Pages

There was an error in this gadget

Monday, February 21, 2011

Perfect Life and Live at ALAM

*Lame giler xupdate blog nie. Sori sebab ak ade sedikit masalah peribadi. Family matter~ Hehe


Berbulan sudah kami berada dirumah selepas sign off dari kapal tempoh hari. Dan kami dikehendaki kembali semula belajar di ALAM dan hendaklah melapor diri di Kampus Melaka (main campus). Rindu betol ak kt kawan2 baik ak, Muammar Faqhrullah, Haffis Ariffin, Ricai Pelis (mamat nie yg paling ak xrindu, tp saje mention name die, takot terasa) serta semua budak2 kelas ak dan lain2. Tujuan kitorang beramai-ramai datang kt sini disebabkan oleh kes H1N1 yang kian menular di negara kita waktu tu dan pernah juga jadi kes kat atas beberapa buah kapal MISC Berhad yang pernah melawati negara2 yang terlibat dengan virus ini. Kat sini, kami dikuarantin selama 2 minggu lamanya (lau xsilap, ak pon ingat2 lupa daa), serta menjalani pelbagai kaedah medical check up. Rambut kami pon turut digunting bagi mengelakkan jangkitan. RO cakap, lau gunting pendek no. 1 kami akan selamat dari virus nie (sumpah betol). "Sayang" jgk RO kt kami sume nie =)


Setelah 2 minggu kitorang stay kt sini, tibalah masa utk pulang semula ke sarang kami, ALAM Terengganu, the best place in the world. Kt sini, kami akan sambung balik study utk sem seterusnya, iaitu sem 5 dan sem 6. Dan utk pengetahuan juga, taun nie merupakan taun terakhir kami belajar kt sini. Lepas nie kitorang akan grade dan InsyaAllah terus ke laut utk keje mengikut kapal company masing2. Yela, kitorang budak2 diploma. Budak diploma kejap je belajar, 3 taun, xcam budak2 lain yg dibangga-banggakan oleh mak bapak dorang. (Actually, sakit hatiku bila ak dibandingkan dengan student2 lain, ngan ahli keluarga terdekat sendiri lak tu, memang hampeh, lau terasa, padan muke korang...) So, what if im just diploma student ? Fuh, nasib baik awek ak ade, at least ade jgk orang2 yg cool down kan hatiku yg agak mendidih nie. Opsss, sambung citer~ Hahahaha...Maka kehidupan kami yang agak boring dan "best" akan bermula lagi sekali kt sini. Tapi kali nie kitorang da jadi senior. Da xmacam dulu lagi daa, kena raging, punishment ngan senior, kena hell ngan senior, kena wish senior, hidup yang susah sebab senior, dan macam2 lagi yang xbest. Sekarang, kitorang plak yg berkuasa kt sini. Siaplah korang sume wahai junior !!


Hidup kami kt sini makin teruk utk sem nie, bukan saje makanan yg teruk, malah segala kemudahan utility seperti bilik air, tandas, even bilik tempat kami nak tido pon teruk. Kitorang tinggal kt dalam dorm beramai2, satu dorm 24 orang paling kurang. Katil double decker, bilangan kipas yang xmencukupi, suasana halaman yang xde pokok2 kayu (lau time tengah hari memang azab, panas gile cam duk dalam microwave or boiler space, lagi azab lau time2 xde letrik), most of the time xde letrik dan air, dan macam2 lagi benda yang buat kitorang sume xselesa kt sini. Kalau kitorang komplen pon, xde respon jgk dari pihak2 berwajib. Dorang duk kip cakap "Ok, kitorang akan buat ape yang termampu, korang kena bersabar." Padahal, habuk pon tarak. Kalau da hari2 lepas balik class xde air, xde letrik, boleh ke nk sabar? Camni lah kalau korang nk tau, ALAM punya style, we dont care about others, we care only our own ass ! Makanan kt sini memang yg paling worst dalam dunia, bukan ak saje nk komplen, tp lau sampai dah ade ulat sampah dlm lauk, korang nk makan jgk ke ? Lauk kt ALAM bukan cam kt universiti2 lain, kitorang makan satu jenis lauk je tiap2 hari. So, kalau ade ulat ke, lalat ke, lipas ke, sume lauk pon terpalit jua. Lau kitorang komplen cakap kicap xde, dorang akan ckp stock xsampai laa, pastu lau komplen pasal air teh yg tawar tanpa gula, dorang akan ckp biasa laa, teh cina xpakai gula. Itu teh cina, lau sirap xde gula, ape kes plak ? Itulah gambaran sebenar Akademi Laut Malaysia Kampus Batu Rakit, Terengganu....


Pastu ade lagi nie, bila company datang nk buat inspection, nk check cane tempat tinggal kitorang, mase tu barulah dorang nk mainkan peranan yang sepatutnya. Galley pon masak yang sedap2, bilik kitorang pon da touch up baik2, tandas sume repair, cuci bersih2, xde lagi mangkuk tandas yang tersumbat, letrik, air sume ade dan berfungsi dengan baik mase tu, dobi pon buat keje leklok. Pendek kate, condition ALAM Batu Rakit mase tu memang bagus dan sempurna laa, tp juz utk satu hari tu je. Esoknye, da kembali kepada tak normal cam biasa. Management kt sini pon xcekap, berterabur, sometime kucar-kacir kitorang punya jadual class, lecturer xcukup, dan ade segelintir lecturer xade pengalaman mengajar langsung (only happen kt kampus Batu Rakit). Kadang2 nk handle satu2 benda pon dorang xmampu dan xboleh nk tolerate each other. Kitorang jugak xdibenarkan utk ke library (resource centre) kepunyaan INSTEP utk pinjam2 buku. Alasan sebab kitorang pinjam xpernah nk antar balik, dan akan memburukkan name baik ALAM. Bile ALAM ade nama baik? Kalau buku yg kitorang dapat sepanjang study kt sini cukup, xpe la jgk. Ini, 2 taun kitorang belajar kt sini, kitorang juz dapat handout je. Buku mase 1st sem je dapat. Sem seterusnya? Cumalah handout yang xberapa complete. Pastu nk salahkan kitorang plak ilmu xcukup, xtau pape langsung mase sail. Patut ALAM kenalah berubah, demi melahirkan graduan yang hebat. Kata nk jadi world maritime axademy. Tapi cani ke caranya korang treat kami? Hurmm~ Bad, really really bad condition and atmosphere here~


Itulah hakikat yang terpaksa kami telan. Pape pon, lagi setaun je kitorang kena stay kt sini, pasni da xkan jadi cadet kt sini lagi dah. Itupon kalau exam kitorang sume pass, dan xde repeat2 sem kt sini laa. Actually, ak xe lah rase teruk sangat pon stay kat sini, sekarang start rase sunyi balik, teringat kt kawan2, teringat kt akak2 dan makcik2 yang jaga cafe Sesawang. Ngeh3~ Sume tu kenangan yang memang akan ku kenang sampai bila2. Yang paling penting, ak xkan bagi anak2 ak datang belajar kt sini. Dan itu yang pasti !!!

3 comments:

  1. hahaha...
    smpy xnk bg anak2 dtg blaja kt c2 ea..
    mrh btol ni...
    =P

    ReplyDelete
  2. xnak bagi dorang kaya cm bapak dorang je~ hahahaha =P

    ReplyDelete
  3. hahaha...
    kaye ea??
    bjuta2 je sbln gji??
    huhuhu

    ReplyDelete