Pages

There was an error in this gadget

Thursday, January 20, 2011

Arriving Sandakan, Sabah

Setelah 5 hari perjalanan utk ke Sandakan dari China, dan setelah 5 hari jgk ak puasa full (sebab dengar lagu raya tiap2 pagi sebelum turun keje), akhirnya kapalku tiba juga di perairan Sabah. Kapal ak terus memasuki pelabuhan dan kami rest dulu utk satu hari sebelum proses loading cargo bermula. Utk loading every cargo, ia memerlukan persediaan dan setiap tank perlu diperiksa dengan rapi supaya cargo yg bakal diisi tidak mempunyai sebarang masalah susulan dengan keadaan tank. Contohnya, sesetengah cargo hanya bersesuaian dengan sesetengah tank coating shj. Kalau cargo tu xsesuai dengan coating dalam tank, pelbagai masalah akan timbul spt vaporise, polimerize (cargo akan jadi pepejal), corrosion, erosion dan lain2 masalah yg bakal memecahkan kepala chief mate. Yg penting kitorang agak lame kt sini dan sempat sambut raya. Kitorang sampai pon agak lewat, tengah malam. So, tido dulu, esok baru fikir ap nk buat. Dengar2 citer, esok kitorang bakal kerja berat, hose down economizer. Dan dengar2 citer jgk, 3 orang cadet lagi bakal sign in kapal ak nie esok. Siapakah mereka? Hahaha~ Sungguh malang nasib mereka bertiga, lusa da nk raye kot. Cian =)

*******

Keesokan hari, seperti yg sudah dirancang, hari nie job kitorang hose down economizer, atau lebih mudah, cuci economizer. Economizer nie merupakan suatu alat untuk menjimatkan penggunaan tenaga sesuatu mesin atau digunakan utk perform another useful function seperti memanaskan air utk kegunaan boiler. Dengan kata lain, economizer nie adalah part of heat exchanger. Segala asap pembakaran yg keluar dari main engine akan passing economizer dulu sebelum kuar ikut cerobong kapal (funnel). So, dalam economizer nie penuh dengan carbon, dan ianya perlulah dicuci mngikut time period yg ditetapkan utk mengekalkan mutu operasinya.


Maka pagi nie, bermula lah kerja yg bakal membuatkan puasa ak tergugat lagi. Susah actually nk puasa full here. Ingin ak tegaskan lagi (ceee), bkn ak sengaja nk skip puasa nie, tp kadang2 sampai membahayakan diri pon xleh sebenarnye, lagipon ak nie buat keje, musafir all da time lak tu (itu ap yg ak fikir). Ntah laa. Nk memandai pon xleh bab nie. Tapi lau ikut ap yg ak belajar mase darjah 3 time skola fardhu ain dlu, syarat ak utk tak puasa da cukup, means ak bley skip puasa dan ganti bila tiba mase yg sesuai utk puasa, sebelum dtg next Ramadhan. Hehe~ In charge keje nie, 2nd engineer. Tukang kejenya, ak, Rijal, Azmi, ngan greaser Din. Lagi 2 org greaser, on duty. Pastu duty engineer yg baru off duty mase tu, 3rd Boyord pon ade jgk tolong2. Keje hose down economizer nie xde la berat sangat, cume kitorang xtahan ngan tahap kepanasan dan wap carbon tu je, means kena laa gilir2 buat lau xmau collapse. (Hari nie genap 8 hari ak skip puasa. Si A, jangan komen...hahaha~) =P


Seharian jgk keje nie nk settle, start dari pukul 9pg, smpailah bawak ke petang, dalam pukul 5, barulah selesai sekali ngan assemble balik part2 yg kitorang cabut. Tengah hari tu, dalam pukul 2, 3 orang cadet yg ak ckp bakal sign on, telah pon ad dlm ECR. Ak pegi laa jumpe dorang, dengan pakaian yg kotor gile (kena carbon, dan baju nie kitorang terpaksa buang, da xleh basuh), muka penuh dengan celoreng carbon, bau carbon lagi yg kurang enak, memang psycho gile. Dorang bertiga tengok ak pon da terkejut. Mesti dorang xsangka keje atas kapal seteruk nie, even dalam bulan puasa. Mereka bertiga adalah Rosman, Mirza dan Iqbal. Dorang bertiga nie patut naik LNG (steam ship a.k.a cruise to be ship), tp ntah nape dorang leh sesat sampai kt kapal ak nie. Ak pon salam2 la ngan dorang bertiga. Dorang pon cm nk xnak je salam ngan ak yg kotor nie, kecuali salah sorang dari dorang (name dirahsiakan), die salam dengan penuh semangat, genggam erat tangan ak even tangan ak kotor. Hahaha~ (Pelik je bunyi kan? Die xcam ak tu, tgk cam kenal, tp xpasti sape.)


Ak pon minum sekotak susu depan dorang, tercengang dorang mase tu. "Ko xpose ke?" Tanya Iqbal. "Tak, darurat." Ak jawab, then terus kuar ECR pegi sambung keje. Dorang bertiga pon ikut laa kitorang buat keje jgk. Cuma dorang lebihkan observe je dulu sebab dorang baru lagi. Kitorang yg lame nie (ak, Rijal ngan Azmi) keje ngan penuh semangat, sebab 2nd da janji, after kitorang siap keje, kitorang bleh turun shore. Happy giler ak mase tu, da lame xjejak tanah Malaysia. Buat keje pon sambil senyum. Hahaha..


Tepat jam 5 petang, kitorang da siap2 dan ready kt gangway nk turun shore.  Memang semangat gile nk shore leave that time. Mase tu, ak, Rijal, Azmi, 2nd ngan Oiler, kitorang shore leave same2. 2nd ajak pegi supermarket, nk shopping utk hari raya katenya. Kitorang naik teksi utk ke bandar. Fuh, da lame xnaik teksi Malaysia. Hahahaaa..Sume pasal Malaysia ak rindu, teksi, kedai runcit, restoran, orang Malaysia, haiwan2 kt Malaysia, sume ak tengok puas2. Kitorang shopping kt Servay Supermarket kt area bandar Sandakan. 3 troli full kitorang borong. Satu troli utk barang2 engine crew (google, spanner, shifter, screwdriver, pisau), satu troli stengah utk barang2 raya (kuih raye, biskut raye, coklat, gula2, air tin, kacang2, maruku, keropok2), setengah troli lagi barang2 persendirian. Ak pon ad jugak selit barang2 makanan persendirian ak, alang2 orang lain bayarkan. Haha~ Memang best shopping cani, 1st time dalam hidup ak shopping 3 troli full. Korang tengok, orang laki bile shopping memang kalah org pompuan. Tapi fenomena nie memang jarang berlaku. Pastu yg paling best, kitorang xpakai duit satu sen pon. Sume 2nd ngan Oiler yg bayarkan. Kitorang tolong tolak troli and pick up barang2. Hehhh =)

Pakcik driver teksi ngan next customer after kitorang

2 orang pakcik yang sporting

Tepi2 laut dekat ngan port nelayan

Atas teksi, on da way nk pegi town

Kat town

Aku pon xtau ape motif aku snap pic nie

Bazar Ramadhan kt Sandakan

*******

Pas da siap shopping, kitorang pon naik teksi dan balik smula ke port. Banyak gile kitorang shopping, nk bawak naik kapal punyalah lenguh. Ak sorang pon bawak 5 plastic besar barang2 (da yang lain sume bawak 2,3 plastic je, ak je yg kena bawak bnyak, sungguh xaci). Walaupon penat, tp ak cukup2 puas hati dapat turun shore that day. Kadet2 yg baru on hari nie jelez ngan kitorang. Dorang pon mintak jgk ngan 2nd, nk turun shore, tp xdapat. Yela, baru naik tengah hari tadi, xkan da nk turun kot. Ape daaaaa~ Malam tu, kitorang enjoy mesej2 and calling2 yg tersayang =) Dan esok, kapalku akan loading cargo, dan maybe malam esok kitorang gerak ke next port, Sibu. Dan Alhamdulillah, kitorang dapat celebrate Aidilfitri kt sane =)

6 comments:

  1. sonoknya....best gila.....hahahahaha...
    mcm tringin ja nak pengalaman mcm tu... :)

    ReplyDelete
  2. hahaha..ang ikut laa abg ijal sail nnti,bru ang tau cane rase pengalaman cani..hehe~

    ReplyDelete
  3. boley ikt eik....
    mcm menarik ja smpai ley ikt2 nie....
    bestnya......

    ReplyDelete
  4. bley laa,bile ang da jadi bini die sok, ang bley ikut p sail....ape daa~~

    ReplyDelete
  5. ooooooooooo...eik....wah best la kalau mcm tu ley la tgk gelagat orng.....

    ReplyDelete
  6. Nk ikutt ekk miss Rina???
    Hahhh... g laa ikut c Ijall tue...
    But nnt kalow kapal tngah rolling or pitching... Jgn plok NANESS nk BALIKK!!!
    Hahaha~
    ;PPP

    ReplyDelete