Pages

There was an error in this gadget

Sunday, November 11, 2012

I Have No Money !

Macam2 pandangan negatif dan positif ak terima dari org di sekeliling ak sekarang nie..yg positif tu ok laa, yg negatif tu yg xtahan..yes, sekarang mmg ak tengah menganggur, dan xde duit..tp ak xde susahkan korang kn? Wah, time ak senang, korang panggil ak macam2..tukang cop duit lah, orang kaya baru lah..ape kena lah ngn manusia nie kn? Pape pon, korang dah bg semangat utk ak push kehidupan ak sekarang utk maju ke depan !!

Setelah almost 5 bulan ak kt umah tanpa sebarang keje, ak dah xmampu lagi utk buat aktiviti2 yg biase ak buat dulu2..shopping, jalan sane sini, kuar berfoya2..yela, poket dah kempis, nk buat cane..about 30k ak dah spent kt my first car..selebihnya ak buat belanja selama ak kt umah nie..tp nasib baiklah ak ngn si A same2 pegi bukak akaun ASB aritu, so, sempat laa jgk ak saving cket sebelum duit ak abes..cane2 pon ak xkn guna duit tu..bkn byk pon, pastu duit tu utk my future jgk..nk kawen, hehe..so skrg nie, mane2 tabung ak kt umah nie yg ak penah saving dulu2, ak korek balik buat belanja..utk pengetahuan, ak nie xpenah spent duit RM1 kt mane2..tiap kali ak belanja pape, dapat balance yg ad duit RM1, ak letak dlm tabung ak (bekas marjerin Planta)..skrg time xde duit cani, ak bukak blk tabung ak tu, almost RM300 ad kt dalam tu..bley laa ak buat blanja sementara..juz utk topup dan isi minyak kete :) kire okla tu..hehe~


Aktiviti harian ak time xde duit nie, bangun pagi, mandi, makan, pastu online..bukak gmail, check kot2 ade company yg reply application ak, pastu google nama2 company, apply lagi keje..pastu bukak fb, cari lagi lubang2 keje..dah boring, bukak youtube lak, layan top gear BBC smpai tengah hari..pastu amik adik ak balik sekolah, then lunch, smayang, tido smpai petang..bgn smayang asar, then mesej si A..tgk spongebob jap, pastu duk kt belakang umah tengok gelagat kucing2 ak duk main kejar2..kadang2 ak tolong ayah ak bakar sampah kt belakang umah..mlm lak ak sambung online, bukak gmail lagi, bukak fb, bukak youtube..pastu tido..begitulah kehidupan ak sekarang nie selama almost 5 bulan tersadai kt umah..xdatang hasil langsung kn? seriously ak rase cam ak lah manusia paling xguna sekali dlm family ak..

Tapi ak still kuatkan lagi semangat ak utk meneruskan idup ak nie..cewah !! bukannye teruk sgt pon lau nk compare ngn insan2 lain yg lebih lagi merasa kekurangan dari ak..ak nie at least still ad mak bapak, ak lak xde tanggungan pape, cume xsemewah sebelum nie laa, tu je..makan minum still ade, so ap lagi ak nak kn? Alhamdulillah~ Sejak akhir2 nie, after hari raya korban, banyak company yg panggil ak utk interview..sedikit sebanyak dah bg harapan kt ak yg rezeki ak kt laut nie still lagi ad, cume masa je yg menentukan bile ak sail lagi pasni..ramai jgk org yg suruh ak stop keje kt laut, cari keje lain kt darat..mmg ak nak sgt keje kt darat, tp bukan sekarang..ak ad planning utk diri sendiri yg org lain xtahu..ak nk sail lagi utk upgrade experience level ak..seperti yg korang tahu, ak juz study sampai Diploma je, ap sangat laa keje ak lau kt darat tu..gaji dah confirm bawah 2k..so, better ak sailing dulu, get the experience, amik 2nd class or 1st class, baru keje kt darat..tu lah impian ak..sampai ke tak wallahua'lam..haha~

So far ak dah hadir utk interview company APL singapore ngn Gagasan Carriers..alhamdulillah, sume ok, juz tggu dorang panggil je sekarang nie..dapat ke tak tu, hanya Dia yg menentukan..hehe~ pastu ak ada jgk buat part time kt KJwaja Engineering kt Kuantan Port..keje ak jd kuli kt sane, repair2 main engine ngn generator..mase keje kt sane tu ak betol2 menghargai kehidupan ak sekarang..sbb tmpat tnggal yg dorang provide sgt teruk..bilik xde lampu, xde tingkap, xde kipas, xde pape senang citer..juz ad lantai ngn tilam je..dah macam rumah urut pon ad ak tengok tmpat tu, tp lagi teruk..air utk mandi pon xde..keje sehari, pastu kitorang (aku, Malik dan Syer) terus quit dan balik umah mlm tu jgk..hahaha~

Sekarang nie ak juz melepak kt umah, sambung lagi aktiviti2 lame ak, duk online bkk macam2..tp sekarang ak rse agak secure sbb ujung2 tahun nie, agak mudah utk dapatkan keje2 kosong kt laut..org cakap laa..actually ak ad seorang sedara yg keje jd operating manager syarikat perkapalan sendiri..dah lame die suruh ak call die, tp ak je yg segan nak call..bkn ap, ak rase nk usaha sendiri cari keje nie..biarla ap korang nk kate, tp ak rase lau usaha sendiri nie, bile da dapat, lagi puas hati..kn? haha..lagipon ak xde laa terdesak sgt nk pakai duit pon :) yeke? topup fon sendiri pon si A yg tolong topupkan skrg..kah3~ btw, thanks si A sbb memahami diriku yg kesempitan sekarang..insyaallah someday, sume pengorbanan kalian akan ku balas..ayah, umi, dan si A :)

So, pengajaran kt sini, berjimat cermatlah lau time ad duit tu..jgn membazir..ad duit lebih cket, bkk akaun, saving cket2, baru tenang..cam ak sekarang nie haa :P

No comments:

Post a Comment