other sehinggalah last man yg turun dari kapal tu turun..pastu barulah kitorang bersama2 pegi kt pejabat imigresen, amik passport ngan discharge book..pastu, kitorang saling bersalaman, then gerak on our own..disini, sekali lg MISC Berhad menunjukkan keperihatinannya terhadap kitorang, dimana kitorang yg tinggal jauh dr Penang diberikan hotel utk bermalam pd mlm tu..esoknye, flight menanti kitorang pula utk kitorang pulang ke kampung halaman masing2..thanks MISC Berhad :) kali nie mmg ak btol2 puji keperihatinan MISC terhadap kitorang..hehe~ Malam tu, dapat jgk laa ak tido kt atas darat..no more generator sound, no more alarm sound, no more rolling or pitching..esok, ak nk cari tiket bus, then balik umah..xmau naik flight, gayat..hahahaha :P

Esoknye, pepagi buta lagi ak bangun, solat subuh, then terus gerak cari teksi ke terminal feri utk ke Seberang Perai..sampai je kt terminal bas, ak terus beli tiket bas utk ke Kuantan..nape ak ke Kuantan? Sbb si A da lame menunggu ak kt sane..actually, die da abes cuti since 2 Jun lagi, tp die tggu ak off semata2 nk balik same2 ngan ak..hehe~ Alhamdulillah, Allah permudahkan segala urusan ak pagi tu..tiket bas ad, awal pulak tu, kol 11 tgh hari..pastu, ak naik buas ngn mmber2 kapal ak, Jiloi ngn Azrai..dua2 orang nie merupakan steward kt atas kapal ak..maka bermulalah perjalanan ak pada pagi tu..xsabar rsenye nak balik umah..almost setahun xtgk umah ak..huhu..

Perjalanan ak penuh dgn delay, mula2 kt Ipoh..then kt KL..pastu bile smpai kt Kuantan, bas yg ak naik tu breakdown plak..almost nk sampai terminal Kuantan da pon..adoiii..mse tu dah pukul 10 mlm..ak turun bas tu, then trus naik teksi ke terminal..kt situ, ak sewa bilik kt sebuah hotel kt tepi terminal..ak pon da lupe name hotel tu, puas ak google, xjumpe..hehe..hotel budget je..yg mahal ak xmampu + malas nk cross jalan besar kt situ..pape pon, dapatlaa ak bermalam kt situ sebelum balik ke Kelantan esok bersama2 ngn si A..tiket ke Kelantan dah pon dibeli oleh si A beberapa minggu lepas lagi..nasib baiklah ak dpt balik on time, lau tdk mmg cian laa kt die..sanggup stay lame tggu ak, tiket pon dah beli 2 keping, last2 balik sorang2..tak ke haru biru ak rase nnti~

Pagi tu, ak bangun dgn penuh semangat..1st, sbb nk balik Kelate..2nd, sbb dpt balik same2 ngn si A..haha..excited gile~ siap je mandi2, breakfast lebih2 kurang, ak terus check out hotel tu then tnggu kedatangan si A..tiket kitorang pukul 10 pg..mse tu bru pkul 8.30 pg..tepat pkul 9pg, si A pon sampai kt situ..ak beli bihun goreng utk kitorang buat bekal mse perjalanan nnti..ingt nk mkn same2 atas bas, tapi dua2 malu nk mkn sbb ad org kt tepi kitorang, so kitorang pon tahan laa lapar pg tu until laa bas stop kt R&R..perjalanan balik selama 5 jam tu langsung xterasa..sepanjang perjalanan ak duk bercerita mcm2 kt si A..dah mcm 10 taun xjumpe..even die cam nk terlelap pon ak kejut die bgn, suruh dgr ap yg ak nk ckp..tah ape laa org sebelah cakap kt ak mase tu, ak xamik peduli..janji rindu ak dapat ak lepas hari tu..hahaha~ :P mmg xtido langsung die sepanjang perjalanan tu..kah3..nmpak je mata die pejam cket, ak panggil, pejam cket, ak hempuk tangan die ngn sweater..cian die :D

Tepat jam 3.00 ptg, kitorang pon tibalah ke Kelantan..si A turun kt Pasir Puteh, abg ipar die da ready tggu die kt situ..ak plak turun kt Peringat, ayah ak da ready utk amik ak kt situ..haha~ rse excited gile bile tgk kete ayah ak duk tggu kt situ..berlari2 ak naik kete, nk jumpe ayah ak..terus ak salam, then mulut ak start celoteh kt ayah ak plak..td si A, skrg ayah plak jd mangsa..haha..maklumlaa, da berabad xjumpe kn :P So, tamatlah sudah journey ak ngan MISC Berhad..sampai situ saje kisah sailing ak..pasni ak sendiri pon xsure kemana ak akan pegi..di manakah rezeki ku lepas nie? Wallahualam :) Sesungguhnye, ap yg drancang oleh Allah itu adalah sebaik2 perancangan...

Saturday, September 15, 2012

Farewell MISC Berhad

Setelah sekian lame menunggu since episod2 lepas, akhirnye buyer dr company yg nk beli kapal kitorang nie telah menghantar dua org wakil mereka utk buat familiarization kt atas kapal nie..sorang kapten dan sorang lagi chief engineer..based kt dorang punya particular, dua2 mat saleh nie dah banyak pengalaman sailing..dan macam2 kapal dorang penah sail..so, ak harap xde masalah sgt laa bile nk handing over machinery kt die nnti :)

Chief engineer buyer nie start buat familiarization secara berperingkat-peringkat..mula2 sekali die tgk pasal main engine, ape lagi, kalut laa 2nd engineer ak duk explain pasal main engine kapal ak nie..start dari care nk start, hinggalah ke spare part..sume bnda die kena tau, cam common masalah engine tu, ap yg kitorang penah overhaul, masalah terbaru yg kitorang hadapi psl engine tu, dan mcm2 lagi laa..satu hari tu mmg juz utk main engine je..pastu die nk kitorang test start main engine by bridge, control room and local..alhamdulillah, sume ok..pastu die tny pasal generator plak, same je cam main engine, dari care nk start sehinggalah ke spare part 3rd engineer gtau kt die..4 hari nie, mmg juz utk main engine ngn generator je..sbb bile da siap explain, esoknye die tny lagi, soalan same..adoiii, mamat nie bukannye nk tulis ke ap benda yg kitorang explain..pastu serabut duk tanya soalan same plak..sabar je la~ ok, skrang dua benda penting da settle..

Seterusnya die tanya pasal compressor, purifier, pumps, boiler pastu sume emergency equipment..itu bab machinery..2 mnggu jgk nk settle sume tu..pastu die tanya plak pasal inventory chemical and lubrication..alhamdulillah, sume benda yg kitorang explain kt die, die ckp ok, good, very good :D mmg hepy sgt..da terbayang daa kitorang akan sign off beramai2 soon..haha~ machinery lak sumenye ok bile test depan die..seakan2 paham yg kitorang nie sume xsabar nk balik..alhamdulillah..pastu bile da siap explain sume machinery kt die, rutin harian kitorang makin rilek..pagi2 kitorang turun keje, juz utk isi mase lapang je..turun kol 8 pagi, buat2 air, sembang3 sampai tgh hari..ptg lak kitorang da xturun daa, juz stay kt dalam bilik..tgk movie, online facebook, memancing..begitulah seterusnya sehinggalah kitorang sign off..tapi masalah sangat3 bile nk sign off nie..sbb xde exact date yg tepat..bape kali daa cancel, xjadi balik..ak rase da lebih 3 kali cancel..3 kali jgk laa ak tension sbb da beberapa minggu siap packing after tau bile nk balik, last2 xjadi..last2 kitorang juz berserah pada takdir..bile tiba mase kitorang dapat balik, balik la kitorang..tension gile mase tu..nasib baiklah family ak dan si A kuatkan semangat ak nie..tidak, mmg ak da lower lifeboat, balik sendiri..haha~ 8 bulan beb, da laa asyik kena pressure je ngn orang2 atas..ops..hehe..

Tanggal 6/6/2012, hari yg sangat bermakna buat kitorang..tarikh keramat dimana menyaksikan crew2 dua buah kapal tamat perkhidmatan dari company kesayangan dalam mase yg same..seramai 64 orang (ak rase laa, xbilang lak bape orang mase tu) sign off dalam mase yg same..kali nie kitorang sure dapat sign off..beg2 pon kitorang da siap punggah letak kt bawah..standby utk bot datang pick up kitorang..TETAPI, kitorang received satu lagi berita yg paling best..kitorang xjadi sign off hari tu !!! Perghh, rase cam nk bakar je kapal nie..alasannye, dorang nk buat survey lagi sekali sbb result aritu dorang xpuas hati..maybe esok or lusa kitorang baru dapat off..mmg ak rase bagai nk meletup mase tu..bukan ak sorang je tension, satu kapal tension mase tu..barang2 kitorang da siap letak kt bawah kot, pastu kitorang sume da siap2 daa pakai lawa2, siap2 nk balik umah..kitorang pon juz tggu kt bilik sambil tgk movie..nk tenang2 kan jiwa yg da serabut..tepat pukul 2 ptg, satu announcement dibuat, announcement tu menyatakan yg kapal kitorang da 100% handing over kt buyer company, dan perjanjian dah pon ditandatangani..ALHAMDULILLAH~ :D Perasaan mase tu mmg sangat2 happy, diluar jangkaan sbb kitorang sume ingat da xjadi balik daa hari tu..mmg hepy..sume crew bersorak2 gembira, mmg riuh rendah satu kapal duk sebut "BALIK, BALIK, BALIK"..

Sebelum balik, kitorang sempat bergambar kenang-kenangan..sbb itulah last day kitorang berada di kapal MV Bunga Teratai Tiga a.k.a MV Indus (nama baru yg diberi oleh buyer company)..ak punya career ngn company ak nie, tamat pada tarikh nie..thanks company, kerana da banyak beri rezeki utk ak, da mengubah cara hidup ak, sehingga ak mampu berdiri sampai sekarang dan mampu membeli kereta sendiri..thanks MISC Berhad !! U r the best company (sbb ak penah join company nie je so far, so nie lah company terbaik bagi ak)..ak xkan lupa segala kenangan ak bersama ngn company nie, crew2 sume baik2, caring, friendly, da cam keluarga daa ak rase..sedih, happy, sume bercampur aduk..pape pon, proud to be MISCian even sekarang bergelar ex-MISC worker..


Thursday, September 13, 2012

My Career at End Part 3

Bile keje da makin kurang, kapal plak almost nk kena jual, pegawai2 atasan atas kapal nie iaitu geng2 top four (kapten, chief mate, chief engineer, 2nd engineer) dah pon sepakat utk bg shore leave kat sume crew pada tiap2 weekend..2kali seminggu..tp xsume laa yg bley turun serentak, kena gilir2..satu hari tu juz 10 orang yg bley turun, yg lain remain atas kapal, standby in case of emergency..so, tiap2 weekend laa kitorang bley kuar pasni..geng2 yg slalu shore leave ngan ak, Mad or 3rd mate Farid..jarang2 skali ngn 3rd mate Yusri..sekali je kitorang berempat dpt turun shore bersama..slalunya berdua laa, samada ak ngn Mad, or ak ngn Farid..


Selalunya sblm turun nie, kitorang dapatkan dulu permission dr chief engineer or 2nd engineer..bile permission da dpt, kitorang pon siap2 laa utk turun..pastu tggu ketibaan bot service yg bakal mnjemput kitorang kt kapal nie..selalunya kitorang naik bot yg dah disewa oleh company..free of charge je, tp kelajuan bot tu mmg hampeh..setengah jam tu mmg atas bot je..lau kapal anchor kt luar, sejam jgk laa kitorang atas bot..shore leave plak limited time je..xpenah smpai mlm..kadang2 dr pukul 12 tgh hari smpai pukul 5 je..tp xpela, bersyukur laa dr xleh turun darat langsung kn? hehe..bile da dapat turun kt darat nie, macam2 benda laa rase nk beli..lagi2 bile duit dalam akaun da lame xdisentuh..da 6 bulan sail, nie baru nk check duit dlm akaun..tgk je riban2 camtu, tangan mmg gatal laa nk cucuk kuar..ape lagi, enjoy laa..tiap2 kali kuar, mesti masuk cinema, tgk movie, pastu pegi shopping sane cni, makan sane cni..kadang2 tu ak beli barang2 yg xde faedah, cm mainan, hiasan2..lau mi ngn ayah ak tau ak duk bazir duit cani, komfim laa kena ceramah~ haha..

Itu kisah mase ak dapat shore leave..berita terbaru, kitorang dapat pulak overnite 3 hari 2 mlm..ini sume atas jasa baik pihak2 atasan atas kapal nie..ap lagi, terus booking flight utk ke KL..ak gtau si A yg ak akan ke KL soon, tiket flight pon da tempah..lagipon tarikh tu saje ak pilih sbb same date ngn our anniversary..and definitely, si A xperasan ngn tarikh tu..haha~ opss, jgn marah ye si A? pastu ak inform family ak pasal plan ak utk ke KL..dorang pon excited nk datang KL jgk termasuklah adik2 ak yg sorang duk kt Bangi, dan sorang lagi yg duk kt Melaka..ak lagi laa excited sbb family ak sanggup nk datang jauh2 dari Kelantan semata2 nk jumpe ak..7 bulan daa xjumpe dorang,,sape xrase rindu kn? seminggu sebelum tarikh flight, ak dah pon siap2 packing..semangat gile..rase cam da nk sign off pon ad..sbb ak packing mane2 barang yg ak nk bawak balik umah, nk bg kt family ak, dua beg besar jgk laa..nnti ak betol2 nk sign off, senang laa sikit, barang da xbanyak..

Bila tiba hari kejadian, kitorang seramai 12 orang yg terlibat utk turn overnite hari tu pon get ready kt gangway, tggu bot service datang amik kitorang..after da sampai kt darat, sape2 yg da tempah tiket flight, van datang utk pick up kitorang ke airport plak..sume nie kitorang bayar sendiri..smpai kt airport, trus naik flight, then fly ke KL..ak terus gerak ke Bangi, si A pon dah on the way ke Bangi from Kuantan..family ak plak dah sampai kt situ since semalam lagi..ak nnti akn stay ngn fmly ak, si A plak tggal kt umah akak die kt situ..then acara yg dah di plan oleh kitorang sume pon bermula..ak, si A, Yat, Ain Musa, ngn adik2 aku bergerak ke Sunway Lagoon, then ke Alamanda, tasik Putrajaya, ke Melaka utk hantar adik laki ak, dan lain2..xbyk tmpat yg kitorang bley pegi memandangkan waktu ak kt darat nie sgt singkat..ak sempat hantar si A ke Kuantan by bus mlm last tu..1st time naik bus same2..perjalanan selama 3 jam tu mmg xtrasa..haha~ kalaulah perjalanan kitorang lagi jauh, kn bagus..mmg sedih bile event da nk abes..mlm tu jgk ak bertolak ke Bangi..esoknye ak naik flight, then ke Penang smula, then balik ke kapal..

Itulah antara aktiviti kitorang sepanjang lay up kt Penang nie..3 bulan kt Penang, sume makanan org Penang ak da mkn..byk tempat ak dah pegi..duit pon makin byk habis..aktiviti kitorang bermalas-malasan kt atas kapal pon berjalan seprti biase sehinggalah kapal nie terjual..kitorang juz tggu buyer hantar wakil dorang yg 2 orang tu ke kapal nie..Insyaallah, awal bulan Jun, kitorang dapat balik beramai2 and end up our career in MISC Berhad~

Wednesday, September 12, 2012

My Career at End Part 2

Ak pon keje cam biase..lgpon kapal still lagi sail, cume bilangan kargo makin berkurangan..pastu kapal kitorang kena angkut segala kontena2 refer kosong dari negara2 luar kepunyaan company ak utk dibawa pulang ke Malaysia..bg engine crew, keje2 seperti maintenance dan paperwork still lg diteruskan seperti biase..


Di penghujung bulan February, kitorang dapat berita yg kapal kitorang akan lay up kt Penang..bagi sape2 yg xtau, lay up nie di mana kapal kitorang xkan sail ke negara2 lain utk tujuan bisnes lagi daa..kapal kitorang akan stay kt Penang nie sampai laa further notice..xgerak2 kecuali lau minyak or provision da almost abes..lau nk bunker minyak, barulah kapal kitorang gerak masuk port..selesai, kitorang gerak balik ke lay up point, then stay kt situ..cmtulah seterusnya~


Aktiviti kitorang sepanjang lay up nie, pagi tu turun cam biase, buat keje2 maintenance, pukul 5 ptg abes keje, naik bilik..malam plak kitorang memancing, tgk movie ramai2, main masak2, pastu tido..begitulah juga keesokan harinya..keje2 maintenance plak makin lame makin berkurangan sbb main engine xrunning..sebelum tu mmg mencanak jgk keje, repair sane cni..so makin lame, makin kurang keje..tapi keje kitorang bertambah serabut bile dapat berita dari ofis, yg kapal kitorang akan disurvey oleh buyer dari company luar..dorang berminat utk beli kapal kitorang nie..pebagai persediaan kitorang kena buat sblum buyer inspector datang..utk engine department, tiap machinery kena make sure bley running smooth, segala running hour and maintenance record and manual kena susun elok2 utk rujukan, pastu kena pastikan kebersihan engine room terjaga..

Kitorang pon bertungkus lumus laa buat keje2 nie sume..masing2 cuba yg terbaik utk pastikan machinery masing2 berfungsi dgn baik..3rd engineer Abbas ngn generatornya, 4th engineer Aizzul ngn purifier dan compressornye, lecky Syadan ngn segala electrical dan safety equipment ngn lampu2nya, Mad ngn boilernye, Fateh ngn pumpnye, ak plak sibuk melayan keje2 dari chief engineer..maklumlaa, acting chief engineer cam ak nie, mmg always busy..siang malam ak keje..haha~ dengan segala paperwork diserahkan kt ak, susun2 file pon ak, machinery yg ak jaga tu of coz laa ak kna buat, begitu jgk dgn safety and emergency equipment yg duk under ak, pon ak kena buat..tp ak xkisah, sbb dengan cara nie, ak makin rapat ngan sume crew especially engine department..senang disuruh gituuu..hahaha~ tp ak bukan kuli ok? ak juz ikhlas buat keje..thats all..yg penting waktu tido ak xde orang berani nk kacau :) Bagi geng2 rating plak, oiler Azmi, greaser Badrul, greaser Mirul ngan Jr Taufiq, dorang ditugaskan utk mengecat satu engine room..sebulan kitorang kerah tenaga duk buat keje2 nie sume..akhirnye engine room Bunga Teratai Tiga nampak berseri-seri..haha~

Then, surveyor pon datang laa ke kapal ak utk buat survey..ak pon ad jgk ikot surveyor nie, sbb sume emergency equipment die nk ak test..alhamdulillah, sume part ak ok, dan die amat berpuas hati..pas daa snap2 picture, surveyor tu pon buat report utk company yg berminat dgn kapal ak nie..die kena report anything yg die rse puas hati or xpuas hati pasal kapal nie kt company tu..pape pon, yg pasti die mmg puas hati dgn condition kapal ak..fuhhh, lega..segala kepenatan kitorang selama nie, akhirnye terubat..pasni, kitorang juz kena maintain condition kapal dalam keadaan skrg sehinggalah buyer hantar chief engineer dan kapten dorang utk buat familiarization dan take over kapal nie..

Lepas surveyor turun dari kapal kitorang, keje2 kitorang mmg totally kurang, almost xde..mase tu bulan April, shipboard service ak pon da due..tiap2 pagi, kitorang turun kol 8 cam biase, minum2 air, borak2 sambil main poker sampai pukul 10 pagi..then buat air lagi, sembang2 sambil main poker lagi..kadang2 bile chief engineer turun, kitorang cover2 laa buat cm baru pas keje..padahal chief mmg da tau kitorang xbuat pape keje pon..hahaha~ alaa, kapal da nk kena jual..keje teruk2 pon, kapal kitorang ad orang nk beli jgk..bukan kitorang xbuat keje langsung, da mmg xde keje kn..buat ap nk susah payah cari keje..haaa..2 bulan lagi da nk kena buang keje..so, chill laa..tapi kitorang still lagi buat keje2 maintenance utk some machinery..tapi juz maintenance kecik2 je laa..cam Mad, die slalu laa duk service die punya boiler..cuci nozzle, oil pump filter, sight glass, dosing cascade tank and else..ak lak xyah tanya laa, siang malam duk ngadap chief..ade je paperwork yg die nk ak buat..even benda tu simple pon, still die nk ak yg buat..tp xpela, senang nk dapat promotion lau die suke ngn ak..haha~ begitu jgk dgn yg lain2, still lagi buat maintenance kecil-kecilan kt machinery masing2..so, xde laa orang nk ckp yg kitorang nie makan gaji buta je hari2..keje still buat ok? cuma ad time betol2 free je kitorang duk main poker, xpon memancing..

Dengar2 citer, pertengahan bulan April nie, kapten nk bg kitorang shore leave..dan pasni tiap minggu akan ad boat service..akan ad bot yg disewa oleh company utk datang amik kitorang kt kapal nie utk dibawa ke darat..xsabar rasenye nk tggu moment tu~ dan kitorang ad jugak berbincang utk gilir2 overnite kt darat selama 3 hari..haha..sume nie aku akn citer next entry lak ok?

To be continue..